ВЕК ПОБЕДНИКА 1918–2018

Највећом војном вежбом у новијој историји Србија одала почаст херојима Првог светског рата

Стогодишњицу победе у Првом светском рату Србија је обележила великом интервидовском војном вежбом под називом „Век победника 1918–2018“ на којој је учествовало 8.000 војника, 645 борбених система, 24 ваздухоплова и 62 пловила.
Једна од највећих војних вежби икада одржаних на територији Републике Србије показала је снагу, обученост и технику наших оружаних снага које су у само неколико година направиле џиновски корак напред остављајући земље у региону далеко иза себе.
Вежба је одржана истовремено на 10 локација широм Србије – на полигонима Пасуљанске ливаде, Пештер, Тител, Међа, Боровац и Орешац, те у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера, Сремске Митровице и у Војној академији у Београду.
У складу с називом вежбе „Век победника“ ангажовано је 100 тенкова, 100 борбених возила пешадије, као и 100 артиљеријских и ракетних система.
Све је почело надлетањем шест авиона Миг-29 на Пасуљанским ливадама. Носилац вежбе је била Трећа бригада копнене војске у садејству са Мешовитом артиљеријском бригадом и 98. и 204. ваздухопловном бригадом из састава Ратног ваздухопловства.
Наставак вежбе на тему „Борбена група на маршу са преласком у напад“ реализовала је Друга бригада Копнене војске уз садејство Четврте бригаде и јединицама РВ и ПВО, на Пештеру. Ангажовани су тенкови М84, самоходне хаубице 122 мм, популарно зване „Гвоздика“, борбена возила пешадије М80, БОВ ПОЛО М83 и БРДМ-2, вишецевни ракетни лансер „Огањ“, те савремени радарски системи. У вежби су учествовали и борбени системи који се уводе у употребу у Војсци Србије, а реч је о ПВО систему домаће производње ПАСАРС, самоходној хаубици 155 милиметара Б52 „Нора“, борбеном оклопном возилу пешадије „Лазар 3“ и роботизованој наоружаној самоходној платформи „Мали Милош“.
Из састава Ратног ваздухопловства у вежби су учествовали ловци Миг-29, јуришници Ј-22 „Орао“, хеликоптери за противоклопну борбу „Гама“, транспортни хеликоптери МИ-8 и ПВО ракетни системи КУБ.
На ушћу Бегеја у Тису код Титела изведена је вежба у којој је учествовало 40 пловила од чега 15 бродова. Носилац вежбе је била Прва бригада Копнене војске уз садејство Речне флотиле, Специјалне бригаде, 204. ваздухопловне бригаде и 250. ракетне бригаде из састава РВ и ПВО.
Вежбама је присуствовао председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, председница владе Ана Брнабић, чланови владе и представници Министарства одбране и Војске Србије.
Вежбом „Век победника“ Војска Србије је показала висок ниво обучености и невероватан технолошки скок ако се има у виду стање борбене технике и готовости у 2012. години. Данас Србија може да рачуна на поуздану и снажну, добро опремљену и мотивисану оружану силу која ће бити све озбиљнији фактор одвраћања било ког агресора који би се могао појавити у годинама које долазе.

ПАСАРС 16 – „Терминатор“ је домаћи хибридни ПВО систем који је представљен 2017. године. Овај систем је осмислио Војнотехнички институт а интеграцију система је обавила фирма „Србоауто“. ПВО систем ПАСАРС је постављен на оклопљену шасију ФАП 2026БС/АВ са 6 пута 6 погоном. Оклопљена купола ја на задњем делу возила и у њу је интегрисан топ Бофорс калибра 40 мм и две ракете РЛН-ИЦ са инфрацрвеним навођењем.
Топ Бофорс има каденцу гађања од 300 метака у минути, а максимални ефикасни домет је 4.000 метара. Максимални домет ракета РЛН је 12 километара по даљини и 8 километара по висини.

Самоходна хаубица 155 мм Нора Б52 је самоходна хаубица настала на основу топа 152 мм М84 НОРА-А. Максимални домет Норе је 41 километар, а ефикасност система је значајно унапређена увођењем бројних иновација и подситема, од заштите посаде, преко пуњења до управљања ватром. Нора Б52 поседује роботизовани систем пуњења, аутоматски систем израчунавања елемената гађања и високу интеграцију са свим комуникационо-извиђачким системима. О квалитету и ефикасности Норе најбоље говори податак да ове хаубице већ поседују Мјанмар, Кенија и Бангладеш, а интересовање и наруџбине долазе и с Кипра, те из Пакистана и Уједињених Арапских Емирата.

Хеликоптер Гама 2 ХН-45М је наоружана варијанта хеликоптера Газела СА 342 Л. Гама 2 је наоружана са четири вођене противтенковске ракете 9М14М „Маљутка“ и две самонавођене ракете ваздух-ваздух 9М32М Стрела 2М. Максимална брзина Гаме 2 је 310 километара, домет 670 километара, а плафон лета је 5.000 метара. Максимална полетна тежина је 1.800 килограма.

Мали Милош
Мали Милош је роботизовано оклопно возило наоружано митраљезом калибра 7,62 мм и бацачем граната калибра 40 мм. Поседује моћан опто-електронски систем састављен од дневних и термовизијских камера и ласерског мерача даљине. Возило може самостално одредити елементе гађања или то може учинити оператер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *