Златни сан Србинов

Ојачана економски, уважена у свету, стабилна и демократска Србија биће најбоља брана свим покушајима да се Срби, посебно на Балкану, поново нађу на удару

Верујем у срећну звезду Србинову, верујем да ће српски народ помоћу Божјом да савлада све тешкоће, незгоде и невоље и да ће доћи дан када ће оживети златни сан Србинов и остварити се идеали народни.

СВЕСТ О НАСЛЕЂУ Овакав оптимизам, са којим је народну будућност посматрао наш велики државник Јован Ристић, али и сви ствараоци наше нововековне државе, више него икада раније је потребан и садашњој генерацији Срба. Вера у снагу народа и његову будућност, вера у велике вредности које он баштини, а од којих је највећа слобода, подстицај су за деловање у јавном послу и у данашњем времену, ништа лакшем од оног у ком су живели наши преци, када су Србију подигли из вековног робовања. Дубоко свесни величине наслеђа које им је остављено, али и одговорности да га сачувају и у њега уграде своје искуство и знање, радили су за наредне генерације предано, посвећено и без одустајања. Градили су независну, јаку и слободну Србију, која је њиховим тешким и стрпљивим радом, ослањајући се на проверене и поуздане пријатеље, стекла право да се на сложеној међународној сцени пита и истакне своја права и интересе. Уважавали су све околности у којима се држава налазила, окружење, односе снага, интересе других. Прихватали су највећа достигнућа која је свет створио у управљању државом, у привреди, култури, уметности, чувајући националну традицију и вековно наслеђе нашег народа. Оставили су нам идеју слободне и независне Србије, која има право на своје постојање, своје интересе и вредности, идеју демократске, уређене и ефикасне државе јаких институција, потпуно спремне на велику утакмицу коју намећу спољашње прилике. То је идеја државе која дела у данашњем времену, на темељима пренетог наслеђа, али окренута будућим генерацијама и изазовима.
[restrict]

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА Са великим наслеђем које су нам оставили преци, ми можемо да промишљамо нашу садашњост и будућност. Државну територију која нам је остављена не смемо да изгубимо. Косово и Метохија су темељ нашег постојања, место на којем смо као народ настали и утемељили своју државност. И поред бомбардовања, поред неправде коју трпимо од многих земаља које противно међународном праву желе да нам га одузму, за нас је Косово било, јесте и биће Србија. Око ове вечне истине нема расправе нити постоји цена због које бисмо од ње могли да одступимо. Наш Устав и Резолуција 1244 Савета безбедности УН то потврђује. Угледајмо се на наше претке, и као што су се они у најтежим тренуцима за државу окупљали и заједнички тражили решења, тако је важно да и ми данас, на темељу иницијативе председника Србије о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохије, дођемо до најбољег одговора како да у данашњем времену и данашњим међународним условима сачувамо и Косово, нашу земљу и будућност народа. Саборност и сабирање снага у најтежим изазовима су врлина великих народа и верујем да ћемо ми изнова потврдити да смо таква нација.

ПАРТНЕРСТВО СА ИСТОКОМ И ЗАПАДОМ Србија је увек знала да гради везе са светом, да би успешније бранила и остварила сопствене интересе. Наша земља и данас гради добре односе са свим државама, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, реалистично и без емоција. Није потребно посебно да се истакне значај наших односа с Русијом. Они су не само стратешки на свим пољима већ могу слободно да кажем да су и више него пријатељски. Ово партнерство морамо да јачамо и унапређујемо, и у домену политике, али посебно у областима економије и безбедности, где још нису ни приближно искоришћени сви огромни потенцијали сарадње. Као и Русија, тако и Кина представља нашег важног савезника у борби за очувањем територијалног интегритета. Али са Кином почињемо све више да развијамо и економске односе и велики привредни пројекти које смо покренули, допринеће јачању наше привреде и отварању нових радних места.

Како сарадњи са Истоком, Србија је окренута и сарадњи са Западом. Ми треба и морамо да усвајамо, као и некада, најбоље стандарде земаља Европе како бисмо постали демократски уређена и конкурентна држава. Учимо од најбољих, узмимо и применимо најбоље. Да ли ће Србија постати члан ЕУ, нека одлучи народ Србије, водећи рачуна о својим интересима, а посебно о Косову и односу тог савеза према овом, за нас најважнијем питању. Ми желимо сарадњу, али не на рачун наших виталних интереса.

ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ Морамо да ојачамо нашу безбедност и нашу војску. Нема самосталне и независне државе и политике без јаких војних снага. Остајемо војно неутрални, јер је то интерес Србије. Желимо сарадњу са свим војним савезима, да бисмо стекли нова искуства и усвојили најбоље стандарде, али и проширили тржиште за нашу војну индустрију. С друге стране, нећемо да будемо чланови ниједног војног савеза. Србија никада неће бити чланица НАТО-а. Нашу безбедност и границе чуваћемо сопственим снагама. То јесте најтежи пут за једну државу, али је и српски, наш. Када бисмо другачије поступили, не бисмо више били народ какав смо били током целе наше историје.

Наша држава матица је читавог српског народа, те самим тим је на Србији да чува Србе и њихово право на опстанак и миран живот и развој где год они живе. Ојачана економски, уважена у свету, стабилна и демократска Србија биће најбоља брана свим покушајима да се Срби, посебно на Балкану, поново нађу на удару – да се униште или да им се угњетавају права. Чувајући наш народ, штитимо и традицију, веру, писмо и обичаје. Тако сачуване, пренећемо будућим генерацијама нашега народа да га оне опет пренесу даље, у овом великом српском путу кроз историју. Колико будемо успешни у овом великом подухвату, колико достојно овај задатак испунимо, толико ћемо инспирисати будућа поколења као што су претходне генерације инспирисале нас.
Наш циљ је слободна и независна Србија окренута будућности, Србија која је јака, демократска, организована, отворена, али и независна и поносна, са својим правима и интересима које може слободно да истиче и да се бори за њих.

Таква Србија јесте сан, али није недостижан ако у њу верујемо као и наши преци што су у њу веровали. Као што је веровао и Јован Ристић, један од твораца српске независности и модерне, уставне државе, да ће се „остварити златни сан Србинов“. Верујем у остварење тог сна.             

Аутор је министар за иновације и технолошки развој и председник Српске народне партије

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *