Печат недеље

konzulat-sankt-petersburgОтворен конзулат у Санкт Петербургу

Председник Србије Томислав Николић, у оквиру своје тродневне посете Русији, отворио је Генерални конзулат Републике Србије у Санкт Петербургу.
Будући српски почасни конзул у Санкт Петербургу Генадиј Тимченко захвалио је председнику Србије на указаном поверењу и нагласио да му је то част и задовољство.
„Та област је за мене потпуно нова, никада нисам био дипломата. Прихватио сам, јер са Србијом имамо дуге историјске и пријатељске односе. Иначе, мој први боравак у иностранству био је у Југославији. Посетио сам Београд и Дубровник, видели смо Југославију пре најновијег рата“, истакао је Тимченко. Он је нагласио да су везе Србије и Руске Федерације много јаче него што то на први поглед изгледа.
„Управо сада почињем интензивно да изучавам вашу историју, читам књигу Стара Србија амбасадора Славенка Терзића, тако да постепено улазим у материју и упознајем се са својим новим обавезама“, рекао је Генадиј Тимченко. Током посете председника Николића Русији отворена је и изложба посвећена 140. годишњици Српско-турског рата, у којем је врховни командант српске војске био руски генерал Михаил Грегоријевич Черњајев.
У част српског председника одржан је концерт Филхармонијског оркестра Санкт Петербурга под руководством Јурија Темирканова.

rugoba-beogradaГрађански фронт и намере

Као што се и најављивало у протеклих неколико месеци, неколицина грађанских покрета из различитих делова Србије – самониклих, како тврде, иако је сваки од њих повезан с истим, америчким изворима финансирања, као што је „Печат“ утврдио још у јуну – овог понедељка је формирала Грађански фронт, „чији је задатак борба за јавни интерес, права грађана и медијске слободе, као и борба против корупције“, како је јавност известио њихов (не)службени гласник, дневни лист „Данас“.
Грађански фронт формирали су нишки Удружени покрет слободних станара (УПСС), београдски Биро за друштвена истраживања, Локални фронт Краљево, Не да(ви)мо Београд, Лига Рома и Мултиетнички центар за развој регије Дунав 21 из Бора, а „у оснивању су у својству посматрача учествовали и Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ), Леви самит Србије и покрет Подржи РТВ“.
„Ми ћемо се бавити политиком која неће бити страначка, већ ће водити рачуна о јавном и интересу људи“, објаснио је Ђокица Јовановић из нишког УПСС-а, кога смо иначе на страницама „Печата“ спомињали као учесника у пројектима Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соње Бисерко и Центра за културну деконтаминацију Борке Павићевић, реализованим средствима Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша.
На оснивачком скупу Грађанског фронта – чију ћемо улогу у предстојећим збивањима на српској политичкој сцени са занимањем пропратити – предложена је и могућност учешћа на председничким изборима идуће године, „тако што ће (Грађански фронт) истаћи или подржати кандидата који ће заступати интересе грађана, а не политичких странака“, и видећемо како ће се с овим најавама носити прозападне опозиционе странке које су сопственог (заједничког) председничког кандидата почеле да најављују још када су схватиле да се ближи крај мандату актуелног председника Томислава Николића. Већ сада је извесно да буду ли грађанисти и опозиционе странке истакли једног, заједничког кандидата, то ће бити кандидат кога су им изабрале и око кога су их окупиле Сједињене Америчке Државе. Па ћемо се према њему тако и односити.

kalifКалиф уместо свеца

Брука и срамота. Основна школа „Растко Немањић Сава“, у новопазарском приградском насељу Дојевићи, од ове школске године више не носи име првог српског просветитеља већ председника Уједињених Арапских Емирата и зваће се „Калифа бин Зајед ел Нахјан“. Брука је утолико срамотнија што је промена имена школе, како наводе „Вечерње новости“, „договорена између влада Србије и Уједињених Арапских Емирата, земље која је финансирала њену изградњу“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *