Uspomena, opomena i motiv

muzej-spcPreko sto ikona iz vremena obnovljene Pećke patrijaršije izloženo u Muzeju SPC

Posetioci Muzeja Srpske pravoslavne crkve do polovine decembra 2016. imaće priliku da vide preko sto izloženih ikona najznačajnijih ikonopisaca iz vremena obnovljene Pećke patrijaršije. Izložbu „Srpskog ikonopisa na području Pećke patrijaršije 1557–1690“ otvorili su ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i patrijarh srpski Irinej. Tom prilikom Vukosavljević je istakao da ova izložba predstavlja uspomenu, opomenu i motiv da se naše kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji i ubuduće čuva s posebnom brigom.
„Obnova, zaštita, nadzor i briga nad srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji jeste zadatak svakog pojedinca u ovoj zemlji, a naročito pojedinaca, institucija i ustanova koji su za taj zadatak nadležni. Imena velikih stvaralaca ovog ikonopisa, kao što su Jovan, Georgije Mitrofanović, Radul, Andrija Raičević i drugi, sačuvani su od surovog istorijskog zaborava i upravo zato ovakve izložbe i služe da se podsetimo naših velikih talenata koji su radili u teškim uslovima“, objasnio je ministar.
Preko sto izloženih ikona najznačajnijih ikonopisaca iz vremena obnovljene Pećke Patrijaršije svedoče prošlost, sadašnjost i budućnost. Ikone su deo zbirke Muzeja SPC i riznica najznačajnijih srpskih manastira. Podsetimo da je obnova Pećke patrijaršije 1557. godine označila preobražaj duhovnog života Srba unutar njenih granica. Pod pokroviteljstvom Patrijaršije otpočinju graditeljski, slikarski i zanatski poduhvati radi obnove bogoslužbene delatnosti i unutrašnjeg poretka. Važno mesto u oživljavanju crkvenog života imale su ikone, koje se izrađuju za crkve i manastire širom granica pod njenom jurisdikcijom. Do danas je s područja obnovljene Pećke patrijaršije sačuvano oko 450 ikona označenih srpskoslovenskim natpisima. Na ikonama je najviše predstava Bogorodice i Hrista i njima posvećenih tema, što je u vezi s ikonostasom i bogoslužbenom namenom ove vrste ostvarenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *