Pečat nedelje

Majski Sabor SPC o Kosovu i Metohiji

Ako je verovati „Blicu“, šest vladika Srpske pravoslavne crkve zatražilo je od Sinoda da zakaže Sabor naše crkve kako bi se ona „odredila i zauzela jedinstven stav o kosovskom rešenju“. Kako navodi ovaj list, „zahtev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, na koji su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstvo“ već je „zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen“.
„Zahtev za održavanje Sabora nije ni za ni protiv predsednika Vučića i bilo bi pogrešno da se to tako tumači“, prenosi „Blic“ reči „jednog od vladika“. „Održavanje Sabora je prirodan sled, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država. Kosovsko pitanje ulazi u završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima. Crkva mora jedinstveno da kaže koja je to granica do koje idemo (…) i mora da postoji i takav stav Crkve o najvećem problemu, koji će biti poznat narodu i državi.“
Na spekulacije o mogućem vanrednom Saboru SPC tačku je stavio patrijarh Irinej rekavši da vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC neće biti, već se najverovatnije čekati na redovno majsko zasedanje na kome će Kosovo i Metohija biti jedna od glavnih tema.
Sve vladike Srpske pravoslavne crkve koje su do sada govorile o Kosovu i Metohiji, kao i Crkva u svim svojim obraćanjima javnosti, inače, jasno su se izjasnili protiv odricanja od Kosova i Metohije, a opet, još jednom ponovljen stav SPC u ovom trenutku svakako bi predstavljao neprocenjiv doprinos unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

ISTINA O BALKANSKOM HOLOKAUSTU U UN

Međunarodna izložba ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja „Jasenovac – pravo na nezaborav“ otvorena je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ovu monumentalnu izložbu na kojoj su prvi put predstavljeni novi dokumenti, svedočanstva o najkrvavijoj stranici nove svetske istorije, otvorio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a pored visokih zvanica iz sveta politike i javnog života otvaranju su, kao specijalni gosti, prisustvovala deca logora koja su preživela Jasenovac, Jastrebarsko, Rab i Pag.
Ova izložba predstavlja, kako je najavljeno, doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.
U okviru izložbe u UN postavljeni su panoi sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, skulpture vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i crteži slikara Dragana Jelovca, kao i autentični predmeti Memorijalnog centra „Donja Gradina“ iz Republike Srpske i knjige o ovoj tematici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *