Печат недеље

Украјински добровољци се снимали док силују девојчице

Украјински нацистиМобилни телефони команданата добровољачке јединице „Торнадо“, која се борила на страни кијевске хунте у сукобу на истоку Украјине, садржали су снимке силовања малолетних девојчица, објавила је украјинска посланица Татјана Чорновол. „Када су ухапшени команданти Торнада, заплењени су им мобилни телефони. На њима је било страшних снимака. Снимака сексуалних оргија и силовања“, рекла је она. „На снимцима су чак и бебе. Претпостављам да су мајке биле примораване на секс под претњом да ће им убити децу. Било је и силовања малолетних девојчица“, додала је Чорноволова. Шокантни снимци увршћени су у доказе против бораца добровољачке јединице. Украјинско тужилаштво објавило је средином јуна да је ухапсило осам бораца из јединице „Торнадо“, оптужених за киднаповање и мучење локалног становништва, пљачку и групно силовање. Према истрази, направили су собу за мучење у подруму локалне школе. Јединица „Торнадо“ формирана је октобра 2014. под покровитељством и командом украјинског Министарства унутрашњих послова. Била је повезана с добровољачким батаљоном „Шахтерск“, који је распуштен због пљачке и других злочина.

Талибани и ИСИС потписали примирје

Талибани и припадници Исламске државе, који су досад водили жестоке међусобне борбе у Авганистану, договорили су се о обустави непријатељства и спровођењу заједничке акције против проамеричких снага у региону. Снаге званичних авганистанских власти користиле су ривалство између ове две организације како би потиснуле талибане с територија које су под њиховом контролом. „Они (ИСИС) су раније водили крваве битке против талибана, али у последња два месеца међу њима није било сукоба“, пише Волстрит џурнал позивајући се на команданта авганистанских снага на истоку земље Мохамеда Замана Вазирија. Примирје је омогућило борцима Исламске државе да се прегрупишу, те концентришу своје напоре на борбу против авганистанских снага у провинцијама Нангархар и Кунар, ранијим упориштима Ал Каиде.

Бусије: Њихов крст ће увек бити искривљен и кукаст

Централна државна манифестација обележавања 21. годишњице акције „Олуја“, Дана сећања на страдале и прогнане Србе из Хрватске 1995. одржана је у присуству државног врха Србије и Републике Српске, у београдском насељу Бусије. Код Цркве Светих Кирила и Методија у Бусијама пред 30.000 грађана патријарх Иринеј је служио парастос жртвама. Патријарх је присутне подсетио да су такву голготу у историји доживели само Јермени, Јевреји, и Срби од усташа.
„Нажалост, акција Олуја имала је исти циљ – да отера Србе из Хрватске и очисти је од православних Срба. Данас је на делу величање злочинаца у Хрватској што уноси страх код православног српског народа. Ћутање уједињене Европе нас ставља пред озбиљно питање да ли је оправдана наша жеља да постанемо њен члан“, рекао је патријарх.
Премијер Србије Александар Вучић истакао је да никада није говорио пред више људи. „Крајишници, желим да вам кажем једно велико извините што су у Србији постојали они који су у тренутку Олује окретали главу од вас.“
Рекао је и да стид због „Олује“ не припада прогнаном српском становништву: „Нисте нигде погрешили, ви сте обични људи који су обично и добро живели на својој жемљи. Ничим нисте заслужили погром, бежање на тракторским приколицама, и немате разлог да се стидите тога што они не умеју да се стиде, ни тога што срећу покушавају да изграде на туђој несрећи.“
„Њихов крст ће увек бити такав искривљен и кукаст. Наш никада“, закључио је Вучић.
Милорад Додик је захвалио Вучићу на идеји да се на овај начин обележи страдања Срба не само у Хрватској већ и у другим крајевима бивше СФРЈ.
„Данас тражимо од цивилизованог света да објасни зашто је пустио Хрвате да газе демократске принципе… Вратите нам шуме и куће, оно што је наше. Отето је проклето. РС је вратила 90 одсто имовине другим народима, зашто Хрватска то није урадила? Зашто својатате Николу Теслу?“, запитао је Додик.
Основна идеја државног обележавања годишњице „Олује“ јесте сећање на акцију хрватске војске и полиције, уз прећутну сагласност међународне заједнице, када је за свега неколико дана са својих огњишта протерано више од четврт милиона људи. Тада су готово потпуно етнички очишћене северна Далмација, Лика, Банија и Кордун, који су у саставу тадашње Републике Српске Крајине били под заштитом Уједињених нација.
У свим храмовима СПЦ служен је помен, а у част Дана сећања на страдале и прогнане огласила су се црквена звона.

Скопље: Катастрофа

У невремену које је погодило главни град Македоније у североисточним приградским насељима Стајковци, Смиљковци, Арачиново и Ченто погинула је 21 особа, а има и несталих.
„Ово је катастрофа, овако нешто никада нисмо доживели“, рекао је градоначелник Скопља Коче Трајановски, додајући да су јаке олује погодиле и северозападни град Тетово и изазвале штету на објектима, али да, срећом, није билољудских жртава.
Олујно невреме које је погодило Скопље трајало је више од пет сати, пало је 93 литра кише по квадратном метру, а у прва два сата регистровано је више од 800 громова. Осим тога, ветрови су дували јачином већом од 70 километара на сат, а како су пренели тамошњи медији у неким деловима вода је достигла ниво од чак метар и по.
Грађани Скопља су се организовали преко друштвених мрежа и сакупљају хуманитарну помоћ за страдале. Материјалне штете у домаћинствима у поплављеним деловима града су огромне, а оштећени су и бројни аутомобили.

Нови Пазар уз Ердогана

Велики митинг подршке Турској и њеном председнику окупио је у Новом Пазару преко хиљаду грађана који су на видео-биму испратили говор Реџепа Тајипа Ердогана на скупу који се истовремено одржавао у Истанбулу.
Под мотом „Подржимо Турску и вољу њеног народа“ окупљени су скандирали Ердоганово име, а развијен је и транспарент „Турска и Србија у Санџаку руку подруку заједно“.
Скуп који су организовали бивши студенти на турским универзитетима окупљени у Друштво пријатељства Турске подржале су три најјаче бошњачке странке у Санџаку: Љајићева СДП, Угљанинова СДА и Зукорлићева БДЗ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *