Печат недеље

Честитке без Европске уније

Агенција „Франс прес“ (АФП) забринуто је приметила да је Рекс Тилерсон, нови амерички државни секретар, свом српском колеги Ивици Дачићу Дан државности Србији честитао а при том уопште није споменуо Европску унију и српске интеграције у ту организацију у распадању.
АФП-ову забринутост, наиме, изазвало је то што је до сада, у време Тилерсонових претходника, јавно декларисана подршка српским ЕУ интеграцијама била неизоставан састојак свих сличних пригодних честитки из Вашингтона. Формулација Тилерсонове поруке Дачићу, коментарише АФП, показује „до које су се мере амерички председник Доналд Трамп и његова администрација удаљили од подршке његовог претходника Европској унији“, а то би „могло да обрадује руског председника Владимира Путина“.
Да ли све ово значи да долази до промене америчке политике према ширењу Европске уније, упитао је АФП Стејт департмент, али одговор нису добили.
Треба приметити и да овако формулисано Тилерсоново писмо, по свему судећи, не треба сматрати случајном омашком већ пре тенденцијом нове америчке администрације – и Трампова порука председнику Србије Томиславу Николићу, упућена истим поводом, не спомиње Европску унију ни словом, већ се фокусира на исказивање жеље за продубљивањем билатералних односа Србије и САД: „Радујем се продубљивању важног партнерства и заједничких напора двеју земаља, како би се осигурало да оба наша народа имају светлију и просперитетнију будућност обележену миром, просперитетом и добрим комшијским односима.“
Али овакав однос Трампа и његових сарадника према Европској унији, па и према питањима њеног проширења која укључују и Србију, заправо не треба да чуди нимало. Тај је однос већ био најављен и Трамповом подршком брегзиту, и његовим инсистирањем на билатералним споразумима међу државама уместо са наддржавним мутантима попут Европске уније, најзад, и најављеним постављањем Теда Малока за амбасадора САД при ЕУ, који није само (попут Трампа) подржао излазак Велике Британије из ЕУ већ је недавно, у интервјуу „Би-би-Сију“, пошто се сазнало за његову амбасадорску кандидатуру, предвидео и крах евра у наредних годину – годину и по дана, и приде изјавио: „У својој ранијој каријери био сам на дипломатској позицији с које сам потпомогао рушење Совјетског Савеза. Тако да сада можда постоји друга унија којој је потребно мало обуздавања.“

[restrict]

ОСТАВКА У БЕЛОЈ КУЋИ

Саветник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност генерал Мајкл Флин поднео је оставку због скандала око његових разговора са амбасадором Руске Федерације у САД. „Током обављања дужности новог саветника за националну безбедност имао сам читав низ телефонских разговора са бројним страним колегама, министрима и амбасадорима“, навео је Флин у оставци, додајући да су „ти разговори имали за циљ безболну транзицију и изградњу неопходних веза између председника, његових саветника и страних лидера“. „Такви разговори су стандардна пракса у свакој транзицији овог обима“, истакао је он. Флин је признао да је „нажалост, због брзине којом су се догађаји одвијали, ненамерно потпредседнику и другим званичницима дао непотпуне информације о свом разговору са руским амбасадором“, због чега се „искрено извинио председнику и потпредседнику“. Амерички медији главног тока спекулисали о садржини и последицама телефонског разговора Флина и амбасадора Сергеја Кисљака уз оцену да је Флин лака мета за руске уцене. „Вашингтон пост“ је, позивајући се на анонимне званичнике, навео да су главна тема разговора биле санкције, што је Москва демантовала. Флин је саветник за националну безбедност био свега 24 дана, што је најкраћи овакав мандат у америчкој историји. Трамп је као вршиоца дужности на његово место поставио генерал-пуковника Џозефа Келога, а разматра се која би личност могла бити стално решење.

ДОКАЗИ ДА ЈЕ КИЈЕВ КОРИСТИО ОРУЖЈЕ ЗА МАСОВНО УНИШТЕЊЕ

Руски истражни комитет тврди да је добио необориве доказе да су оружане снаге под контролом власти у Кијеву користиле оружје за масовно уништење против цивила на истоку Украјине. „Канцеларија Руског државног истражног комитета је, бавећи се злочинима који укључују употребу забрањених начина и средстава ратовања, открила и документовала необориве доказе да су украјинске оружане снаге против цивила у оружаном сукобу на југоистоку Украјине користиле оружје за масовно уништење, конкретно тактичке ракетне системе ’Точка-У’“, саопштио је овај комитет. Поменути ракетни систем испаљује широк дијапазон ракета, укључујући и конвенционалне и неконвенционалне – нуклеарне или хемијске. Према подацима из истраге, украјинска војска користила је ракете опремљене високоексплозивним фрагментационим и касетним пуњењима против цивилног становништва Донбаса, наводи се у саопштењу и додаје да једна таква високоексплозивна бојева глава направи и до 14.400 гелера радијуса и до три хектара. Касетно пуњење прави још више гелера – до 15.800 комада – и покрива простор од 3,5 до седам хектара. „Овакво оружје може се класификовати као оружје за масовно уништење, пошто има изузетно велику моћ разарања у великом радијусу. Осмишљено је за изазивање масовних жртава и штете. Међународни споразуми забрањују употребу оружја које не пружа никакву могућност преживљавања и за војнике и за цивиле током оружаних сукоба или рата“, навео је комитет истичући да се ради о кршењу и Споразума из Минска, али и Женевске конвенције о заштити цивила током рата.

ПЈОНГЈАНГ ТЕСТИРАО НОВУ РАКЕТУ

Северна Кореја саопштила је да је најновије тестирање балистичке ракете Пукгуксонг-2, којим је лично руководио шеф државе Ким Џонг УН, било „потпуно успешно“. Ракета је лансирана са полигона у провинцији Пхенан-Пукто и прелетела је око 500 километара пре него што је пала у Јапанско море.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *