Potraga za mađarskim radnicima

Kako multinacionalne kompanije „proždiru“ radnu snagu

Multinacionalne kompanije koje posluju u Mađarskoj, i koje su u poslednjih pet godina u tu zemlju uložile novca gotovo koliko u sve ostale države u regionu zajedno, u narednom petogodišnjem ciklusu takođe su najavile izuzetno visoke investicije, ukupne vrednosti od preko šest milijardi evra uz povećanje broja (novo)zaposlenih za više od 15.000 ljudi. Najviše će investirati u automobilsku i hemijsku industriju, nešto manje u prehrambenu, građevinsku i mašinsku, ali njihovo kompletno ulaganje predstavljaće ključni zamajac razvoja mađarske privrede u trećoj deceniji 21. veka.

NOVA ILI DRUGAČIJA RADNA MESTA Analitičari u Mađarskoj, međutim, tvrde da se izvori za planirani razvoj broja zaposlenih – ne vide. To su javno potvrdili i mahom svi granski sindikati zaposlenih radnika u toj državi, a prećutno i – poslodavci. Jer radnika je u Mađarskoj iz dana u dan sve manje i manje… Čak je i potpredsednik Zemaljskog saveza poslodavaca i industrijalaca Mađarske Ferenc Rolek izjavio da planirane investicije multinacionalnih kompanija u toj državi „neće stvoriti 15.000 novih radnih mesta, nego 15.000 drugačijih radnih mesta“.

[restrict]

PODACI EVROSTATA Prema podacima Evrostata (statistički zavod Evropske unije), u drugom kvartalu 2018. godine procenat nepopunjenih radnih mesta u EU povećao se sa 2 na 2,2 odsto. Od zemalja članica u najgorem položaju je Češka (u kojoj 5,4 odsto radnih mesta nije popunjeno), slede Belgija sa 3,5 odsto, Holandija 3,1 odsto, Nemačka 2,9 odsto… Mađarska, zajedno s Austrijom, Švedskom i Velikom Britanijom s 2,7 odsto ravnopravno deli pozicije od petog do osmog mesta. Na drugom kraju skale nalaze se Bugarska, Španija i Portugalija gde je ovaj postotak 0,9 odsto, odnosno Grčka gde je procenat nepopunjenih radnih mesta najmanji u Evropskoj uniji i iznosi svega – 0,7 odsto.
Tri četvrtine nepopunjenih radnih mesta nalazi se u privredno-industrijskom sektoru gde su i najveće investicije, potom u administrativnom sektoru i granama koje podržavaju usluge (5,6 odsto), dok su iznad 3 odsto u oblasti informacija (mediji), komunikacija, humanoj, zdravstvenoj i socijalnoj sferi.
U slučaju Mađarske, procenat od 2,7 odsto predstavlja 83.611 nepopunjenih radnih mesta u drugom ovogodišnjem kvartalu. U poređenju sa istim periodom lane, cifra je povećana za čak 17.900 mesta (tada je iznosila 65.711). U ovom trenutku u Mađarskoj, u samo četiri industrijske grane (građevinskoj, automobilskoj, hemijskoj i prehrambenoj), ima tačno – 25. 636 slobodnih radnih mesta.

ČETRDESET VELIKIH INVESTICIJA U narednih nekoliko godina najveće proširenje broja zaposlenih u Mađarskoj biće u „Mercedesovoj“ fabrici u Kečkemetu (investicija nemačkog automobilskog giganta vredna je 490 milijardi forinti, a dodatno će se zaposliti 2.500 radnika).
I danska kompanija „Lego“ u Njiređhaziju na severu Mađarske planira veliko proširenje postojeće fabrike. Investiraće 30 milijardi forinti i dodatno zaposliti 1.600 novih radnika.
I druga automobilska kompanija iz Nemačke, BMV, izgradiće fabriku u mađarskom gradu Debrecinu gde će proizvoditi do 150.000 konvencionalnih i električnih vozila godišnje na jednoj proizvodnoj liniji. Izgradnja fabrike koštaće 320 milijardi forinti (oko milijardu evra) i doprineće otvaranju preko 1.000 radnih mesta.
Pored toga, u Mađarskoj je u planu realizacija još 37 velikih investicija i računica je da će biti otvoreno dodatnih 3.000 do 10.000 novih radnih mesta. Procenjuje se da bi, u tom slučaju, bilo potrebno još 15.186 zaposlenih u fabrikama.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *