Опијум и друге приче о среброљубљу

ДЕМОНТАЖА ДЕФИЦИТА

Насилан извоз наркотика био је главни механизам британског пеглања дефицита у трговини са Кином XVIII и XIX века

Можда ће доћи дан када ће се процват Запада боље сагледавати

                                                                                                                     Жак Жерне

Таман када се помислило да је трговински рат Вашингтона са Пекингом био привремени пролећни северац, заустављен нагло као што је почео, пре економске мећаве – администрација председника Доналда Трампа огласила је прошлог петка увођење додатних царинских тарифа на увоз кинеских производа по општој стопи од 25 одсто. На протекционистичком нишану колта 45 Трампове администрације нашли су се кинески производи вредни педесетак милијарди долара, претежно аутомобили, машине, роботи, производи од нових материјала и други.
Пекинг је одговорио истом мером, циљајући 659 подједнако вредних америчких производа.
Трамп је, попут бизона у продавници порцелана, како смо га описали у једном од претходних бројева „Печата“, у међувремену заподео царинску кавгу и са чланицама Г7, те Европске уније, узрокујући највећу структурну кризу унутар самог Запада, невиђену још од бомбардовања СР Југославије.
Па ипак, његова симултанка на спољнополитичком родеу, који је сам приредио, само је повод за једну знатно занимљивију тему од репризног указивања на извесност неочекиваног унутар Беле куће.
Вратимо се, стога, у епохе последњих Бурбона у Француској, Ћинга у Кини, те Хановера, односно Сакс Кобург и Гота у Британији, чији се наследници данас презивају Виндзор.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.