Тежак гост а неизбежан партнер

Изнуђено и оспоравано гостопримство: Немачки медији жучно постављају питање да ли је уопште требало позивати у госте (непредвидљивог и арогантног) турског председника и указивати му највише државне почасти, кад је иза Ердоганове тродневне (и турбулентне) посте остало „дипломатско згариште“, док је званични Берлин очигледно процењивао да је управо ово био тренутак за разговоре са неугодним али важним партнером ради отварања „новог листа“ у крајње деликатним и (варничавим) односима између две земље

Иако се рачунало да, после свега што је претходило у дугој историји њихових (наглашено) деликатних и (варничавих) односа, домаћине ништа више не може да изненади од (увек) неугодног госта, турски председник Реџеп Ердоган је, ипак, приредио концем минуле седмице, током тродневне посете Берлину и Келну, многа (непријатна) изненађења Немцима.
Можда је томе допринела и (донекле) погрешна процена домаћина да ће се гост, у околностима у којима се, рањив и уздрман, превасходно драматичним погоршањем економске ситуације у земљи, и драстичним падом вредности националне валуте, лире, у Берлину држати наглашено кооперативно и, можда чак, прилично скрушено.

Ратник с Босфора То се, углавном, није догодило. Напротив. Уместо онога који моли (у овом случају помоћ за спасавање посрнуле привреде), понашао се, по оцени појединих немачких медија, хазардерски, малтене као „берсеркер са Босфора“ („Билд“): булеварски и високотиражни дневник позајмио је, у портретисању госта, ознаку за (помахнитале) нордијске (норвешке) ратнике који су се борили против непријатеља као опијени, у трансу.
У опису понашања пословично непредвидљивог Ердогана, који је за собом овом посетом оставио „дипломатско згариште“ (опет „Билд“), набрајана су његова бројна недипломатска „искакања“, од доласка на берлински аеродром Тегел, па (државног) банкета у дворцу Белви, конференције за медије са канцеларком Меркел у њеном уреду до, на крају, говора приликом отварања велике (архитектонски лепе) џамије у Келну.
После изласка са аеродрома Ердоган је, пркосно и провокативно, „отпоздравио“ демонстрантима који су протестовали против „султанове посете“, подсећајући га, транспарентима, на гушење грађанских слобода и хапшење новинара, поздравом радикалне Муслиманске браће (четири испружена прста, с повијеним палцем). Током банкета који му је приређен у дворцу Белви (резиденција шефа државе), гост није отрпео, по немачким медијима, „веома благе“ критике домаћина, председника Штајнмајера. Што је веома неуобичајено, реплицирао је жустро и гневно.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.