Pečat nedelje

Ukrajinski dobrovoljci se snimali dok siluju devojčice

Ukrajinski nacistiMobilni telefoni komandanata dobrovoljačke jedinice „Tornado“, koja se borila na strani kijevske hunte u sukobu na istoku Ukrajine, sadržali su snimke silovanja maloletnih devojčica, objavila je ukrajinska poslanica Tatjana Čornovol. „Kada su uhapšeni komandanti Tornada, zaplenjeni su im mobilni telefoni. Na njima je bilo strašnih snimaka. Snimaka seksualnih orgija i silovanja“, rekla je ona. „Na snimcima su čak i bebe. Pretpostavljam da su majke bile primoravane na seks pod pretnjom da će im ubiti decu. Bilo je i silovanja maloletnih devojčica“, dodala je Čornovolova. Šokantni snimci uvršćeni su u dokaze protiv boraca dobrovoljačke jedinice. Ukrajinsko tužilaštvo objavilo je sredinom juna da je uhapsilo osam boraca iz jedinice „Tornado“, optuženih za kidnapovanje i mučenje lokalnog stanovništva, pljačku i grupno silovanje. Prema istrazi, napravili su sobu za mučenje u podrumu lokalne škole. Jedinica „Tornado“ formirana je oktobra 2014. pod pokroviteljstvom i komandom ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Bila je povezana s dobrovoljačkim bataljonom „Šahtersk“, koji je raspušten zbog pljačke i drugih zločina.

Talibani i ISIS potpisali primirje

Talibani i pripadnici Islamske države, koji su dosad vodili žestoke međusobne borbe u Avganistanu, dogovorili su se o obustavi neprijateljstva i sprovođenju zajedničke akcije protiv proameričkih snaga u regionu. Snage zvaničnih avganistanskih vlasti koristile su rivalstvo između ove dve organizacije kako bi potisnule talibane s teritorija koje su pod njihovom kontrolom. „Oni (ISIS) su ranije vodili krvave bitke protiv talibana, ali u poslednja dva meseca među njima nije bilo sukoba“, piše Volstrit džurnal pozivajući se na komandanta avganistanskih snaga na istoku zemlje Mohameda Zamana Vazirija. Primirje je omogućilo borcima Islamske države da se pregrupišu, te koncentrišu svoje napore na borbu protiv avganistanskih snaga u provincijama Nangarhar i Kunar, ranijim uporištima Al Kaide.

Busije: Njihov krst će uvek biti iskrivljen i kukast

Centralna državna manifestacija obeležavanja 21. godišnjice akcije „Oluja“, Dana sećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske 1995. održana je u prisustvu državnog vrha Srbije i Republike Srpske, u beogradskom naselju Busije. Kod Crkve Svetih Kirila i Metodija u Busijama pred 30.000 građana patrijarh Irinej je služio parastos žrtvama. Patrijarh je prisutne podsetio da su takvu golgotu u istoriji doživeli samo Jermeni, Jevreji, i Srbi od ustaša.
„Nažalost, akcija Oluja imala je isti cilj – da otera Srbe iz Hrvatske i očisti je od pravoslavnih Srba. Danas je na delu veličanje zločinaca u Hrvatskoj što unosi strah kod pravoslavnog srpskog naroda. Ćutanje ujedinjene Evrope nas stavlja pred ozbiljno pitanje da li je opravdana naša želja da postanemo njen član“, rekao je patrijarh.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nikada nije govorio pred više ljudi. „Krajišnici, želim da vam kažem jedno veliko izvinite što su u Srbiji postojali oni koji su u trenutku Oluje okretali glavu od vas.“
Rekao je i da stid zbog „Oluje“ ne pripada prognanom srpskom stanovništvu: „Niste nigde pogrešili, vi ste obični ljudi koji su obično i dobro živeli na svojoj žemlji. Ničim niste zaslužili pogrom, bežanje na traktorskim prikolicama, i nemate razlog da se stidite toga što oni ne umeju da se stide, ni toga što sreću pokušavaju da izgrade na tuđoj nesreći.“
„Njihov krst će uvek biti takav iskrivljen i kukast. Naš nikada“, zaključio je Vučić.
Milorad Dodik je zahvalio Vučiću na ideji da se na ovaj način obeleži stradanja Srba ne samo u Hrvatskoj već i u drugim krajevima bivše SFRJ.
„Danas tražimo od civilizovanog sveta da objasni zašto je pustio Hrvate da gaze demokratske principe… Vratite nam šume i kuće, ono što je naše. Oteto je prokleto. RS je vratila 90 odsto imovine drugim narodima, zašto Hrvatska to nije uradila? Zašto svojatate Nikolu Teslu?“, zapitao je Dodik.
Osnovna ideja državnog obeležavanja godišnjice „Oluje“ jeste sećanje na akciju hrvatske vojske i policije, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, kada je za svega nekoliko dana sa svojih ognjišta proterano više od četvrt miliona ljudi. Tada su gotovo potpuno etnički očišćene severna Dalmacija, Lika, Banija i Kordun, koji su u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija.
U svim hramovima SPC služen je pomen, a u čast Dana sećanja na stradale i prognane oglasila su se crkvena zvona.

Skoplje: Katastrofa

U nevremenu koje je pogodilo glavni grad Makedonije u severoistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento poginula je 21 osoba, a ima i nestalih.
„Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživeli“, rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, dodajući da su jake oluje pogodile i severozapadni grad Tetovo i izazvale štetu na objektima, ali da, srećom, nije biloljudskih žrtava.
Olujno nevreme koje je pogodilo Skoplje trajalo je više od pet sati, palo je 93 litra kiše po kvadratnom metru, a u prva dva sata registrovano je više od 800 gromova. Osim toga, vetrovi su duvali jačinom većom od 70 kilometara na sat, a kako su preneli tamošnji mediji u nekim delovima voda je dostigla nivo od čak metar i po.
Građani Skoplja su se organizovali preko društvenih mreža i sakupljaju humanitarnu pomoć za stradale. Materijalne štete u domaćinstvima u poplavljenim delovima grada su ogromne, a oštećeni su i brojni automobili.

Novi Pazar uz Erdogana

Veliki miting podrške Turskoj i njenom predsedniku okupio je u Novom Pazaru preko hiljadu građana koji su na video-bimu ispratili govor Redžepa Tajipa Erdogana na skupu koji se istovremeno održavao u Istanbulu.
Pod motom „Podržimo Tursku i volju njenog naroda“ okupljeni su skandirali Erdoganovo ime, a razvijen je i transparent „Turska i Srbija u Sandžaku ruku podruku zajedno“.
Skup koji su organizovali bivši studenti na turskim univerzitetima okupljeni u Društvo prijateljstva Turske podržale su tri najjače bošnjačke stranke u Sandžaku: Ljajićeva SDP, Ugljaninova SDA i Zukorlićeva BDZ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *