ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Људи, послови и дани

Осуђеник механизма

Жалбено веће Међународног резидуалног Механизма за кривичне трибунале – то је Хашки трибунал, само што се више тако не зове – преиначило је ослобађајућу првостепену пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу и осудило га на 10 година затвора.

Тиме је Шешељ и дефинитивно постао слободан човек, будући да је у хашком затвору, уместо досуђених 10, одлежао скоро 13 година. Разлику му, ипак, нико неће надокнадити, таква су наиме правила хашке правде.

Жалбено веће пресудило је да је Шешељ крив за злочине против човечности по три тачке оптужнице које, како се наводи, укључују прогоне, протеривање и присилно премештање војвођанских Хрвата из села Хртковци 1992. године.

Организација „Амнести интернешенел“ поздравила је осуђујућу пресуду Шешељу, баш као и хрватско Министарство спољних послова које је, међутим, имало и примедбе јер је казна „знатно преблага у односу на почињена дела и последице до којих су она довела“. Изразили су „жаљење због пропуста Жалбеног већа да утврди одговорност Војислава Шешеља за почињење и укљученост у почињење најтежих злочина против човечности и ратних злочина током агресије на Републику Хрватску и Босну и Херцеговину његовим злочиначким деловањем“, али су зато поздравили осуду за „злочине против човечности због хушкачког говора у Хртковцима 6. маја 1992“, што је „потврда планског криминалног деловања усмереног на стварање ’Велике Србије’“ иако се Хртковци већ налазе у саставу ове Србије која није велика.

Коментаришући пресуду, Шешељ је пак указао да је она противправна из формалног разлога јер, по англосаксонском праву, ослобађајућа пресуда не може да се преиначи у осуђујућу током жалбеног поступка. „Они су могли да укину пресуду и врате је на поновни поступак“, рекао је Шешељ агенцији „Бета“, наводећи и да су осуђујућу пресуду донели они који га „никада у животу и нису видели“, што сасвим довољно говори и о самој пресуди и о механизму који ју је донео.

И још је додао, у свом стилу, да је „веома поносан на све приписане ратне злочине и злочине против човечности“ које је „спреман да у будућности вишеструко понови“.          

Дискриминација чварцима

Флоренс Артман, некадашња портпаролка Тужилаштва (некадашњег) Хашког трибунала, упутила је отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу да би му се пожалила на озбиљну дискриминацију коју је доживела током недавне посете Београду тако што јој келнер није донео сир који је наручила, а могла је да наручи и чварке па би било још и лепше, и приде јој зле шалтерске службенице на београдском аеродрому нису дале да унесе кофер у авион.

Цитирамо, уосталом, Артманову и њене муке с, такорећи, чварцима: „Наручили смо чашу српског вина и за мезе домаће сиреве. Донели су нам вино, али никад мезе. Након чекања и бројних љубазних позива, келнер је напокон дошао и изјавио да је ресторан пун и да ће нам сир донети када буде припремљен. Ресторан је унутра био празан. Ни један једини гост. Сви, њих тридесетак гостију, седели су напољу поред старе маслине и били услужени. Сви, осим нас.“

А након што је остала без сира а замало и без чварака да их је наручила, тако дакле празног стомака, Артманова је настрадала и на аеродрому: „Именом и презименом су ме на микрофону позвали. Нико други ни тада ни касније није позван. Обавештена сам на шалтеру за укрцавање да ми неће бити дозвољено унети у авион мој ручни пртљаг, иако испуњава најрестриктивније услове за ручни пртљаг… Без образложења су ми скинули ознаку за ручни пртљаг и ставили другу за предат пртљаг, који ће ми бити испоручен са осталим пртљазима на париском аеродрому. Уз то су ми претили да ће ми наплатити регистровање пртљага ако даље тражим објашњење. При уласку у авион сам сликала све пртљаге исте или веће од мог који су били одобрени за уношење у авион. У овом случају, нема недоумице да сам лично била циљ дискриминације.“

Оволика голгота, природно, испровоцирала је позив председнику државе да се обрачуна с келнером и шалтерским службеницама: „Надам се, кад већ нећете о прошлости, да ћете бар о будућности желети говорити и да ћете јасно осудити сваку врсту дискриминације и учинити све како се не би поновило, јер то што се десило не понижава мене или мог колегу, него државу чији сте председник и за коју тврдите да се никад у њој није боље живело.“

И даље чекамо на Вучићево обраћање јавности овим поводом.        

Вучић: Помоћ нашем народу у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић обећали су приликом посете Саборној цркви у Мостару да ће Србија и Српска помоћи да ова црква буде завршена до 2020. године.

Подсетивши да је Мостар кроз историју био изузетно важан град за српску културу и образовање, Додик је изразио уверење да ће Саборна црква бити обновљена до 2020.

„Из Федерације БиХ имамо много обећања која никада нису реализована, али то нам не смета. Волио бих да федерална Влада значајније помогне обнову ове цркве, као што смо ми у Српској помагали изградњу свих верских објеката. Али и без тога, ми не желимо да стојимо“, рекао је Додик.

Србија је у обнову Саборне цркве у Мостару до сада уложила 700.000 евра, а по речима Вучића уложиће још новца да овај храм засија у пуном сјају. 
„Сигуран сам да ће овај храм бити завршен до 2020. године. Србија трећу годину заредом има суфицит у буџету и то значи да ћемо моћи да помогнемо нашем народу“, рекао је Вучић и нагласио да овај храм није само верска већ и културна институција која ће много значити за опстанак Срба у Мостару и целој Херцеговини, али и за Хрвате и Бошњаке који ће имати употпуњену мултикултурну слику свог града.    

Закерберг: Извините, криви су Руси

Генерални директор „Фејсбука“ Марк Закерберг је у сведочењу пред америчким Сенатом поновио своје извињење због тога што није на време схватио до које мере та друштвена мрежа може бити злоупотребљена. „То је била моја грешка, јако ми је жао“, рекао је Закерберг у сведочењу пред сенаторима после скандала с фирмом „Кембриџ аналитика“ која је недозвољено употребила податке корисника „Фејсбука“. Закерберг је одговарао на заједничкој седници неколико одбора америчког Сената после недавног открића да је „Кембриџ аналитика“ користила информације са профила око 87 милиона „Фејсбук“ корисника. Током пет сати саслушања сенатори су му упутили бројна питања и од њега тражили да положи рачуне због лоше употребе његове платформе од заштите података до политичке манипулације. „Биће потребно време да се спроведу све потребне измене да се ограничи та лоша употреба“, рекао је Закерберг и набројао све мере које су уведене и које ће бити уведене да се исправи тај проблем. Тридесетрогодишњи милијардер је детаљно одговарао на већину питања, али је у неколико наврата показао знаке неразумевања и нестрпљења у разговору са сенаторима од којих су поједини, изгледа, имали недовољно знање о технолошким питањима о којима се расправљало. Он је рекао да је његова компанија у сталној борби с руским хакерима који настоје да искористе ту друштвену мрежу. „То је трка у наоружању, они ће наставити да постају све бољи и бољи“, рекао је Закерберг одговарајући на питања сенатора. Рекао је да је специјални тужилац Роберт Мулер, који истражује наводно руско мешање у америчке председничке изборе 2016. године, интервјуисао запослене у „Фејсбуку“, али не и њега. Канцеларија Мулера је у фебруару оптужила 13 Руса за мешање у америчке изборе 2016. као и три руске компаније. Закерберг је изјавио да његова компанија сада развија нова средства за идентификацију лажних налога. „Постоје људи у Русији чији је посао да искористе наше системе, и друге интернет-системе, као и друге системе уопште. Потребно је да инвестирамо да и ми у томе постанемо бољи“, рекао је он и додао да је забринут због могућности политичке пристрасности у компанији.             

Увек за дом спремни

Поздравом „Јасеновац – За дом спремни“ постројени припадници ХОС-а су у Сплиту обележили дан оснивања јединице „Рафаел витез Бобан“ и НДХ. Скуп је почео интонирањем химне и поздравом „Хваљен Исус и Марија“, након чега су, како је известила хрватска штампа, ХОС-овци положили венце на споменик погинулим припадницима те паравојне јединице. Занимљиво да су ове године поред ратног команданта ХОС-а Марка Скеја присутне поздравили и државни секретар из министарства „бранитеља“ и заменик градоначелника Сплита. Отворено усташко дивљање одавно институционализовано у модерној Хрватској на које чак указују и извештаји „Амнести интернешенела“ речита је опомена остатку непротераног и недокланог српког народа.          

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *