Pečat nedelje

Čestitke bez Evropske unije

Agencija „Frans pres“ (AFP) zabrinuto je primetila da je Reks Tilerson, novi američki državni sekretar, svom srpskom kolegi Ivici Dačiću Dan državnosti Srbiji čestitao a pri tom uopšte nije spomenuo Evropsku uniju i srpske integracije u tu organizaciju u raspadanju.
AFP-ovu zabrinutost, naime, izazvalo je to što je do sada, u vreme Tilersonovih prethodnika, javno deklarisana podrška srpskim EU integracijama bila neizostavan sastojak svih sličnih prigodnih čestitki iz Vašingtona. Formulacija Tilersonove poruke Dačiću, komentariše AFP, pokazuje „do koje su se mere američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji“, a to bi „moglo da obraduje ruskog predsednika Vladimira Putina“.
Da li sve ovo znači da dolazi do promene američke politike prema širenju Evropske unije, upitao je AFP Stejt department, ali odgovor nisu dobili.
Treba primetiti i da ovako formulisano Tilersonovo pismo, po svemu sudeći, ne treba smatrati slučajnom omaškom već pre tendencijom nove američke administracije – i Trampova poruka predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, upućena istim povodom, ne spominje Evropsku uniju ni slovom, već se fokusira na iskazivanje želje za produbljivanjem bilateralnih odnosa Srbije i SAD: „Radujem se produbljivanju važnog partnerstva i zajedničkih napora dveju zemalja, kako bi se osiguralo da oba naša naroda imaju svetliju i prosperitetniju budućnost obeleženu mirom, prosperitetom i dobrim komšijskim odnosima.“
Ali ovakav odnos Trampa i njegovih saradnika prema Evropskoj uniji, pa i prema pitanjima njenog proširenja koja uključuju i Srbiju, zapravo ne treba da čudi nimalo. Taj je odnos već bio najavljen i Trampovom podrškom bregzitu, i njegovim insistiranjem na bilateralnim sporazumima među državama umesto sa naddržavnim mutantima poput Evropske unije, najzad, i najavljenim postavljanjem Teda Maloka za ambasadora SAD pri EU, koji nije samo (poput Trampa) podržao izlazak Velike Britanije iz EU već je nedavno, u intervjuu „Bi-bi-Siju“, pošto se saznalo za njegovu ambasadorsku kandidaturu, predvideo i krah evra u narednih godinu – godinu i po dana, i pride izjavio: „U svojoj ranijoj karijeri bio sam na diplomatskoj poziciji s koje sam potpomogao rušenje Sovjetskog Saveza. Tako da sada možda postoji druga unija kojoj je potrebno malo obuzdavanja.“

[restrict]

OSTAVKA U BELOJ KUĆI

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost general Majkl Flin podneo je ostavku zbog skandala oko njegovih razgovora sa ambasadorom Ruske Federacije u SAD. „Tokom obavljanja dužnosti novog savetnika za nacionalnu bezbednost imao sam čitav niz telefonskih razgovora sa brojnim stranim kolegama, ministrima i ambasadorima“, naveo je Flin u ostavci, dodajući da su „ti razgovori imali za cilj bezbolnu tranziciju i izgradnju neophodnih veza između predsednika, njegovih savetnika i stranih lidera“. „Takvi razgovori su standardna praksa u svakoj tranziciji ovog obima“, istakao je on. Flin je priznao da je „nažalost, zbog brzine kojom su se događaji odvijali, nenamerno potpredsedniku i drugim zvaničnicima dao nepotpune informacije o svom razgovoru sa ruskim ambasadorom“, zbog čega se „iskreno izvinio predsedniku i potpredsedniku“. Američki mediji glavnog toka spekulisali o sadržini i posledicama telefonskog razgovora Flina i ambasadora Sergeja Kisljaka uz ocenu da je Flin laka meta za ruske ucene. „Vašington post“ je, pozivajući se na anonimne zvaničnike, naveo da su glavna tema razgovora bile sankcije, što je Moskva demantovala. Flin je savetnik za nacionalnu bezbednost bio svega 24 dana, što je najkraći ovakav mandat u američkoj istoriji. Tramp je kao vršioca dužnosti na njegovo mesto postavio general-pukovnika Džozefa Keloga, a razmatra se koja bi ličnost mogla biti stalno rešenje.

DOKAZI DA JE KIJEV KORISTIO ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTENJE

Ruski istražni komitet tvrdi da je dobio neoborive dokaze da su oružane snage pod kontrolom vlasti u Kijevu koristile oružje za masovno uništenje protiv civila na istoku Ukrajine. „Kancelarija Ruskog državnog istražnog komiteta je, baveći se zločinima koji uključuju upotrebu zabranjenih načina i sredstava ratovanja, otkrila i dokumentovala neoborive dokaze da su ukrajinske oružane snage protiv civila u oružanom sukobu na jugoistoku Ukrajine koristile oružje za masovno uništenje, konkretno taktičke raketne sisteme ’Točka-U’“, saopštio je ovaj komitet. Pomenuti raketni sistem ispaljuje širok dijapazon raketa, uključujući i konvencionalne i nekonvencionalne – nuklearne ili hemijske. Prema podacima iz istrage, ukrajinska vojska koristila je rakete opremljene visokoeksplozivnim fragmentacionim i kasetnim punjenjima protiv civilnog stanovništva Donbasa, navodi se u saopštenju i dodaje da jedna takva visokoeksplozivna bojeva glava napravi i do 14.400 gelera radijusa i do tri hektara. Kasetno punjenje pravi još više gelera – do 15.800 komada – i pokriva prostor od 3,5 do sedam hektara. „Ovakvo oružje može se klasifikovati kao oružje za masovno uništenje, pošto ima izuzetno veliku moć razaranja u velikom radijusu. Osmišljeno je za izazivanje masovnih žrtava i štete. Međunarodni sporazumi zabranjuju upotrebu oružja koje ne pruža nikakvu mogućnost preživljavanja i za vojnike i za civile tokom oružanih sukoba ili rata“, naveo je komitet ističući da se radi o kršenju i Sporazuma iz Minska, ali i Ženevske konvencije o zaštiti civila tokom rata.

PJONGJANG TESTIRAO NOVU RAKETU

Severna Koreja saopštila je da je najnovije testiranje balističke rakete Pukguksong-2, kojim je lično rukovodio šef države Kim Džong UN, bilo „potpuno uspešno“. Raketa je lansirana sa poligona u provinciji Phenan-Pukto i preletela je oko 500 kilometara pre nego što je pala u Japansko more.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *