Успомена, опомена и мотив

muzej-spcПреко сто икона из времена обновљене Пећке патријаршије изложено у Музеју СПЦ

Посетиоци Музеја Српске православне цркве до половине децембра 2016. имаће прилику да виде преко сто изложених икона најзначајнијих иконописаца из времена обновљене Пећке патријаршије. Изложбу „Српског иконописа на подручју Пећке патријаршије 1557–1690“ отворили су министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и патријарх српски Иринеј. Том приликом Вукосављевић је истакао да ова изложба представља успомену, опомену и мотив да се наше културно наслеђе на Косову и Метохији и убудуће чува с посебном бригом.
„Обнова, заштита, надзор и брига над српским културним наслеђем на Косову и Метохији јесте задатак сваког појединца у овој земљи, а нарочито појединаца, институција и установа који су за тај задатак надлежни. Имена великих стваралаца овог иконописа, као што су Јован, Георгије Митрофановић, Радул, Андрија Раичевић и други, сачувани су од суровог историјског заборава и управо зато овакве изложбе и служе да се подсетимо наших великих талената који су радили у тешким условима“, објаснио је министар.
Преко сто изложених икона најзначајнијих иконописаца из времена обновљене Пећке Патријаршије сведоче прошлост, садашњост и будућност. Иконе су део збирке Музеја СПЦ и ризница најзначајнијих српских манастира. Подсетимо да је обнова Пећке патријаршије 1557. године означила преображај духовног живота Срба унутар њених граница. Под покровитељством Патријаршије отпочињу градитељски, сликарски и занатски подухвати ради обнове богослужбене делатности и унутрашњег поретка. Важно место у оживљавању црквеног живота имале су иконе, које се израђују за цркве и манастире широм граница под њеном јурисдикцијом. До данас је с подручја обновљене Пећке патријаршије сачувано око 450 икона означених српскословенским натписима. На иконама је највише представа Богородице и Христа и њима посвећених тема, што је у вези с иконостасом и богослужбеном наменом ове врсте остварења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *