Шта се кува у Хотелу „Подгорица“?

Док лидери водећих земаља НАТО-а, па и сам генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг, тврде да немају ништа против наше војне неутралности и права да сами бирамо пријатеље и пословне партнере, иза кулиса се дешавају конкретне активности које све то демантују

Недавно је процурила информација да америчка ЦИА повезује и усмерава деловање појединих тајних служби на Балкану против Србије. Због тога се мора опрезно процењивати степен наше угрожености, бар док се не расветли о чему се стварно ради, и једино је питање да ли ћемо имати довољно времена и способности да препознамо све потенцијалне опасности, с обзиром на то да се понешто мења и у западној стратегији вођења специјалног рата.

 

ЦРНОГОРСКА ТРАГИКОМЕДИЈА Својеврсна новина јесте и то што су САД и НАТО почели да конструишу измишљене поводе и за шире операције специјалног рата. До сада се та врста агресије примењивала без устезања и без правдања било коме, а измишљени поводи су претходили само оружаним операцијама. Црна Гора је изабрана да послужи као показни полигон за приказивање „субверзивног наступа Русије на Балкану“. Циљ је да се обавештајно-полицијско-судским инсценирањима руска опасност учини реалном и тако свима постане јасно зашто се Руси морају протерати са Балкана. Исто тако, ова лажна прича и представа треба да покаже ко представља платформу и ослонац за ширење руске опасности, како би се обезбедила што шира подршка и за сваку врсту агресије према Србији.

То су кључни разлози за трагикомично суђење двојици „руских обавештајаца“ у Подгорици, у ствари четрнаесторици руских, српских и црногорских држављана, коме се приступа са великом пажњом иако се јасно види да црногорске тајне службе ни уз асистенцију ЦИА нису дорасле повереном задатку. Суђење треба да покаже како је Русија покушала да подмуклим и насилним методама тајно руши званичну власт у Црној Гори и да јој је у свему томе ослонац била Србија. Додуше, у овој фази се не инсистира на званичној вези српске власти са „терористима“ и „завереницима“, али ако затреба и такве везе се могу исконструисати као и све остало. Само суђење мало ко и прати јер са становишта Запада само су важне коначне пресуде у којима ће несумњиво доминирати оно што сада прожима расправу – тероризам, врбовање, обучавање за вршење кривичних дела, употреба смртоносне направе, финансирање тероризма, терористичко удруживање и као круна свега, план да се пуца у народ испред скупштине у Подгорици на дан одржавања избора. Чувар ове конструкције биће Влада Црне Горе а у сврху даљег офанзивног наступања НАТО-а према истоку.

Суђење у Подгорици треба да покаже како није само руско присуство општа опасност на Балкану него и они који им пружају подршку и ослонац, а то су Србија и српски народ уопште.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.