Печат недеље

Мајски Сабор СПЦ о Косову и Метохији

Ако је веровати „Блицу“, шест владика Српске православне цркве затражило је од Синода да закаже Сабор наше цркве како би се она „одредила и заузела јединствен став о косовском решењу“. Како наводи овај лист, „захтев за одржавање Сабора није директно повезан са потписивањем Апела за Косово и Метохију, на који су свој параф ставиле и поједине владике и свештенство“ већ је „затражен знатно раније него што је Апел састављен“.
„Захтев за одржавање Сабора није ни за ни против председника Вучића и било би погрешно да се то тако тумачи“, преноси „Блиц“ речи „једног од владика“. „Одржавање Сабора је природан след, одговоран однос и одговор на ситуацију у којој се налазе народ и држава. Косовско питање улази у завршну фазу и неопходно је да се Црква одреди према догађајима. Црква мора јединствено да каже која је то граница до које идемо (…) и мора да постоји и такав став Цркве о највећем проблему, који ће бити познат народу и држави.“
На спекулације о могућем ванредном Сабору СПЦ тачку је ставио патријарх Иринеј рекавши да ванредног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ неће бити, већ се највероватније чекати на редовно мајско заседање на коме ће Kосово и Метохија бити једна од главних тема.
Све владике Српске православне цркве које су до сада говориле о Косову и Метохији, као и Црква у свим својим обраћањима јавности, иначе, јасно су се изјаснили против одрицања од Косова и Метохије, а опет, још једном поновљен став СПЦ у овом тренутку свакако би представљао непроцењив допринос унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

ИСТИНА О БАЛКАНСКОМ ХОЛОКАУСТУ У УН

Међународна изложба експертске групе историчара из седам земаља „Јасеновац – право на незаборав“ отворена је, поводом обележавања Међународног дана Холокауста, у седишту Уједињених нација у Њујорку. Ову монументалну изложбу на којој су први пут представљени нови документи, сведочанства о најкрвавијој страници нове светске историје, отворио је министар спољних послова Ивица Дачић, а поред високих званица из света политике и јавног живота отварању су, као специјални гости, присуствовала деца логора која су преживела Јасеновац, Јастребарско, Раб и Паг.
Ова изложба представља, како је најављено, допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.
У оквиру изложбе у УН постављени су панои са текстовима Међународне експертске групе историчара, скулптуре вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и цртежи сликара Драгана Јеловца, као и аутентични предмети Меморијалног центра „Доња Градина“ из Републике Српске и књиге о овој тематици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *