ПОКОРАВАЊЕ

Стварни крах македонског референдума, без обзира на потоње марифетлуке „шибицарске демократије“, чији еминентни актери ладно игноришу резултате овог грађанског изјашњавања, назван је и „лекцијом коју су мали народи одржали већим нацијама“. Расположени за духовите опаске овим поводом, на српском порталу „Факти“ огласили су се запажањем: Пукоше и САД и ЕУ и НАТО у Македонији. Уз помињање резултата утакмице у којој је дошло до епског преокрета па су „мишеви разбили слонове“ била је предочена и важна констатација аутора: Ево примера како историја неке своје важне партије игра на малим ’шаховским таблама’!
Независно од логичног објашњења које је у тексту уследило, чини нам се да је разматрање поменутих појмова лекција и важна партија данас једна од важнијих тема не само политичког живота, и не само поводом геополитичке судбине Западног Балкана.
Шта је смисао ове македонске партије која је трајала пуних дванаест сати? Каква је порука лекције коју су демонстрирали играчи око „табле“? Најзад, због чега констатацију да је ово било „за историју“ мало ко жели да назове патетичном?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.