Pečat nedelje

konzulat-sankt-petersburgOtvoren konzulat u Sankt Peterburgu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u okviru svoje trodnevne posete Rusiji, otvorio je Generalni konzulat Republike Srbije u Sankt Peterburgu.
Budući srpski počasni konzul u Sankt Peterburgu Genadij Timčenko zahvalio je predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i naglasio da mu je to čast i zadovoljstvo.
„Ta oblast je za mene potpuno nova, nikada nisam bio diplomata. Prihvatio sam, jer sa Srbijom imamo duge istorijske i prijateljske odnose. Inače, moj prvi boravak u inostranstvu bio je u Jugoslaviji. Posetio sam Beograd i Dubrovnik, videli smo Jugoslaviju pre najnovijeg rata“, istakao je Timčenko. On je naglasio da su veze Srbije i Ruske Federacije mnogo jače nego što to na prvi pogled izgleda.
„Upravo sada počinjem intenzivno da izučavam vašu istoriju, čitam knjigu Stara Srbija ambasadora Slavenka Terzića, tako da postepeno ulazim u materiju i upoznajem se sa svojim novim obavezama“, rekao je Genadij Timčenko. Tokom posete predsednika Nikolića Rusiji otvorena je i izložba posvećena 140. godišnjici Srpsko-turskog rata, u kojem je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Gregorijevič Černjajev.
U čast srpskog predsednika održan je koncert Filharmonijskog orkestra Sankt Peterburga pod rukovodstvom Jurija Temirkanova.

rugoba-beogradaGrađanski front i namere

Kao što se i najavljivalo u proteklih nekoliko meseci, nekolicina građanskih pokreta iz različitih delova Srbije – samoniklih, kako tvrde, iako je svaki od njih povezan s istim, američkim izvorima finansiranja, kao što je „Pečat“ utvrdio još u junu – ovog ponedeljka je formirala Građanski front, „čiji je zadatak borba za javni interes, prava građana i medijske slobode, kao i borba protiv korupcije“, kako je javnost izvestio njihov (ne)službeni glasnik, dnevni list „Danas“.
Građanski front formirali su niški Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), beogradski Biro za društvena istraživanja, Lokalni front Kraljevo, Ne da(vi)mo Beograd, Liga Roma i Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21 iz Bora, a „u osnivanju su u svojstvu posmatrača učestvovali i Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), Levi samit Srbije i pokret Podrži RTV“.
„Mi ćemo se baviti politikom koja neće biti stranačka, već će voditi računa o javnom i interesu ljudi“, objasnio je Đokica Jovanović iz niškog UPSS-a, koga smo inače na stranicama „Pečata“ spominjali kao učesnika u projektima Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko i Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević, realizovanim sredstvima Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša.
Na osnivačkom skupu Građanskog fronta – čiju ćemo ulogu u predstojećim zbivanjima na srpskoj političkoj sceni sa zanimanjem propratiti – predložena je i mogućnost učešća na predsedničkim izborima iduće godine, „tako što će (Građanski front) istaći ili podržati kandidata koji će zastupati interese građana, a ne političkih stranaka“, i videćemo kako će se s ovim najavama nositi prozapadne opozicione stranke koje su sopstvenog (zajedničkog) predsedničkog kandidata počele da najavljuju još kada su shvatile da se bliži kraj mandatu aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića. Već sada je izvesno da budu li građanisti i opozicione stranke istakli jednog, zajedničkog kandidata, to će biti kandidat koga su im izabrale i oko koga su ih okupile Sjedinjene Američke Države. Pa ćemo se prema njemu tako i odnositi.

kalifKalif umesto sveca

Bruka i sramota. Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sava“, u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići, od ove školske godine više ne nosi ime prvog srpskog prosvetitelja već predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i zvaće se „Kalifa bin Zajed el Nahjan“. Bruka je utoliko sramotnija što je promena imena škole, kako navode „Večernje novosti“, „dogovorena između vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje koja je finansirala njenu izgradnju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *