Pečat nedelje

Zemlja porekla Republika Kosovo

To da su u beogradskim prodavnicama pored drugih brendova, u ponudi i papuče i ženska obuća proizvođača iz Uroševca, činjenica je koja bi mogla izazvati i blagu nostalgiju kod kupaca da se na deklaraciji kao zemlja porekla očekivano navodi Srbija, a ne, na šta su ukazali iz Pokreta potrošača Srbije, teroristička tvorevina, takozvana Republika Kosovo. Iako su iz Pokreta pozvali nadležne isnpektore koji nisu uočili ovaj propust, podaci iz Privredne komore govore da nije reč o incidentu te da je samo u prvih šest meseci ove godine zabeležen ukupan promet između Srbije i Kosova od 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Da li, nezvanična carinska unija BiH, Crne Gore, Srbije, tzv. Kosova, Albanije i Makedonije, kao članica Procesa stabilizacije i pridruživanja živi svoj život – uprkos činjenici da Srbija nije i neće priznati Republiku Kosovo?

Klaonica ili zabavni park?

U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatočenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim, rad je obeležavao svakodnevni život“, piše u hrvatskom Večernjem listu Milan Ivkošić, prenosi portal Indeks. hr. Ali ne samo kreativnost, život u jednom od najsvirepijih logora smrti, bio je, primećuje autor, i mesto zabave.
„U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo nogometnih, koncerata, kazališnih predstava među kojima su izvođena i dela što su ih stvarali sami zatočenici“.
Ta činjenica, zaključuje, ono je što je pronositeljima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati.
Možda ovaj šizofreni zanos ne bi zavređivao previše pažnje da ne nenailazi na simpatizere i poštovaoce ove „škole mišljenja“ koju je među prvima utemeljio Igor Vukić. Vukića Indekst.hr opisuje kao krajnje neobičnu personu, čiji se tekstovi potpuno razlikuju od velike većine dosadašnjih o toj temi.
U knjizi koja je nedavno promovisana na HRT-u on Jasenovac opisuje kao “mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države“ te “mesto internacije jedne grupe Jevreja“, koji su tako – prema Vukićevoj verziji – zapravo bili spašeni od deportacije u nacističke logore.
Ludilu tu nije bio kraj, stoji na Indeksu, prenose Večernje novosti, i podseća da je Vukić nastavio da priča da su “zarobljeni partizani sa sobom u logor doneli tifus“ sa kojom se borio jedan zatočeni jevrejski lekar.
„Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća pretnja od ustaških koljača, pa je dodao da je od tifusa – kojim su ga zarazili partizani – umro i logorski sveštenik Zvonimir Brekalo“, podseća portal.
U Jasenovcu je, podsetimo, za vreme NDH mučki ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Za razliku od Aušvica, gde su logoraši mehanički ubijani, u sistemu konc logora Jasenovac žrtve su ubijane mučki u religioznom mističkom zanosu. Dragoje Lukić popisao je 19.432 stradale dece. Posebno teško je shvatiti odnos časnih sestara prema njima.
„Imale su običaj“, piše akademik Srboljub Živanović, paleontolog i antropolog, „da razbijaju lobanje dece udarcem o zid, da im kidaju udove, dave ih sopstvenim rukama, pomažu u klanju, truju kaustičnom sodom…“
Radna terapija? Zabava?

Policijom na vernike

Ni ove godine sveštenstvo SPC nije moglo da odsluži liturgiju na praznik Preobraženja Gospodnjeg u Crkvi na Ivanovim Koritima. Uprava policije Crne Gore najpre je zabranila, a zatim i onemogućila sveštenstvu i narodu da uđe u hram. Ništa neočekivano od vladajućeg režima koji je ispravno shvatio da samo brisanja srpskog identiteta i negiranje činjenice da su crkve Svetog Luke u Kotoru i manastira Morače starije od novovekovne crnogorske državnosti može dovesti do konačnog rasrbljivanja Crne Gore.
Prilikom nedavne posete Crnoj Gori patrijarh Irinej je komentarišući česte negativne poruke državnih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ali i najave da bi država mogla da SPC oduzme imovinu, istakao da je položaj Srba u Crnoj Gori zemlji koju čini 70 odsto verujućih pravoslavaca, kao u vreme ozloglašene NDH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *