Pečat nedelje

Kako je Benon pobedio Trampa da bi mu pomogao

Američki populisti uzvraćaju udarac vašingtonskoj močvari

U američkoj državi Alabama u utorak su održani izbori u okviru Republikanske partije koji će imati snažan uticaj na čitavu američku političku scenu.
U ovoj, tradicionalno crvenoj (boja republikanaca) državi glasalo se za kandidata ove partije na predstojećim izborima za upražnjeno mesto u Senatu, što bi bilo potpuno beznačajno da se nisu sudarili kandidat čitavog republikanskog establišmenta, vašingtonske močvare dakle, Luter Strejndž – koga su podržali i predsednik SAD Donald Tramp, i potpredsednik Majk Pens, i lider senatske većine Mič Mekonel – i Roj Mur, antisistemski kandidat koji je imao podršku doskorašnjeg Trampovog glavnog stratega Stivena Benona i njemu bliskih zagovornika agende zahvaljujući kojoj je Tramp i pobedio na predsedničkim izborima, a uz to i izazvao nadu sveg slobodnog sveta da će SAD odustati od svoje intervencionističke spoljne politike.
Roj Mur je u prethodnoj karijeri sudije Vrhovnog suda Alabame, inače, postao poznat jer je odbio da iz svoje sudnice izbaci tablicu s Deset božjih zapovesti i protivio se legalizaciji gej brakova uprkos odluci Vrhovnog suda SAD; na predizbornim skupovima mahao je revolverom (pravim) da bi demonstrirao svoju posvećenost Drugom amandmanu na Ustav SAD koji dozvoljava posedovanje i nošenje oružja, a na glasanje je u utorak dojahao na konju i s kaubojskim šeširom na glavi.
S druge strane, Luter Strejndž, „stvorenje iz močvare“ kako su ga nazvali protivnici, bivši je lobista koji je nasledio Džefa Sešnsa u Senatu pošto je Sešns postao vrhovni tužilac SAD; Strejndž se tada dokopao senatorskog mesta zahvaljujući tome što ga je kao privremenu zamenu imenovao donedavni guverner Alabame Robert Bentli, pre nego što će biti osuđen za korupciju, i to u slučaju koji je istraživao upravo Luter Strejndž, tada na funkciji glavnog tužioca države Alabama.
Uprkos tome što je establišment u Strejndžovu kampanju uložio više od 30 miliona dolara, naspram čak deset puta manje sume koju je na raspolaganju imao Mur, Roj Mur je trijumfovao sa čak 10 odsto više glasova. „Ko je suveren, narod ili novac!“, uskliknuo je pobedonosno u izbornoj noći Stiven Benon, naglašavajući da to nije pobeda nad Trampom već, nasuprot tome, pobeda koja će aktuelnom predsedniku pomoći da ostvari svoj predizborni program.
Sa svoje strane, naravno putem Tvitera, Tramp je Muru čestitao na pobedi i poželeo mu uspeh na senatskim izborima u decembru, uz poruku da će on pomoći da Amerika ponovo postane velika (Trampov predizborni slogan). Predsednik SAD prethodno je, dodajmo, obrisao svoje tvitove podrške gubitniku Strejndžu.
Interesantan je bio i komentar poraženog Lutera Strejndža, jer lepo odslikava zbunjenost sistema (ne)raspoloženjem običnog naroda: „Nalazimo se u političkom okruženju s kakvim se nikada nisam suočio. Politička mora i vetrovi u ovoj zemlji sada su veoma teški za navigaciju, veoma teški za razumevanje.“
Ovakav ishod glasanja u Alabami imaće i šire posledice. U novembru sledeće godine, naime, Amerikanci će glasati za 33 (od ukupno 100) senatora, i već se uveliko i otvoreno najavljuje da Murov uspeh predstavlja odskočnu dasku i za druge antisistemske, benonističke kandidate koji će na sličan način pokušati da dođu do republikanskih nominacija. Njihov pak uspeh stvorio bi umnogome drugačiju ravnotežu u Senatu, u čijem sadašnjem sazivu republikanci imaju tanku većinu od 52 mesta, ali je mahom reč o pripadnicima establišmenta koji su se, od Trampovog izbora, u više navrata pokazali naklonjeniji demokratama nego agendi kojom je aktuelni američki predsednik i njihov (formalni) kandidat pobedio na prošlogodišnjim izborima.
A prvi znak straha koji se uvlači među pripadnike republikanskog establišmenta video se ovih dana, pošto je senator Bob Korker iz Tenesija, predsedavajući uticajnog senatskog Odbora za spoljne poslove, inače oštar kritičar Donalda Trampa, najavio da se neće ponovo kandidovati kada mu 2018. bude istekao mandat…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *