Постоји ли лабуристички антисемитизам

Шта стоји на Корбиновом путу до места премијера

Џереми Корбин, лидер британских лабуриста, вратио је идеологију на велика врата после година „нових лабуриста“ који су стару странку радничке класе уподобили технократском центру. Корбин је, заједно с тврдим левичарским ставовима непојмљивим за страначки мејнстрим пре свега коју годину, донео и тврде антиизраелске ставове. Ту се нашао на клизавом терену

Заговорник решења блискоисточног питања кроз формулу две државе, израелске и палестинске (што је мејнстрим гледиште), током своје вишедеценијске политичке каријере, Џереми Корбин учествовао је у бројним кампањама усмереним против политике Израела. Неки чланови лабуристичке странке отишли су даље.
Последњих неколико недеља, док се конзервативна влада Терезе Меј тетура под различитим притисцима и неугодностима проистеклим из неуспелих преговора око брегзита, назире се могућност да Корбин, после наредних избора, постане нови британски премијер. Међутим, лабуристи су се у летњим данима превасходно бавили односом сопствене странке према Јеврејима, темом коју су врло жестоко наметнули англофони медији да би се кампања пренела и у израелску штампу и – засад – завршила на твитер налогу израелског премијера.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.