Печат недеље

Честитке без Европске уније

Агенција „Франс прес“ (АФП) забринуто је приметила да је Рекс Тилерсон, нови амерички државни секретар, свом српском колеги Ивици Дачићу Дан државности Србији честитао а при том уопште није споменуо Европску унију и српске интеграције у ту организацију у распадању.
АФП-ову забринутост, наиме, изазвало је то што је до сада, у време Тилерсонових претходника, јавно декларисана подршка српским ЕУ интеграцијама била неизоставан састојак свих сличних пригодних честитки из Вашингтона. Формулација Тилерсонове поруке Дачићу, коментарише АФП, показује „до које су се мере амерички председник Доналд Трамп и његова администрација удаљили од подршке његовог претходника Европској унији“, а то би „могло да обрадује руског председника Владимира Путина“.
Да ли све ово значи да долази до промене америчке политике према ширењу Европске уније, упитао је АФП Стејт департмент, али одговор нису добили.
Треба приметити и да овако формулисано Тилерсоново писмо, по свему судећи, не треба сматрати случајном омашком већ пре тенденцијом нове америчке администрације – и Трампова порука председнику Србије Томиславу Николићу, упућена истим поводом, не спомиње Европску унију ни словом, већ се фокусира на исказивање жеље за продубљивањем билатералних односа Србије и САД: „Радујем се продубљивању важног партнерства и заједничких напора двеју земаља, како би се осигурало да оба наша народа имају светлију и просперитетнију будућност обележену миром, просперитетом и добрим комшијским односима.“
Али овакав однос Трампа и његових сарадника према Европској унији, па и према питањима њеног проширења која укључују и Србију, заправо не треба да чуди нимало. Тај је однос већ био најављен и Трамповом подршком брегзиту, и његовим инсистирањем на билатералним споразумима међу државама уместо са наддржавним мутантима попут Европске уније, најзад, и најављеним постављањем Теда Малока за амбасадора САД при ЕУ, који није само (попут Трампа) подржао излазак Велике Британије из ЕУ већ је недавно, у интервјуу „Би-би-Сију“, пошто се сазнало за његову амбасадорску кандидатуру, предвидео и крах евра у наредних годину – годину и по дана, и приде изјавио: „У својој ранијој каријери био сам на дипломатској позицији с које сам потпомогао рушење Совјетског Савеза. Тако да сада можда постоји друга унија којој је потребно мало обуздавања.“

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *