Печат недеље

Србија челични пријатељ Кине

Председник Србије Томислав Николић састао се, током вишедневне посете Кини, са председником и премијером ове земље Си Ђинпингом и Ли Кећијангом, као и са читавим низом других високих државних званичника и привредника, а учињена му је и част да буде проглашен почасним грађанином Пекинга. Председник Си Ђинпинг је, током разговора, напоменуо да Кина Србију сматра „челичним пријатељем“ и понудио му да Београд у кинеској престоници отвори Српски културни центар. Николић и Си Ђинпинг су разговарали о новим заједничким пројектима две земље, као и о напретку раније договорених пројеката, а посебна пажња посвећена је приватизацији Рударско-топионичарског басена Бор, као и могућностима давања концесије за Аеродром „Никола Тесла“, уз отварање директне авио-линије Београд–Пекинг, за шта су интересовање изразиле већ две кинеске компаније. Си Ђинпинг је обећао подршку Николићевим предлозима, рекавши да ће подстицати кинеске предузетнике да учествују у реализацији свих наведених пројеката, као и да су им сва врата отворена прошлогодишњим потписивањем Споразума о свеобухватној стратешкој сарадњи Србије и Кине. Изразио је задовољство и активном улогом Србије у иницијативи „16 плус 1“, те сарадњом у оквиру пројекта „Један појас – један пут“. Председник Си Ђинпинг је, у част посете председника Николића, одлучио да Кина донира Србији сто милиона јуана (око 14 милиона евра). Иницијатива „16 плус 1“ била је тема и Николићевог састанка са премијером Ли Кећијангом. Први човек кинеске владе рекао је да Кина посматра Србију као искреног пријатеља који је препознао потенцијале заједничке сарадње.
Сумирајући резултате своје посете Кини, Николић је изразио и очекивање да ће у најскорије време та земља и Србија заједно наступати на европском тржишту. Приметио је и да је председник Кине Си Ђинпинг одлично обавештен о свим пројектима о којима су разговарали и да је тај став пренео на председника владе Кећијанга. Николић је рекао и да је имао прилике да разговара са представницима компанија које улажу у Србију и које намеравају да инвестирају у нашу земљу, а било је речи, каже, о свему, укључујући РТБ Бор, инвестиције града Београда, „Петрохемији“. Председник Србије је са домаћинима разговарао и о визној либерализацији, за коју је рекао да је знак поверења између Србије и Кине. „То је огромна повољност и служи грађанима да лакше комуницирају, односно да путују. Очекујем да уведемо редовне линије из Кине за Београд, а то може да се деси веома брзо. Највише користи имаће туристи“, навео је Николић.

Иза зидова тамнице – Филм о Радовану Караџићу

Документарни филм режисера Драгана Елчића „Радован – Повик иза зидова тамнице“, ексклузивна прича о првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, скривању, начину хапшења и изручењу Хашком трибуналу биће премијерно приказан у Београду.
Филм, рађен у продукцији Удружења „Част отаџбине“ из Београда, лична је исповест иза зидова тамнице у тренуцима пресуде на 40 година затвора. Премијера је заказана за 11. април у Центру „Сава“ с почетком у 20.30 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *