Ердоганов европски маневар

Пише Милош Милојевић

Вашар лицемерја. Тако би се у најкраћем могла окарактерисати дешавања која су довела до најновијег затезања односа између Турске и неколико европских држава – пре свих Немачке и Холандије

Док с једне стране европски званичници и медији указују да мере америчког председника Доналда Трампа усмерене на ограничавање миграције нарушавају либерални светски поредак – европске владе од прошлог марта спроводе споразум са Турском који треба да држи даље од њихових граница најновији продукт блискоисточног политичког хаоса. Док Турска критикује холандску владу да онемогућава слободан говор њеним званичницима, у самој Турској у затворима чами више од 80 градоначелника и стотину новинара, смештених тамо после неуспешног државног удара у јулу прошле године. Готово симултано са забранама појединим турским званичницима да агитују за референдум у низу немачких градова, у Франкфурту на Мајни одржан је велики протест Курда против Ердогана и предстојећег референдума. Демонстранти су према наводима Ројтерса узвикивали „Ердогане, терористо“ и позивали су да се ослободи један од заточених лидера Радничке партије Курдистана (ПКК) Абдулах Оџалан. Турски званичници нису пропустили да укажу на ову недоследност с обзиром на то да и САД и Европска унија сматрају ПКК за терористичку организацију.

Поред тога, док је европски „политички мејнстрим“ указивао на опасност од успона Герта Вилдерса на прошлонедељним изборима у Холандији истичући његову жестоку исламофобију, сам Марк Руте, који је на челу холандске владе од 2010. године, усвојио је у својим предизборним наступима неке елементе десничарске политичке фразеологије када су по среди миграције и положај ислама у Европи.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.