PEČAT NEDELJE / Ljudi, poslovi i dani

Osuđenik mehanizma

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale – to je Haški tribunal, samo što se više tako ne zove – preinačilo je oslobađajuću prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora.

Time je Šešelj i definitivno postao slobodan čovek, budući da je u haškom zatvoru, umesto dosuđenih 10, odležao skoro 13 godina. Razliku mu, ipak, niko neće nadoknaditi, takva su naime pravila haške pravde.

Žalbeno veće presudilo je da je Šešelj kriv za zločine protiv čovečnosti po tri tačke optužnice koje, kako se navodi, uključuju progone, proterivanje i prisilno premeštanje vojvođanskih Hrvata iz sela Hrtkovci 1992. godine.

Organizacija „Amnesti internešenel“ pozdravila je osuđujuću presudu Šešelju, baš kao i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova koje je, međutim, imalo i primedbe jer je kazna „znatno preblaga u odnosu na počinjena dela i posledice do kojih su ona dovela“. Izrazili su „žaljenje zbog propusta Žalbenog veća da utvrdi odgovornost Vojislava Šešelja za počinjenje i uključenost u počinjenje najtežih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu njegovim zločinačkim delovanjem“, ali su zato pozdravili osudu za „zločine protiv čovečnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992“, što je „potvrda planskog kriminalnog delovanja usmerenog na stvaranje ’Velike Srbije’“ iako se Hrtkovci već nalaze u sastavu ove Srbije koja nije velika.

Komentarišući presudu, Šešelj je pak ukazao da je ona protivpravna iz formalnog razloga jer, po anglosaksonskom pravu, oslobađajuća presuda ne može da se preinači u osuđujuću tokom žalbenog postupka. „Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak“, rekao je Šešelj agenciji „Beta“, navodeći i da su osuđujuću presudu doneli oni koji ga „nikada u životu i nisu videli“, što sasvim dovoljno govori i o samoj presudi i o mehanizmu koji ju je doneo.

I još je dodao, u svom stilu, da je „veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“ koje je „spreman da u budućnosti višestruko ponovi“.          

Diskriminacija čvarcima

Florens Artman, nekadašnja portparolka Tužilaštva (nekadašnjeg) Haškog tribunala, uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi mu se požalila na ozbiljnu diskriminaciju koju je doživela tokom nedavne posete Beogradu tako što joj kelner nije doneo sir koji je naručila, a mogla je da naruči i čvarke pa bi bilo još i lepše, i pride joj zle šalterske službenice na beogradskom aerodromu nisu dale da unese kofer u avion.

Citiramo, uostalom, Artmanovu i njene muke s, takoreći, čvarcima: „Naručili smo čašu srpskog vina i za meze domaće sireve. Doneli su nam vino, ali nikad meze. Nakon čekanja i brojnih ljubaznih poziva, kelner je napokon došao i izjavio da je restoran pun i da će nam sir doneti kada bude pripremljen. Restoran je unutra bio prazan. Ni jedan jedini gost. Svi, njih tridesetak gostiju, sedeli su napolju pored stare masline i bili usluženi. Svi, osim nas.“

A nakon što je ostala bez sira a zamalo i bez čvaraka da ih je naručila, tako dakle praznog stomaka, Artmanova je nastradala i na aerodromu: „Imenom i prezimenom su me na mikrofonu pozvali. Niko drugi ni tada ni kasnije nije pozvan. Obaveštena sam na šalteru za ukrcavanje da mi neće biti dozvoljeno uneti u avion moj ručni prtljag, iako ispunjava najrestriktivnije uslove za ručni prtljag… Bez obrazloženja su mi skinuli oznaku za ručni prtljag i stavili drugu za predat prtljag, koji će mi biti isporučen sa ostalim prtljazima na pariskom aerodromu. Uz to su mi pretili da će mi naplatiti registrovanje prtljaga ako dalje tražim objašnjenje. Pri ulasku u avion sam slikala sve prtljage iste ili veće od mog koji su bili odobreni za unošenje u avion. U ovom slučaju, nema nedoumice da sam lično bila cilj diskriminacije.“

Ovolika golgota, prirodno, isprovocirala je poziv predsedniku države da se obračuna s kelnerom i šalterskim službenicama: „Nadam se, kad već nećete o prošlosti, da ćete bar o budućnosti želeti govoriti i da ćete jasno osuditi svaku vrstu diskriminacije i učiniti sve kako se ne bi ponovilo, jer to što se desilo ne ponižava mene ili mog kolegu, nego državu čiji ste predsednik i za koju tvrdite da se nikad u njoj nije bolje živelo.“

I dalje čekamo na Vučićevo obraćanje javnosti ovim povodom.        

Vučić: Pomoć našem narodu u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećali su prilikom posete Sabornoj crkvi u Mostaru da će Srbija i Srpska pomoći da ova crkva bude završena do 2020. godine.

Podsetivši da je Mostar kroz istoriju bio izuzetno važan grad za srpsku kulturu i obrazovanje, Dodik je izrazio uverenje da će Saborna crkva biti obnovljena do 2020.

„Iz Federacije BiH imamo mnogo obećanja koja nikada nisu realizovana, ali to nam ne smeta. Volio bih da federalna Vlada značajnije pomogne obnovu ove crkve, kao što smo mi u Srpskoj pomagali izgradnju svih verskih objekata. Ali i bez toga, mi ne želimo da stojimo“, rekao je Dodik.

Srbija je u obnovu Saborne crkve u Mostaru do sada uložila 700.000 evra, a po rečima Vučića uložiće još novca da ovaj hram zasija u punom sjaju. 
„Siguran sam da će ovaj hram biti završen do 2020. godine. Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu i to znači da ćemo moći da pomognemo našem narodu“, rekao je Vučić i naglasio da ovaj hram nije samo verska već i kulturna institucija koja će mnogo značiti za opstanak Srba u Mostaru i celoj Hercegovini, ali i za Hrvate i Bošnjake koji će imati upotpunjenu multikulturnu sliku svog grada.    

Zakerberg: Izvinite, krivi su Rusi

Generalni direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg je u svedočenju pred američkim Senatom ponovio svoje izvinjenje zbog toga što nije na vreme shvatio do koje mere ta društvena mreža može biti zloupotrebljena. „To je bila moja greška, jako mi je žao“, rekao je Zakerberg u svedočenju pred senatorima posle skandala s firmom „Kembridž analitika“ koja je nedozvoljeno upotrebila podatke korisnika „Fejsbuka“. Zakerberg je odgovarao na zajedničkoj sednici nekoliko odbora američkog Senata posle nedavnog otkrića da je „Kembridž analitika“ koristila informacije sa profila oko 87 miliona „Fejsbuk“ korisnika. Tokom pet sati saslušanja senatori su mu uputili brojna pitanja i od njega tražili da položi račune zbog loše upotrebe njegove platforme od zaštite podataka do političke manipulacije. „Biće potrebno vreme da se sprovedu sve potrebne izmene da se ograniči ta loša upotreba“, rekao je Zakerberg i nabrojao sve mere koje su uvedene i koje će biti uvedene da se ispravi taj problem. Tridesetrogodišnji milijarder je detaljno odgovarao na većinu pitanja, ali je u nekoliko navrata pokazao znake nerazumevanja i nestrpljenja u razgovoru sa senatorima od kojih su pojedini, izgleda, imali nedovoljno znanje o tehnološkim pitanjima o kojima se raspravljalo. On je rekao da je njegova kompanija u stalnoj borbi s ruskim hakerima koji nastoje da iskoriste tu društvenu mrežu. „To je trka u naoružanju, oni će nastaviti da postaju sve bolji i bolji“, rekao je Zakerberg odgovarajući na pitanja senatora. Rekao je da je specijalni tužilac Robert Muler, koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, intervjuisao zaposlene u „Fejsbuku“, ali ne i njega. Kancelarija Mulera je u februaru optužila 13 Rusa za mešanje u američke izbore 2016. kao i tri ruske kompanije. Zakerberg je izjavio da njegova kompanija sada razvija nova sredstva za identifikaciju lažnih naloga. „Postoje ljudi u Rusiji čiji je posao da iskoriste naše sisteme, i druge internet-sisteme, kao i druge sisteme uopšte. Potrebno je da investiramo da i mi u tome postanemo bolji“, rekao je on i dodao da je zabrinut zbog mogućnosti političke pristrasnosti u kompaniji.             

Uvek za dom spremni

Pozdravom „Jasenovac – Za dom spremni“ postrojeni pripadnici HOS-a su u Splitu obeležili dan osnivanja jedinice „Rafael vitez Boban“ i NDH. Skup je počeo intoniranjem himne i pozdravom „Hvaljen Isus i Marija“, nakon čega su, kako je izvestila hrvatska štampa, HOS-ovci položili vence na spomenik poginulim pripadnicima te paravojne jedinice. Zanimljivo da su ove godine pored ratnog komandanta HOS-a Marka Skeja prisutne pozdravili i državni sekretar iz ministarstva „branitelja“ i zamenik gradonačelnika Splita. Otvoreno ustaško divljanje odavno institucionalizovano u modernoj Hrvatskoj na koje čak ukazuju i izveštaji „Amnesti internešenela“ rečita je opomena ostatku neproteranog i nedoklanog srpkog naroda.          

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *