Zlatni san Srbinov

Ojačana ekonomski, uvažena u svetu, stabilna i demokratska Srbija biće najbolja brana svim pokušajima da se Srbi, posebno na Balkanu, ponovo nađu na udaru

Verujem u srećnu zvezdu Srbinovu, verujem da će srpski narod pomoću Božjom da savlada sve teškoće, nezgode i nevolje i da će doći dan kada će oživeti zlatni san Srbinov i ostvariti se ideali narodni.

SVEST O NASLEĐU Ovakav optimizam, sa kojim je narodnu budućnost posmatrao naš veliki državnik Jovan Ristić, ali i svi stvaraoci naše novovekovne države, više nego ikada ranije je potreban i sadašnjoj generaciji Srba. Vera u snagu naroda i njegovu budućnost, vera u velike vrednosti koje on baštini, a od kojih je najveća sloboda, podsticaj su za delovanje u javnom poslu i u današnjem vremenu, ništa lakšem od onog u kom su živeli naši preci, kada su Srbiju podigli iz vekovnog robovanja. Duboko svesni veličine nasleđa koje im je ostavljeno, ali i odgovornosti da ga sačuvaju i u njega ugrade svoje iskustvo i znanje, radili su za naredne generacije predano, posvećeno i bez odustajanja. Gradili su nezavisnu, jaku i slobodnu Srbiju, koja je njihovim teškim i strpljivim radom, oslanjajući se na proverene i pouzdane prijatelje, stekla pravo da se na složenoj međunarodnoj sceni pita i istakne svoja prava i interese. Uvažavali su sve okolnosti u kojima se država nalazila, okruženje, odnose snaga, interese drugih. Prihvatali su najveća dostignuća koja je svet stvorio u upravljanju državom, u privredi, kulturi, umetnosti, čuvajući nacionalnu tradiciju i vekovno nasleđe našeg naroda. Ostavili su nam ideju slobodne i nezavisne Srbije, koja ima pravo na svoje postojanje, svoje interese i vrednosti, ideju demokratske, uređene i efikasne države jakih institucija, potpuno spremne na veliku utakmicu koju nameću spoljašnje prilike. To je ideja države koja dela u današnjem vremenu, na temeljima prenetog nasleđa, ali okrenuta budućim generacijama i izazovima.
[restrict]

KOSOVO JE SRBIJA Sa velikim nasleđem koje su nam ostavili preci, mi možemo da promišljamo našu sadašnjost i budućnost. Državnu teritoriju koja nam je ostavljena ne smemo da izgubimo. Kosovo i Metohija su temelj našeg postojanja, mesto na kojem smo kao narod nastali i utemeljili svoju državnost. I pored bombardovanja, pored nepravde koju trpimo od mnogih zemalja koje protivno međunarodnom pravu žele da nam ga oduzmu, za nas je Kosovo bilo, jeste i biće Srbija. Oko ove večne istine nema rasprave niti postoji cena zbog koje bismo od nje mogli da odstupimo. Naš Ustav i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN to potvrđuje. Ugledajmo se na naše pretke, i kao što su se oni u najtežim trenucima za državu okupljali i zajednički tražili rešenja, tako je važno da i mi danas, na temelju inicijative predsednika Srbije o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohije, dođemo do najboljeg odgovora kako da u današnjem vremenu i današnjim međunarodnim uslovima sačuvamo i Kosovo, našu zemlju i budućnost naroda. Sabornost i sabiranje snaga u najtežim izazovima su vrlina velikih naroda i verujem da ćemo mi iznova potvrditi da smo takva nacija.

PARTNERSTVO SA ISTOKOM I ZAPADOM Srbija je uvek znala da gradi veze sa svetom, da bi uspešnije branila i ostvarila sopstvene interese. Naša zemlja i danas gradi dobre odnose sa svim državama, vodeći računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, realistično i bez emocija. Nije potrebno posebno da se istakne značaj naših odnosa s Rusijom. Oni su ne samo strateški na svim poljima već mogu slobodno da kažem da su i više nego prijateljski. Ovo partnerstvo moramo da jačamo i unapređujemo, i u domenu politike, ali posebno u oblastima ekonomije i bezbednosti, gde još nisu ni približno iskorišćeni svi ogromni potencijali saradnje. Kao i Rusija, tako i Kina predstavlja našeg važnog saveznika u borbi za očuvanjem teritorijalnog integriteta. Ali sa Kinom počinjemo sve više da razvijamo i ekonomske odnose i veliki privredni projekti koje smo pokrenuli, doprineće jačanju naše privrede i otvaranju novih radnih mesta.

Kako saradnji sa Istokom, Srbija je okrenuta i saradnji sa Zapadom. Mi treba i moramo da usvajamo, kao i nekada, najbolje standarde zemalja Evrope kako bismo postali demokratski uređena i konkurentna država. Učimo od najboljih, uzmimo i primenimo najbolje. Da li će Srbija postati član EU, neka odluči narod Srbije, vodeći računa o svojim interesima, a posebno o Kosovu i odnosu tog saveza prema ovom, za nas najvažnijem pitanju. Mi želimo saradnju, ali ne na račun naših vitalnih interesa.

VOJNA NEUTRALNOST Moramo da ojačamo našu bezbednost i našu vojsku. Nema samostalne i nezavisne države i politike bez jakih vojnih snaga. Ostajemo vojno neutralni, jer je to interes Srbije. Želimo saradnju sa svim vojnim savezima, da bismo stekli nova iskustva i usvojili najbolje standarde, ali i proširili tržište za našu vojnu industriju. S druge strane, nećemo da budemo članovi nijednog vojnog saveza. Srbija nikada neće biti članica NATO-a. Našu bezbednost i granice čuvaćemo sopstvenim snagama. To jeste najteži put za jednu državu, ali je i srpski, naš. Kada bismo drugačije postupili, ne bismo više bili narod kakav smo bili tokom cele naše istorije.

Naša država matica je čitavog srpskog naroda, te samim tim je na Srbiji da čuva Srbe i njihovo pravo na opstanak i miran život i razvoj gde god oni žive. Ojačana ekonomski, uvažena u svetu, stabilna i demokratska Srbija biće najbolja brana svim pokušajima da se Srbi, posebno na Balkanu, ponovo nađu na udaru – da se unište ili da im se ugnjetavaju prava. Čuvajući naš narod, štitimo i tradiciju, veru, pismo i običaje. Tako sačuvane, prenećemo budućim generacijama našega naroda da ga one opet prenesu dalje, u ovom velikom srpskom putu kroz istoriju. Koliko budemo uspešni u ovom velikom poduhvatu, koliko dostojno ovaj zadatak ispunimo, toliko ćemo inspirisati buduća pokolenja kao što su prethodne generacije inspirisale nas.
Naš cilj je slobodna i nezavisna Srbija okrenuta budućnosti, Srbija koja je jaka, demokratska, organizovana, otvorena, ali i nezavisna i ponosna, sa svojim pravima i interesima koje može slobodno da ističe i da se bori za njih.

Takva Srbija jeste san, ali nije nedostižan ako u nju verujemo kao i naši preci što su u nju verovali. Kao što je verovao i Jovan Ristić, jedan od tvoraca srpske nezavisnosti i moderne, ustavne države, da će se „ostvariti zlatni san Srbinov“. Verujem u ostvarenje tog sna.             

Autor je ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *