Ubistvo Givija: Komandant je otišao

Pišem nekrolog za nekrologom. Ali takva su vremena, napisao je Igor Molotov nakon vesti o pogibiji legendarnog komandanta DNR Mihaila Tolstiha, poznatijeg pod nadimkom Givi. Komandant bataljona „Somalija“, simbol nezavisnosti Donjecka i jedan od lidera ustanika, poginuo je u terorističkom napadu minobacačem „Šmelj“ na štab dobrovoljačkih snaga u Donbasu. Borac „nepriznate terorističke države“, koji je vojevao na strani ustanika od 2014. godine, bio je trn u oku ukrajinskih ultradesničara. Nakon ubistva Arsena Pavlova, Givi je obećao da će svaki grad posle Donjecke Narodne Republike koji budu zauzeli dalje do Kijeva sravniti sa zemljom. Posle tog obećanja pretnje su se umnožile.

„Čitao sam komentare da mi drugovi Ukrajinci šalju pozdrave. Ne bojim se ničega“, izjavio je tada komandant Givi. „Nemam šta da izgubim. Znam da radim ispravnu stvar. Borim se za svoju zemlju i slobodnu republiku.“

„Nastaviću da živim kao komandant vojne jedinice. Mogao bih da uzmem veće obezbeđenje, ali to neću učiniti. Ne plašim se za svoj život. Ne osećam da sam tako značajan kao Arsen. Arsen je bio mnogo veći čovek od mene“, rekao je Tolstih.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da ubistvo komandanta bataljona „Somalija“ predstavlja još jedan očigledan pokušaj da se destabilizuje situacija u Donbasu.

Četiri dana ranije u eksploziji automobila ubijen je u glavnom gradu samoproglašene Luganske Narodne Republike načelnik policije Oleg Anaščenko. U oktobru prošle godine u liftu istaknuti komandant DNR pukovnik Arsenij Pavlov, zvani Motorola. Broj ubijenih i ranjenih nakon eskalacije sukoba i ofanzive ukrajinskih snaga na teritoriju DNR svakim danom je sve veći. Nekrolog za nekrologom…

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO: SRBIJA JE KONSTRUKTIVNA, PRIŠTINA NE
Moskva smatra da je srpsko rukovodstvo „konstruktivno raspoloženo“ i čini mnogo da se smanji napetost na Kosovu, ali da ne vidi da mu Priština izlazi u susret, ocenio je u sredu visoki ruski diplomata zadužen za region jugoistočne Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije (MSP) Aleksandar Bocan-Harčenko. Kako prenosi agencija „Beta“, Bocan-Harčenko rekao je u intervjuu za „RIA Novosti“ da je Moskva sve vreme u kontaktu sa Beogradom. „Naravno da smo u kontaktu sve vreme. Saradnja s Beogradom je veoma intenzivna što se tiče pokušaja da se Kosovo ugura u međunarodne organizacije. Ali prva violina u ovoj situaciji pripada Beogradu, a mi pomažemo u tim naporima“, rekao je ruski diplomata.

Telefonski razgovor Trampa i Erdogana
Bela kuća je saopštila da je u prvom telefonskom razgovoru predsednika Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana (trajao 45 minuta) američki predsednik uverio turskog da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Tursku, i da SAD, takođe, pozdravljaju njen dosadašnji doprinos borbi protiv terorizma. Kako portal „Fakti“ prenosi pisanje turskog lista „Dejli sabah“ razgovor dvojice predsednika (vođen u 00:05 po turskom vremenu) protekao je u „pozitivnom duhu“.

Kandidat u ostavci
Samo jednu mesečnu platu – u iznosu od cirka 3.000 evra – pošto je najavio da će podneti ostavku na mesto zaštitnika građana Srbije da bi se kandidovao za predsednika Srbije, Saša Janković je ovog utorka to i učinio.
„Čuvajmo instituciju zaštitnika građana, trebaće nam, a ja sam svoju misiju ovde završio“, poručio je veče pre toga na prijemu u Palati Srbija, povodom desetogodišnjice postojanja ove institucije, kome inače nisu prisustvovali zvaničnici naše države a jesu mu prisustvovali ambasador SAD Kajl Skot (od milja: Skat), ambasador Nemačke Aksel Ditman, šef misije UNHCR-a Hans Šoder…
„Želim da se kandidujem da bi građanima Srbije vratio osmeh, dostojanstvo i budućnost i da u ime svih građana budem predsednik, kao zaštitnik Srbije svih nas“, rekao je Janković obaveštavajući medije da je podneo ostavku.
Sudeći po anketama, međutim, a poslednja objavljena je anketa „Faktor plusa“ pre nedelju dana, ova Jankovićeva želja, da štiti Srbiju kao što kaže da je štitio njene građane u poslednjih deset godina, teško da će se ostvariti. Štaviše, ovaj predsednički kandidat, koga smo nazvali „Soroševim kandidatom“ zbog podrške nevladinog sektora koju je dobio, teško da može da se nada čak i ulasku u drugi krug (to jest ako drugog kruga uopšte bude), jer su, s oko 8 odsto glasova koliko mu ova anketa daje, ispred njega i Vuk Jeremić, i Vojislav Šešelj i Ivica Dačić, o kandidatu vladajućeg SNS-a (Aleksandru Vučiću ili Tomislavu Nikoliću, svejedno) da i ne govorimo.

Dualno obrazovanje: Jedni u fabrike, drugi na fakultete
Na skupu u Privrednoj komori posvećenom dualnom obrazovanju, premijer Aleksandar Vučić je primetio da su u ovom trenutku ključni nosioci razvoja novog načina mišljenja strane kompanije, te da su nepoštovanje pravnog okvira, nezainteresovanost domaćih privrednih subjekata i neprilagođenost ljudi i tržišta glavni problemi za uvođenje ovog vida obrazovanja.
„Kod nas se pojavila filozofija diplome, a izgubila filozofija rada“, istakao je premijer objašnjavajući da svako ko stekne diplomu smatra da neko treba da mu obezbedi posao.
Vučić je istakao da deca u razvijenim zemljama, a posebno u Švajcarskoj gde je sistem dualnog obrazovanja dao najbolje efekte, nalaze u kompanijama posao već sa 15 godina, dok u Srbiji i posle diplomiranja ostaju kod roditelja, dokle god hoće. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da dualno obrazovanje iz eksperimentalne faze polako ulazi u redovni sistem obrazovanja, koji bi trebalo da zaživi od nove školske godine.
Najava uvođenja dualnog obrazovanja izazvala je brojne polemike, a kritičari ovog modela ukazali su na njegove kapitalističke korene, te činjenicu da bi njegovim prihvatanjem došlo do diskriminacije dece lošijeg sociokulturnog statusa koja bi posle završene srednje škole bila upućena u proizvodnju, dok bi njihovi vršnjaci iz bolje stojećih porodica bili privilegovani mogućnošću nastavka školovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *