(RAZ)GOVOR

Drago Pilsel

Vatikan otkopava rovove

Papa ima problem sa Crkvom koja funkcionira kao bastion ostrašćenog pseudokršćanskog fundamentalizma, kojem je „slučaj Stepinac“ nova prilika za otkopavanje rovova prema nominalnoj braći u Kristu – pravoslavnim Srbima… Crkva podržava ukidanje ćirilice u Vukovaru! Da dio biskupa zagovara uvođenje ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“ u oružanim snagama Hrvatske!

Hrvatsko-argentinski novinar u tekstu Dok se papa ne pokaje za Stepinca – Hrvati se neće pokajati za ustaški genocid nad Srbima; izvor „Fakti“, 25. jul 2018

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

Stabilan otpor

 Znamo da su se najstrašniji i najkrvaviji prevrati uvek dešavali zbog ljudske težnje ka boljem život. Zato treba da stvorimo stabilan otpor prema svim idejama i svim liderima koji nam predlažu da uništimo svoj narodni život, svoju tradiciju i svoju veru i da stremimo nekakvoj nepoznatoj „srećnoj budućnosti“.

Beseda o stogodišnjici streljanja Nikolaja Drugog i carske porodice, izvor „Fakti“, 23. jul 2018

Miša Đurković

Nemoć reči

 Danas prvi put imam jasan osećaj da moja reč, kao i reč mnogih dobronamernih ljudi koji pokušavaju da nešto doprinesu, ne vredi više ništa. Štaviše, ovo je prvi put posle 1982. godine da za tu reč možete da odgovarate pred sudom.

Nikada kao danas u Srbiji nije postojao toliko snažan osećaj besmisla javne reči. Stigli smo u fazu kada možete da kažete šta hoćete, napišete šta hoćete, objavite veoma važne činjenice, uvide, saznanja i da znate da to nikakav efekat ne može da ima. Sistematski su iz javnog prostora nestale iole ozbiljne debate, polemike, razgovori o bilo čemu.

Autorski tekst Osećaj besmisla, izvor „Stanje stvari“, 23. jul 2018

Alona Fišer Kam

Izrael – prijateljska zemlja Srbiji

 Nadamo se najboljem za Srbiju i Balkan. Kao prijateljska zemlja Srbiji i država koja se nalazi u veoma osetljivoj geopolitičkoj situaciji, voleli bismo da Balkan prosperira. Zato je nama važno da postoji mirno rešenje za ovaj dugogodišnji sukob i sigurna sam da će naš predsednik iskoristiti priliku da izrazi nadu za pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve. Zadovoljavajuće rešenje za sve strane je najvažnija garancija da će ono i trajati.

Ambasadorka Izraela u Srbiji u tekstu Izrael za kompromisno rešenje za KiM; izvor Tanjug/RTS, 24. jul 2018

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *