Pečat nedelje

Srbija čelični prijatelj Kine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se, tokom višednevne posete Kini, sa predsednikom i premijerom ove zemlje Si Đinpingom i Li Kećijangom, kao i sa čitavim nizom drugih visokih državnih zvaničnika i privrednika, a učinjena mu je i čast da bude proglašen počasnim građaninom Pekinga. Predsednik Si Đinping je, tokom razgovora, napomenuo da Kina Srbiju smatra „čeličnim prijateljem“ i ponudio mu da Beograd u kineskoj prestonici otvori Srpski kulturni centar. Nikolić i Si Đinping su razgovarali o novim zajedničkim projektima dve zemlje, kao i o napretku ranije dogovorenih projekata, a posebna pažnja posvećena je privatizaciji Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kao i mogućnostima davanja koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“, uz otvaranje direktne avio-linije Beograd–Peking, za šta su interesovanje izrazile već dve kineske kompanije. Si Đinping je obećao podršku Nikolićevim predlozima, rekavši da će podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih navedenih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine. Izrazio je zadovoljstvo i aktivnom ulogom Srbije u inicijativi „16 plus 1“, te saradnjom u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put“. Predsednik Si Đinping je, u čast posete predsednika Nikolića, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana (oko 14 miliona evra). Inicijativa „16 plus 1“ bila je tema i Nikolićevog sastanka sa premijerom Li Kećijangom. Prvi čovek kineske vlade rekao je da Kina posmatra Srbiju kao iskrenog prijatelja koji je prepoznao potencijale zajedničke saradnje.
Sumirajući rezultate svoje posete Kini, Nikolić je izrazio i očekivanje da će u najskorije vreme ta zemlja i Srbija zajedno nastupati na evropskom tržištu. Primetio je i da je predsednik Kine Si Đinping odlično obavešten o svim projektima o kojima su razgovarali i da je taj stav preneo na predsednika vlade Kećijanga. Nikolić je rekao i da je imao prilike da razgovara sa predstavnicima kompanija koje ulažu u Srbiju i koje nameravaju da investiraju u našu zemlju, a bilo je reči, kaže, o svemu, uključujući RTB Bor, investicije grada Beograda, „Petrohemiji“. Predsednik Srbije je sa domaćinima razgovarao i o viznoj liberalizaciji, za koju je rekao da je znak poverenja između Srbije i Kine. „To je ogromna povoljnost i služi građanima da lakše komuniciraju, odnosno da putuju. Očekujem da uvedemo redovne linije iz Kine za Beograd, a to može da se desi veoma brzo. Najviše koristi imaće turisti“, naveo je Nikolić.

Iza zidova tamnice – Film o Radovanu Karadžiću

Dokumentarni film režisera Dragana Elčića „Radovan – Povik iza zidova tamnice“, ekskluzivna priča o prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, skrivanju, načinu hapšenja i izručenju Haškom tribunalu biće premijerno prikazan u Beogradu.
Film, rađen u produkciji Udruženja „Čast otadžbine“ iz Beograda, lična je ispovest iza zidova tamnice u trenucima presude na 40 godina zatvora. Premijera je zakazana za 11. april u Centru „Sava“ s početkom u 20.30 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *