АМЕРИЧКИ МАКСИМИР

НЕРЕДИ У ШАРЛОТСВИЛУ

Свеопшта туча на загребачком стадиону Максимир, приликом утакмице између Динама и Црвене звезде 13. маја 1990. године, сматра се кључним тренутком за покретање распада бивше Југославије и крвави грађански рат који је уследио. Хоће ли нереди у Шарлотсвилу имати исте последице по САД?

Џорџ Орвел упозорио је у свом култном делу „1984“ на опасност од прекрајања историје и начин на који „Партија“, односно власт, може да је злоупотребљава зарад остваривања сопствених интереса. „Ако би сви прихватили лаж коју Партија намеће – ако би сва документа причала исту причу – онда би лаж ушла у историју и постала истина. Ко контролише прошлост, гласио је партијски слоган, контролише будућност; ко контролише садашњост, контролише прошлост“, један је од најупечатљивијих цитата из ове пророчке књиге.

Америчка дубока држава, од како је изгубила једну битку (али свакако не и рат) доживевши пораз на председничким изборима новембра прошле године, интензивирала је, између осталог, и своју борбу за прошлост, да би контролисала будућност. Један од сегмената те борбе су напори да се прекроји, избрише или облати део америчке историје који се односи на грађански рат, робовласништво и ривалство између Југа и Севера. Управо због овога, за суботу 12. август, биле су заказане демонстрације на којима је требало да се окупе представници читавог спектра америчких конзервативних и десничарских покрета од умеренијих као што је „Алт-рајт“ до најекстремнијих и затуцанијих као што је Кју-клукс-клан. Повод за њихов револт и позив на „уједињење деснице“ овога пута није било никакво изражавање мржње или жеља за угњетавањем других него спремност да се брани оно што се перципира као „своје“ – идентитет, историја и традиција. У складу са трендом уклањања свих споменика и других меморабилија посвећених борцима Конфедерације започетим после крвавог покоља деветоро људи у једној црначкој цркви у Чарлстону који је починио апсолутни лудак јер је себе сматрао припадником „више расе“, власти у Шарлотсвилу одлучиле су да уклоне бисту у знак сећања на генерала Роберта Лија, главног вође јужњачких побуњеника коме се замера да је био „робовласник“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Bilo bi veoma korisno kada bi se jednom za uvek objasnilo ; staje je levica a sta desnica pa da prestanu da brkaju babe i zabe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *