Pečat nedelje

Na korak od velike šizme?

Kraj svepravoslavnog jedinstva nije više tek nedosanjani san Imperije koja je, razmatrajući civilizacijske tokove, davno zaključila da je pravoslavlje, pošto neguje vrednosti suprotne onima oličenim u globalizmu, opasnije od komunizma. Ideja za koju se mislilo da je poslednje plodove dala intervencijom prepuštenoj Carigradskoj patrijaršiji u Finskoj, Poljskoj i Estoniji, ponovo je oživela. Ovaj put sa izvesnim zastrašujućim posledicama.

MOŽE DOĆI DO KRVOPROLIĆA Ako Ukrajini daju autokefalnost, može doći do krvoprolića, upozorio je mitropolit Ilarion Alfejev nakon što je Sveti Sinod Carigradske pravoslavne crkve imenovao svoje „egzarahe“ za Kijev. „Mi možemo očekivati bilo šta – da će raskolnici preuzeti kontrolu nad velikim manastirima, kao što je Kijevsko-pečorska lavra, Počajevska lavra. Tada će pravoslavni vernici štititi ta sveta mesta i može doći do krvoprolića“, rekao je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.
Fanar je, podsetimo, bez konsultacija s predstojateljem Ruske pravoslavne crkve i mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem – jedinim kanonskim poglavarom Pravoslavne crkve u Ukrajini – poslao svoje egzarhe u Kijev. Usledio je odgovor Moskve.
Na vanrednom zasedanju Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve zaključeno je da je reč o najgrubljem kršenju crkvenog prava, upadu jedne pomesne crkve na teritoriju druge. Štaviše, Carigradska patrijaršija pozicionira imenovanje „egzaraha“ kao fazu u realizaciji plana davanja „autokefalnosti“ Ukrajini, koja je, prema njenim izjavama, nepovratna i biće sprovedena do kraja.
„U slučaju da Carigradska patrijaršija nastavi s antikanonskim aktivnostima na teritoriji Ukrajinske pravoslavne crkve, bićemo prinuđeni da u potpunosti prekinemo evharistijsko opštenje s Carigradskom patrijaršijom. Svu odgovornost za tragične posledice te podele snosi lično patrijarh carigradski Vartolomej i arhijereji koji ga podržavaju. Svesni da ovo što se događa predstavlja opasnost za čitavo svetsko pravoslavlje, obraćamo se u ovom teškom času s molbom za podršku pomesnim autokefalnim crkvama, apelujemo na predstojatelje crkava da shvate našu zajedničku odgovornost za sudbinu svetskog pravoslavlja i da pokrenu bratsko svepravoslavno razmatranje crkvene situacije u Ukrajini. Obraćamo se čitavoj punoći Ruske pravoslavne crkve s pozivom na toplu molitvu za očuvanje jedinstva Svetog pravoslavlja“, stoji u saopštenju.

PLEN ZA VATIKAN Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, odlučeno je, neće se više moliti za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali evharističko opštenje dve crkve neće biti prekinuto. Da li je pravoslavlje na korak od velike šizme čime bi Imperija zadala konačan udarac pravoslavlju, te da li ne iznoseći svoj stav pojedine crkve pristaju ne samo da poput Vartolomeja budu u funkciji SAD i Vatikana već prećutno i na sve ostale potencijalne raskole po šavovima koje iscrtava Vašington?
„Carigradski patrijarh – umesto što opšti s papom rimskim – treba da se javno pokaje“, među prvima iz Grčke crkve oglasio se mitropolit kifirski i antikifirski Serafim.
„Duboko me je ožalostilo kada sam saznao da je Moskovska patrijaršija prekinula crkvene veze sa Carigradskom patrijaršijom. Do toga je dovela namera Carigradske patrijaršije da da autokefalnost ukrajinskim raskolnicima koji su odvojeni od naše Svete pravoslavne crkve, to jest – od svih pravoslavnih patrijaršija i pomesnih pravoslavnih crkava i predstavljaju neznatnu manjinu u ukrajinskom narodu“, izneo je svoj sud mitropolit Serafim, podsetivši da su i Carigradska patrijaršija i Vartolomej donedavno priznavali samo kanonsku pravoslavnu crkvu u Ukrajini pod rukovodstvom mitropolita Onufrija.
On je rekao da patrijarh Vartolomej iz ličnih pobuda daje autokefalnost raskolnicima, prekraja Sveti poredak i ugrožava kanonsku arhiepiskopiju Ukrajine koju ne priznaje samo Ruska pravoslavna crkva nego i sve druge pomesne crkve.
„Raskolnici, kao što se zna, nisu Crkva, pa je opštenje s njima zabranjeno Svetim kanonima, apostolskim i vaseljenskim saborima. Vartolomejevo priznanje raskolnika u Ukrajini isprovociraće raskole i podele u Hristovoj apostolskoj crkvi.“
Podsetimo da je 11 pomesnih pravoslavnih crkava iznelo svoj stav. Među njima i SPC, sudeći po pismu patrijarha Irineja koje se pojavilo na stranici grčke agencije „Romfeo“, u kome naš poglavar izražava „brigu za jedinstvo Pravoslavne crkve“. Očekivano. Jer ukoliko Carigrad ostane dosledan svojoj odluci i prizna raskolničku grupu u Ukrajini, šta bi mu stajalo na putu da to isto uradi sutra i sa crkvenim separatistima na Cetinju pa nadalje?
U Crnoj Gori su već, pozivajući se na Zakon o verskim zajednicama, SPC počeli da od rodonačelnice crnogorske državnosti pretvaraju u versku zajednicu od koje se zahteva da hramove i crkve starije od Crne Gore preda državi u zamenu za rad.
Ima li lakšeg plana za Vatikan u njegovom prozelitskom pohodu na Istok?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *