(РАЗ)ГОВОР

Миломир Степић

УКРШТАЊЕ

Ноторна чињеница је да ми са НАТО имамо искуство сукоба и не треба га сводити само на 1999. годину, јер он траје одавно – од момента разби-распада Југославије. Не заборавимо улогу НАТО у паду Крајине, бомбардовању Републике Српске осиромашеном муницијом… У једној књизи која је недавно објављена је означен ареал утицаја бомбардовања на 400 миља – овде код нас се укршта утицај бомбардовања РС и нас. То су готово два иста круга. И преклапа се са утицајем бомбардовања осиромашеним уранијумом Ирака.

(Из излагања на скупу „НАТО око Србије – безбедност за Балкан или за Алијансу“, 17. јул 2018)

Патријарх српски Иринеј

ЦАР НИКОЛАЈ СПАСАО СРБЕ

Данас обележавамо дан који је трагичан за читав словенски народ и за нас Србе. Цар Николај учино је много за српски народ и када наши западни савезници нису хтели да приме српску војску, која се кретала кроз Албанију, цар Николај им је поставио ултиматум, или ће их примити или ће он (цар Николај) склопити мир са Немачком… Питање је да ли би Србије после Првог светског рата уопште и било да није било цара Николаја II.

(У беседи код споменика цару Николају Другом, извор FAKTI, 17. јул 2018)

Генерал Милосав Симовић

ПОДЕЛЕ СУ БЕСМИСЛЕНЕ

Све историјске поделе: Лазаревићи и Бранковићи, Карађорђевићи и Обреновићи, партизани и четници и остали, морају бити превазиђене, јер су у наш народ унеле поделе и велике несреће. Морамо их превазићи међусобним поштовањем и разумевањем историјског контекста у којем су те поделе настале. Данас нема смисла делити се на Титове или Дражине, јер Тита и Драже нема. Оба покрета, партизански и равногорски-четнички, била су ослободилачка. Зар довека да се делимо на партизане и четнике и никада брат брату да не опрости? Наравно, партизански покрет је победио и сви то треба да поштујемо, то поштује цео свет, али знамо да су „црне дане“ имали и партизани и четници, једни више током рата, други после рата. (…) Циљ сваког родољуба, без обзира на идеологију треба да буде: Слободна Србија са срећним људима у њој, требало би сви да будемо родољуби и сигуран сам да већина људи то и јесте.

(Командант Копнене војске Србије, у интервјуу порталу „Српска историја“, 18. јул 2018)

Милош Биковић

МОРАМО ДА ПРОГОВОРИМО

О 1999. години, о бомбардовању, морамо да проговоримо кроз културу и то не само о томе већ и о свим догађајима који нам леже на души. Народ који кроз културу не говори о својој историји ближој или даљој – полуди. А ми смо на добром путу да полудимо. Тако да морамо полако тај притисак и те проблеме које имамо кроз културу да обрађујемо, како бисмо дошли до једне ситуације у којој признајемо неке своје недостатке, али и уважавамо своје врлине.

(У разговору за „Спутњик“, 15. јул 2018)

Петер Сијарто

СПОРАЗУМ УН ПРОТИВАН ЗДРАВОМ РАЗУМУ

Мађарска ће изаћи из споразума УН о миграцијама пре његовог коначног усвајања зато што је противан безбедносним интересима наше земље.   

Глобални договор за безбедну, сређену и редовну миграцију, чији коначни нацрт је објављен прошле недеље, такође је противан здравом разуму и Мађарска има сумње о његовом необавезујућем статусу. Овај документ је потпуно противан мађарским безбедносним интересима.

(Изјава мађарског министра спољних послова; извор АП и „Бета“, 18. јул 2018)

Јирген Хабермас

ПОГРЕШНИ ОДГОВОРИ

Данас су становници националних држава надјачани функционалним императивима глобалног капитализма који покрећу нерегулисана финансијска тржишта и који остаје ван политичке контроле. Уплашено повлачење у оквире државних граница није исправан одговор на тај изазов.

(У тексту Да ли смо добри Европљани?; Die Zeit/Social Europe/Пешчаник, 18. јул 2018)

Доналд Трамп

ПОЛИТИКА МИРА

Радије ћу предузети политички ризик зарад тежње ка миру, него што ћу ризиковати мир зарад тежње ка политичком успеху.

(После самита с председником Русије Владимиром Путином у Хелсинкију 16. јула)

Ли Манчанг

ЉУБАВ ДВА НАРОДА

Кроз историју Кина никада није била на страни која је против Србије, њених интереса, и народа. Били смо уз Србију у најтежим временима, када су биле санкције, бомбардовање… Што се тиче српског народа, ситуација је иста, Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Кине. Никада никоме није дозвољавала да се на тлу Србије учини нешто против кинеских интереса. Никад! Ником! Два народа се воле, а две владе воде пријатељску политику.

(Амбасадор Кине у Београду у интервјуу листу „Курир“, 16. јул 2018)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *