Pečat nedelje

STOKHOLMSKI SINDROM NA IST RIVERU

Iako se Savet bezbednosti UN tokom sednice o Kosovu bavio daleko važnijim stvarima, najveću pažnju javnosti privukla je opaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića upućena predstavnici prištinskih vlasti Vljori Čitaku da „kolonizatori“ nisu Srbi, nego oni s kojima upravo sedi. „Znaš ko je kolonizator? Pa ti što sediš s njima! Kolonizacija, pa to je najveća glupost na svetu“, rekao je Dačić kosovskoj predstavnici po okončanju sednice, u trenutku kada je razgovarala sa članovima delegacija SAD i Velike Britanije.
Objašnjavajući nešto kasnije svoje reagovanje, Dačić je rekao da je idejom da se na Kosovu radi o „dekolonizaciji“ od Srbije bio posebno frapiran. „Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk“, rekao je Dačić za RTS. On je pozvao Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku. „Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali, a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk“, dodao je.
Na početku izlaganja Dačić je rekao da se situacija na Kosovu i Metohiji pogoršala u poslednjih nekoliko godina i pozvao na nastavak rešenja ovog problema kroz dijalog, ali je i ukazao da Priština svojim ponašanjem to onemogućava i to ne samo uvođenjem „nerazumnih“ taksi na robu iz Srbije nego i nesprovođenjem dogovora postignutih u Briselu, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština. „Priština nastavlja da ugrožava sve što su se EU i drugi međunarodni činioci trudili da se postigne, kroz dijalog i regionalno povezivanje. Kako onda očekivati da se poštuje bilo kakav dogovor ako se ne poštuju osnovni principi na kojima počiva savremena Evropa“, ukazao je on. Dačić je članice Saveta bezbednosti upozorio i da „Priština sprema napad na sever Kosova“ kako bi sprovela jednostranu odluku o prisvajanju imovine Trepče i dodatno „zastrašila srpsko stanovništvo“. „Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje“, rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je tokom govora pažljivo i temeljno osporavao i tvrdnje prištinskih vlasti o „etničkom čišćenju“, „genocidu“, „masovnim silovanjima“ koje su navodno srpske vlasti počinile na Kosovu i to učinio mahom argumentacijom iz američkih i kosovskih izvora. „Za proteklih 20 godina, 311 gradova i sela u kojima su živeli Srbi postali su etnički čisti, to jest u njima sada žive samo Albanci. Šta je to nego etničko čišćenje? I to je najbolja potvrda laži o navodnom genocidu nad Albancima, jer kakav je to genocid ako Albanaca danas ima više nego što ih je bilo, dok je proterano više od 200.000 Srba i etnički očišćeno 311 od 427 naselja u kojima su oni živeli“, rekao je Dačić ukazujući da je stvarnost obrnuta albanskim tvrdnjama.
Dačić je posebnu pažnju posvetio i pozivima na ujedinjenje Kosova sa Albanijom, najpre na one koji dolaze od albanskog premijera Edija Rame i pozvao međunarodnu zajednicu da prestane da bude nema na ta dešavanja, nego da reaguje pre nego što se situacija dodatno pogorša.
Čitaku je, s druge strane, kao da nije čula argumente koje je neposredno pre nje izneo Dačić, ponovila floskule kosovskih Albanaca o 20.000 silovanih žena, 10.000 ubijenih i slično, kao i tvrdnje o „srpskoj kolonizaciji Kosova“, što je bio i uzrok na početku teksta pomenutog Dačićevog reagovanja.
Na sednici Saveta bezbednosti pažnja je posvećena i skorašnjoj akciji specijalnih snaga kosovske policije na severu pokrajine i hapšenju dvojice službenika Misije UN na Kosovu. Šef UNMIK-a Zahir Tanin rekao je da vlasti u Prištini nisu poštovale imunitet osoblja UN, što je njihova obaveza, te da su obojica bila „izložena preteranoj sili“, nakon čega su hospitalizovani. Na ovo se nadovezao podsekretar UN za pravna pitanja Migel de Serpa Santos, koji je prisutnima objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, moraju odmah biti pušteni i predati misiji UN. Dodao je da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu, kao i da vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa UNMIK-a. Osvrćući se na ovaj incident, Dačić je rekao da se situacija u južnoj srpskoj pokrajini toliko pogoršala da tamo više Srbi ne mogu da se osećaju bezbedno, ali ni pripadnici UNMIK-a. „Na Kosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije?“, upitao je Dačić. Čitaku je pak rekla da su „optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje UNMIK-a neshvatljive“. „Dosad nijednom službeniku UN na Kosovu se nije ništa desilo niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja“, rekla je ona. Da, dosad.

Složno protiv takozvanog Kosova

Kao što je i moglo da se pretpostavi još kada su, kršenjem sopstvenih statuta, svetska i evropska fudbalska federacija (FIFA i UEFA) u svoje članstvo primili samozvano Kosovo, susret s reprezentacijom ove državolike tvorevine izazvao je neprilike. A nastradala je Crna Gora koja je u istom trenutku ostala bez selektora Ljubiše Tumbakovića i dvojice važnih prvotimaca, Mirka Ivanića i Filipa Stojkovića.
Ivanić i Stojković, fudbaleri „Crvene zvezde“ koji su inače rođeni u Srbiji, odbili su prošlog petka da nastupe na meču Crne Gore protiv „Kosova“ u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se održava naredne godine, dok je Tumbaković odlučio da na toj utakmici, odigranoj pred praznim tribinama stadiona u Podgorici, ne predvodi crnogorsku selekciju.
„Ako ne prihvatate da ne igram protiv Kosova, onda sam spreman da više nikada ne igram za reprezentaciju. Neću igrati protiv njih, makar više nikad ne igrao za Crnu Goru“, preneli su mediji Ivanićeve reči.
A Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore doneo je, kako je saopšteno, „jednoglasnu odluku o smeni dosadašnjeg selektora nacionalne selekcije Ljubiše Tumbakovića zbog odluke da ne vodi ekipu na pomenutoj utakmici, što predstavlja neprijatno iznenađenje i kršenje profesionalnih obaveza definisanih ugovorom“.
S druge strane, odluka dvojice fudbalera i njihovog trenera u Srbiji je dočekana izrazima podrške. „Pozdravljam njihovu odluku, svaka im čast na tome. Postupili su ispravno, onako kako bi trebalo svaki Srbin da je na njihovom mestu“, izjavio je legendarni fudbaler „Crvene zvezde“ Dušan Savić. Na sličan način reagovao je i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, rekavši da su „Tumbaković, Ivanić i Stojković pokazali da su časni Srbi i prave patriote jer bi vođenjem, odnosno igranjem protiv reprezentacije tzv. Kosova priznali nezavisnost južne srpske pokrajine“, a da je „Fudbalski savez Crne Gore s Dejanom Savićevićem na čelu, odlukom da igra protiv tzv. Kosova, sipao so na ranu Srbije i srpskog naroda“.
Kako mediji najavljuju, Ljubiša Tumbaković trebalo bi da postane novi selektor srpske fudbalske reprezentacije umesto Mladena Krstajića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *