(RAZ)GOVOR

Milomir Stepić

UKRŠTANJE

Notorna činjenica je da mi sa NATO imamo iskustvo sukoba i ne treba ga svoditi samo na 1999. godinu, jer on traje odavno – od momenta razbi-raspada Jugoslavije. Ne zaboravimo ulogu NATO u padu Krajine, bombardovanju Republike Srpske osiromašenom municijom… U jednoj knjizi koja je nedavno objavljena je označen areal uticaja bombardovanja na 400 milja – ovde kod nas se ukršta uticaj bombardovanja RS i nas. To su gotovo dva ista kruga. I preklapa se sa uticajem bombardovanja osiromašenim uranijumom Iraka.

(Iz izlaganja na skupu „NATO oko Srbije – bezbednost za Balkan ili za Alijansu“, 17. jul 2018)

Patrijarh srpski Irinej

CAR NIKOLAJ SPASAO SRBE

Danas obeležavamo dan koji je tragičan za čitav slovenski narod i za nas Srbe. Car Nikolaj učino je mnogo za srpski narod i kada naši zapadni saveznici nisu hteli da prime srpsku vojsku, koja se kretala kroz Albaniju, car Nikolaj im je postavio ultimatum, ili će ih primiti ili će on (car Nikolaj) sklopiti mir sa Nemačkom… Pitanje je da li bi Srbije posle Prvog svetskog rata uopšte i bilo da nije bilo cara Nikolaja II.

(U besedi kod spomenika caru Nikolaju Drugom, izvor FAKTI, 17. jul 2018)

General Milosav Simović

PODELE SU BESMISLENE

Sve istorijske podele: Lazarevići i Brankovići, Karađorđevići i Obrenovići, partizani i četnici i ostali, moraju biti prevaziđene, jer su u naš narod unele podele i velike nesreće. Moramo ih prevazići međusobnim poštovanjem i razumevanjem istorijskog konteksta u kojem su te podele nastale. Danas nema smisla deliti se na Titove ili Dražine, jer Tita i Draže nema. Oba pokreta, partizanski i ravnogorski-četnički, bila su oslobodilačka. Zar doveka da se delimo na partizane i četnike i nikada brat bratu da ne oprosti? Naravno, partizanski pokret je pobedio i svi to treba da poštujemo, to poštuje ceo svet, ali znamo da su „crne dane“ imali i partizani i četnici, jedni više tokom rata, drugi posle rata. (…) Cilj svakog rodoljuba, bez obzira na ideologiju treba da bude: Slobodna Srbija sa srećnim ljudima u njoj, trebalo bi svi da budemo rodoljubi i siguran sam da većina ljudi to i jeste.

(Komandant Kopnene vojske Srbije, u intervjuu portalu „Srpska istorija“, 18. jul 2018)

Miloš Biković

MORAMO DA PROGOVORIMO

O 1999. godini, o bombardovanju, moramo da progovorimo kroz kulturu i to ne samo o tome već i o svim događajima koji nam leže na duši. Narod koji kroz kulturu ne govori o svojoj istoriji bližoj ili daljoj – poludi. A mi smo na dobrom putu da poludimo. Tako da moramo polako taj pritisak i te probleme koje imamo kroz kulturu da obrađujemo, kako bismo došli do jedne situacije u kojoj priznajemo neke svoje nedostatke, ali i uvažavamo svoje vrline.

(U razgovoru za „Sputnjik“, 15. jul 2018)

Peter Sijarto

SPORAZUM UN PROTIVAN ZDRAVOM RAZUMU

Mađarska će izaći iz sporazuma UN o migracijama pre njegovog konačnog usvajanja zato što je protivan bezbednosnim interesima naše zemlje.   

Globalni dogovor za bezbednu, sređenu i redovnu migraciju, čiji konačni nacrt je objavljen prošle nedelje, takođe je protivan zdravom razumu i Mađarska ima sumnje o njegovom neobavezujućem statusu. Ovaj dokument je potpuno protivan mađarskim bezbednosnim interesima.

(Izjava mađarskog ministra spoljnih poslova; izvor AP i „Beta“, 18. jul 2018)

Jirgen Habermas

POGREŠNI ODGOVORI

Danas su stanovnici nacionalnih država nadjačani funkcionalnim imperativima globalnog kapitalizma koji pokreću neregulisana finansijska tržišta i koji ostaje van političke kontrole. Uplašeno povlačenje u okvire državnih granica nije ispravan odgovor na taj izazov.

(U tekstu Da li smo dobri Evropljani?; Die Zeit/Social Europe/Peščanik, 18. jul 2018)

Donald Tramp

POLITIKA MIRA

Radije ću preduzeti politički rizik zarad težnje ka miru, nego što ću rizikovati mir zarad težnje ka političkom uspehu.

(Posle samita s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju 16. jula)

Li Mančang

LJUBAV DVA NARODA

Kroz istoriju Kina nikada nije bila na strani koja je protiv Srbije, njenih interesa, i naroda. Bili smo uz Srbiju u najtežim vremenima, kada su bile sankcije, bombardovanje… Što se tiče srpskog naroda, situacija je ista, Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Nikada nikome nije dozvoljavala da se na tlu Srbije učini nešto protiv kineskih interesa. Nikad! Nikom! Dva naroda se vole, a dve vlade vode prijateljsku politiku.

(Ambasador Kine u Beogradu u intervjuu listu „Kurir“, 16. jul 2018)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *