Златна жица спаса

Сензационална налазишта злата и других ретких руда у источној Србији на дугом су штапу јер за улагање у открића вредна десетине милијарди долара потребно је не само време већ и милијарде долара које немамо

На сваки помен злата не засијају очи само појединцу већ је оно одвајкада и мера богатства друштва, односно државе. А свака вест о истраживању или налазишту племенитих руда заузима главне странице у медијима. Ни Србија није изузетак, па је и најновије истраживање канадске компаније „Невсун рисорсиз“ у околини Бора окончано тврдњом медија да је ресурс који су истраживали – најбогатије налазиште бакра и злата на свету, што би, ваљда, требало да буде значајније него да је откривено подземно море нафте.

Тако, рецимо, београдске „Новости“ наводе да су Канађани, у рејону „Чукару пеки“, уз садржаје бакра који иду и више од 20 одсто, на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај црвеног метала иде до невероватних 34 посто у руди. „Невсун“ је наводно добио и додатна истраживачка права да настави потрагу за бакром и златом и у околини лежишта „Чукару пеки“, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Koje se gluposti i laži serviraju narodu od nesposobnih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *