Потрага за мађарским радницима

Како мултинационалне компаније „прождиру“ радну снагу

Мултинационалне компаније које послују у Мађарској, и које су у последњих пет година у ту земљу уложиле новца готово колико у све остале државе у региону заједно, у наредном петогодишњем циклусу такође су најавиле изузетно високе инвестиције, укупне вредности од преко шест милијарди евра уз повећање броја (ново)запослених за више од 15.000 људи. Највише ће инвестирати у аутомобилску и хемијску индустрију, нешто мање у прехрамбену, грађевинску и машинску, али њихово комплетно улагање представљаће кључни замајац развоја мађарске привреде у трећој деценији 21. века.

НОВА ИЛИ ДРУГАЧИЈА РАДНА МЕСТА Аналитичари у Мађарској, међутим, тврде да се извори за планирани развој броја запослених – не виде. То су јавно потврдили и махом сви грански синдикати запослених радника у тој држави, а прећутно и – послодавци. Јер радника је у Мађарској из дана у дан све мање и мање… Чак је и потпредседник Земаљског савеза послодаваца и индустријалаца Мађарске Ференц Ролек изјавио да планиране инвестиције мултинационалних компанија у тој држави „неће створити 15.000 нових радних места, него 15.000 другачијих радних места“.

[restrict]

ПОДАЦИ ЕВРОСТАТА Према подацима Евростата (статистички завод Европске уније), у другом кварталу 2018. године проценат непопуњених радних места у ЕУ повећао се са 2 на 2,2 одсто. Од земаља чланица у најгорем положају је Чешка (у којој 5,4 одсто радних места није попуњено), следе Белгија са 3,5 одсто, Холандија 3,1 одсто, Немачка 2,9 одсто… Мађарска, заједно с Аустријом, Шведском и Великом Британијом с 2,7 одсто равноправно дели позиције од петог до осмог места. На другом крају скале налазе се Бугарска, Шпанија и Португалија где је овај постотак 0,9 одсто, односно Грчка где је проценат непопуњених радних места најмањи у Европској унији и износи свега – 0,7 одсто.
Три четвртине непопуњених радних места налази се у привредно-индустријском сектору где су и највеће инвестиције, потом у административном сектору и гранама које подржавају услуге (5,6 одсто), док су изнад 3 одсто у области информација (медији), комуникација, хуманој, здравственој и социјалној сфери.
У случају Мађарске, проценат од 2,7 одсто представља 83.611 непопуњених радних места у другом овогодишњем кварталу. У поређењу са истим периодом лане, цифра је повећана за чак 17.900 места (тада је износила 65.711). У овом тренутку у Мађарској, у само четири индустријске гране (грађевинској, аутомобилској, хемијској и прехрамбеној), има тачно – 25. 636 слободних радних места.

ЧЕТРДЕСЕТ ВЕЛИКИХ ИНВЕСТИЦИЈА У наредних неколико година највеће проширење броја запослених у Мађарској биће у „Мерцедесовој“ фабрици у Кечкемету (инвестиција немачког аутомобилског гиганта вредна је 490 милијарди форинти, а додатно ће се запослити 2.500 радника).
И данска компанија „Лего“ у Њиређхазију на северу Мађарске планира велико проширење постојеће фабрике. Инвестираће 30 милијарди форинти и додатно запослити 1.600 нових радника.
И друга аутомобилска компанија из Немачке, БМВ, изградиће фабрику у мађарском граду Дебрецину где ће производити до 150.000 конвенционалних и електричних возила годишње на једној производној линији. Изградња фабрике коштаће 320 милијарди форинти (око милијарду евра) и допринеће отварању преко 1.000 радних места.
Поред тога, у Мађарској је у плану реализација још 37 великих инвестиција и рачуница је да ће бити отворено додатних 3.000 до 10.000 нових радних места. Процењује се да би, у том случају, било потребно још 15.186 запослених у фабрикама.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *