VEK POBEDNIKA 1918–2018

Najvećom vojnom vežbom u novijoj istoriji Srbija odala počast herojima Prvog svetskog rata

Stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu Srbija je obeležila velikom intervidovskom vojnom vežbom pod nazivom „Vek pobednika 1918–2018“ na kojoj je učestvovalo 8.000 vojnika, 645 borbenih sistema, 24 vazduhoplova i 62 plovila.
Jedna od najvećih vojnih vežbi ikada održanih na teritoriji Republike Srbije pokazala je snagu, obučenost i tehniku naših oružanih snaga koje su u samo nekoliko godina napravile džinovski korak napred ostavljajući zemlje u regionu daleko iza sebe.
Vežba je održana istovremeno na 10 lokacija širom Srbije – na poligonima Pasuljanske livade, Pešter, Titel, Međa, Borovac i Orešac, te u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Vojnoj akademiji u Beogradu.
U skladu s nazivom vežbe „Vek pobednika“ angažovano je 100 tenkova, 100 borbenih vozila pešadije, kao i 100 artiljerijskih i raketnih sistema.
Sve je počelo nadletanjem šest aviona Mig-29 na Pasuljanskim livadama. Nosilac vežbe je bila Treća brigada kopnene vojske u sadejstvu sa Mešovitom artiljerijskom brigadom i 98. i 204. vazduhoplovnom brigadom iz sastava Ratnog vazduhoplovstva.
Nastavak vežbe na temu „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“ realizovala je Druga brigada Kopnene vojske uz sadejstvo Četvrte brigade i jedinicama RV i PVO, na Pešteru. Angažovani su tenkovi M84, samohodne haubice 122 mm, popularno zvane „Gvozdika“, borbena vozila pešadije M80, BOV POLO M83 i BRDM-2, višecevni raketni lanser „Oganj“, te savremeni radarski sistemi. U vežbi su učestvovali i borbeni sistemi koji se uvode u upotrebu u Vojsci Srbije, a reč je o PVO sistemu domaće proizvodnje PASARS, samohodnoj haubici 155 milimetara B52 „Nora“, borbenom oklopnom vozilu pešadije „Lazar 3“ i robotizovanoj naoružanoj samohodnoj platformi „Mali Miloš“.
Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva u vežbi su učestvovali lovci Mig-29, jurišnici J-22 „Orao“, helikopteri za protivoklopnu borbu „Gama“, transportni helikopteri MI-8 i PVO raketni sistemi KUB.
Na ušću Begeja u Tisu kod Titela izvedena je vežba u kojoj je učestvovalo 40 plovila od čega 15 brodova. Nosilac vežbe je bila Prva brigada Kopnene vojske uz sadejstvo Rečne flotile, Specijalne brigade, 204. vazduhoplovne brigade i 250. raketne brigade iz sastava RV i PVO.
Vežbama je prisustvovao predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, predsednica vlade Ana Brnabić, članovi vlade i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Vežbom „Vek pobednika“ Vojska Srbije je pokazala visok nivo obučenosti i neverovatan tehnološki skok ako se ima u vidu stanje borbene tehnike i gotovosti u 2012. godini. Danas Srbija može da računa na pouzdanu i snažnu, dobro opremljenu i motivisanu oružanu silu koja će biti sve ozbiljniji faktor odvraćanja bilo kog agresora koji bi se mogao pojaviti u godinama koje dolaze.

PASARS 16 – „Terminator“ je domaći hibridni PVO sistem koji je predstavljen 2017. godine. Ovaj sistem je osmislio Vojnotehnički institut a integraciju sistema je obavila firma „Srboauto“. PVO sistem PASARS je postavljen na oklopljenu šasiju FAP 2026BS/AV sa 6 puta 6 pogonom. Oklopljena kupola ja na zadnjem delu vozila i u nju je integrisan top Bofors kalibra 40 mm i dve rakete RLN-IC sa infracrvenim navođenjem.
Top Bofors ima kadencu gađanja od 300 metaka u minuti, a maksimalni efikasni domet je 4.000 metara. Maksimalni domet raketa RLN je 12 kilometara po daljini i 8 kilometara po visini.

Samohodna haubica 155 mm Nora B52 je samohodna haubica nastala na osnovu topa 152 mm M84 NORA-A. Maksimalni domet Nore je 41 kilometar, a efikasnost sistema je značajno unapređena uvođenjem brojnih inovacija i podsitema, od zaštite posade, preko punjenja do upravljanja vatrom. Nora B52 poseduje robotizovani sistem punjenja, automatski sistem izračunavanja elemenata gađanja i visoku integraciju sa svim komunikaciono-izviđačkim sistemima. O kvalitetu i efikasnosti Nore najbolje govori podatak da ove haubice već poseduju Mjanmar, Kenija i Bangladeš, a interesovanje i narudžbine dolaze i s Kipra, te iz Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Helikopter Gama 2 HN-45M je naoružana varijanta helikoptera Gazela SA 342 L. Gama 2 je naoružana sa četiri vođene protivtenkovske rakete 9M14M „Maljutka“ i dve samonavođene rakete vazduh-vazduh 9M32M Strela 2M. Maksimalna brzina Game 2 je 310 kilometara, domet 670 kilometara, a plafon leta je 5.000 metara. Maksimalna poletna težina je 1.800 kilograma.

Mali Miloš
Mali Miloš je robotizovano oklopno vozilo naoružano mitraljezom kalibra 7,62 mm i bacačem granata kalibra 40 mm. Poseduje moćan opto-elektronski sistem sastavljen od dnevnih i termovizijskih kamera i laserskog merača daljine. Vozilo može samostalno odrediti elemente gađanja ili to može učiniti operater.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *