Срби и Руси у Паризу

ФЕСТИВАЛ САТИ – АРКЕЈ 2018

Већ неколико година у париском предграђу Аркеј око 17. маја одржава се музички фестивал посвећен француском композитору 20. века Ерику Сатију, који је ту живео последњих деценија, а ту је и умро и сахрањен je на локалном гробљу. Организатори и идејни творци фестивала, којим се баве са великим ентузијазмом, јесу брачни пар Богино–Витас кроз удружење Парада (према Сатијевом балету), а програми се одвијају у концертној сали Espace Bogino, која се налази у рестаурираном комплексу замка из 17. века. Седамнаести мај је Сатијев рођендан, али и Константина Богиноа, руског пијанисте, београдског зета и грађанина света. Његова супруга, оперска певачица из Београда Миомира Витас посвећено се бави Сатијем, што се чује кроз пажљиво биране програме фестивала на коме увек има Сатијеве музике. Осим организације фестивала на коме учествују уметници из целе Европе, Миомира Витас се показује и као врсни вокални извођач и редитељ.

Ове године на фестивалу је премијерно изведена камерна опера буфо француске композиторке Жермен Таљафер, савременице Сатија, једине женске представнице чувене француске Шесторке (Орик, Дуре, Хонегер, Мијо и Пуланк) која је обележила европску музику 20. века, са солистима из Русије, Италије, Француске и Србије. Случајно се улица Жермен Таљафер налази поред дома Богино у коме је оживела њена опера.

Сатијево најозбиљније драмско дело, симфонијску драму Сократ извела је међународна уметничка екипа, на челу са Миомиром Витас. Печатов музички критичар Смиљка Исаковић је у чембалском реситалу приредила музичко путовање од доба Хенрија Осмог до Мокрањца, са обавезним Сатијем који је први пут зазвучао на чембалу уместо на клавиру. На програму су била дела европске ренесансе и барока, али и наших савремених композитора Василија Мокрањца (Три игре), Владимира Маричића (Болеро Неготино) и Вере Миланковић (избор из Музичке мапе Србије).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *