Pečat nedelje

Patrijarhova poruka

Tokom obilaska Kosova i Metohije s patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom H, patrijarh srpski Irinej poručio je da crkva svoj stav o Kosovu i Metohiji neće promeniti.
„Nikakva podela“, naglasio je srpski patrijarh. „Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam bio preko 15 godina, bude u nekoj drugoj državi. Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica… To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo… Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponovo postati ovde gde jesmo, i ostati zasvagda“, rekao je patrijarh srpski i ponovio svoju ključnu poruku: „Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar.“

Zaboravite 2025, ali ne i uslove

Treba zaboraviti 2025. godinu kao datum za ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ocenila je Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, jedne od nevladinih organizacija koje su inače formacijski zadužene za širenje EU optimističke propagande po Srbiji i Balkanu.
Govoreći o eventualnom ulasku u Uniju 2025. godine, ona je precizirala: „Sumnjam da je to moguće, ne samo zbog toga što naše države ne pokazuju spremnost da se zaista potrude da se to desi i ispune sve uslove koji su nam na putu već i zato što se Evropska unija suočava sa izazovima.“
I još je dodala da ne znamo kakvoj Evropskoj uniji u stvari težimo „jer Unija kojoj ćemo se mi jednom priključiti neće biti ista kao što je danas“.
Ali ni ovako vesela perspektiva priključenja nekakvoj Evropskoj uniji ne sprečava EU zvaničnike da nam najave i nove uslove, pored onog najtežeg, kosmetskog.
O perspektivi novog EU uslovljavanja Srbije progovorio je ovih dana EU komesar za pregovore o proširenju Johanes Han: „Već sam isticao, a i predsednik Junker je više puta jasno stavio do znanja, da nijedna nova država članica ne može da pristupi EU bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja. Za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. Ali dozvolite mi da pojasnim još jednu stvar. Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja.“
Što će reći da ćemo, kao nagradu za eventualno popuštanje pred kosmetskim uslovima, samo dobiti nove uslove za put u Uniju koja pritom ni sama ne zna kako će izgledati ako jednog dana i mi dođemo na red za učlanjenje.

Dodik na američkom udaru

Pošto već nije uspeo da na nedavnim izborima sruši Milorada Dodika, dosadašnjeg predsednika Republike Srpske i njenog budućeg predstavnika u tročlanom Predsedništvu Bosne i Hercegovine, Zapad prelazi na svojevrsni plan B koji bi trebalo da posluži istom cilju odstranjivanja Dodika iz politike.
Kako pišu „Večernje novosti“ pozivajući se na svoje izvore, „službenici američke ambasade u Sarajevu, u pokušaju da onemoguće Milorada Dodika da preuzme funkciju u Predsedništvu BiH, pritiskaju Tužilaštvo da protiv njega podigne optužnicu. Za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u ambasadi SAD (u BiH). Ona već danima sedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i insistira na tome da se, što pre i na bilo koji način, pripremi optužnica protiv Dodika, i to takva koja bi omogućila da on bude priveden i da mu se odredi pritvor. Iza svega, kako navode naši izvori, stoji odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak, čiji mandat su i obeležili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno mešanje u unutrašnja pitanja i politiku Bosne i Hercegovine. Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom je čak posetila Centralnu izbornu komisiju BiH, kad je bilo izvesno da Dodik i SNSD ubedljivo vode, pokušavajući da forsira priču o neregularnosti glasanja.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *