Pečat nedelje

OBAMIN BRAT GLASA ZA TRAMPA

Braca ObamaPolubrat Baraka Obame Malik Obama, dugogodišnji pristalica Demokratske partije, kaže da je prešao u republikanski tabor i da će na predstojećim predsedničkim izborima glasati za Donalda Trampa jer „govori iz srca“. Malik Obama je za Njujork post izjavio da je kap koja je prelila čašu bila objava Federalnog istražnog biroa da neće goniti Hilari Klinton zbog zloupotrebe tajnih dokumenata, pa je prišao „Linkolnovoj stranci“. „Učinimo Ameriku ponovo velikom je sjajna parola. Voleo bih da ga upoznam. Sada se osećam kao republikanac jer se oni ne zalažu za istopolne brakove“, rekao je on. Tramp je zadovoljan Malikovim stavom ocenjujući da je „verovatno i njega predsednik loše tretirao, kao i sve druge“.

[restrictedarea]

PRVA TURSKA DELEGACIJA DOPUTOVALA U MOSKVU

foto: Beta

Erdogan MoskvaVisoka delegacija turske vlade doputovala je u Moskvu kako bi napravila prve konkretne korake u pomirenju ove dve zemlje čiji su odnosi zahladneli posle obaranja ruskog bombardera iznad Sirije, te pripremila predstojeću posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Rusiji. Delegacija koju predvodi zamenik premijera Nuretin Danikli, a sa njim je i ministar ekonomije Nihat Zejbečki, trebalo bi da se tokom dvodnevne posete sastane, pored ostalih, i sa ministrom energetike Aleksandrom Novakom i ministrom za ekonomski razvoj Aleksejem Uljukajevim. Primarni cilj posete je razmatranje pune obnove privredno-trgovinskih odnosa, a pretpostavlja se da će jedna od glavnih tema biti i izgradnja gasovoda od Rusije do Turske koji bi išao dalje do Evrope, a trebalo bi da zameni blokirani projekat „Južni tok“. Sastanak Erdogana i Putina zakazan je za 9. avgust u Sankt Peterburgu.

Gugl „vratio“ Visoke Dečane

Visoki DecaniManastir Visoki Dečani na Google Maps vraćen je iz Leskovca u Peć. Internet korisnike koji su u tih nekoliko dana dok je trajao ovaj „nesporazum“ pokušali da pronađu spomenik kulture pod zaštitom Uneska aplikacija je automatski upućivala na naizgled praznu lokaciju u neposrednoj blizini Leskovca, umesto kod Peći na Kosovu i Metohiji.
Na ovu grešku upozorio je iguman Visokih Dečana otac Sava Janjić. „Ovo je veoma problematično jer su prva referenca za mnoge posetioce manastira Google Maps i ovom provokacijom se otežava poseta ovom Uneskovom spomeniku svetske kulture“, napisao je on na Tviteru.
Nakon toga Gugl je „vratio“ Dečane na pravu lokaciju. Takođe, vraćene su i fotografije manastira.

STOTINE MOGUĆIH TERORISTA MEĐU IZBEGLICAMA

foto: Beta

IzbegliceNemačka Federalna kriminalistička policija upozorava da su stotine izbeglica koje se trenutno nalaze u ovoj zemlji potencijalno povezane s terorističkim organizacijama. Broj migranata osumnjičenih za veze sa terorizmom, kao i broj otvorenih istraga protiv mogućih terorista u njihovim redovima se povećava, prenosi Noje ostnabriker cajtung. Prema ovom listu, policija sumnjiči najmanje 400 ljudi, a istražuje se 60 slučajeva. „S obzirom na imigraciju u Nemačku, moramo pretpostaviti da među njima ima aktivnih i bivših članova, pristalica i simpatizera terorističkih organizacija ili islamističkih ratnih zločinaca“, upozorila je Federalna kriminalistička policija. Izjava je data u trenutku kada se Nemačka oporavlja od serije od četiri teroristička napada, među kojima su tri počinili izbeglice, dok je četvrti izveo nemački državljanin sa snažnim vezama sa Sirijom i Turskom. U prilog nemačkom upozorenju ide i vest koju su objavili sirijski mediji da je čuveni ratni zločinac iz ove zemlje Ezul Edin Alfurati dobio azil u Austriji.

Tužilaštvo protiv poverenika

Rodoljub SabicSamostalni državni organ tužio je nezavisnog državnog organa. Kako piše dnevnik „Danas“, Republičko javno tužilaštvo podnelo je tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Tužba je, navodi list, podneta još u maju, kako bi se poništilo Šabićevo rešenje iz marta po kome Ministarstvo odbrane mora bez odlaganja da dostavi Fondu za humanitarno pravo kopije dokumenata o službovanju (u međuvremenu penzionisanog) pukovnika Gorana Jevtovića u Prištinskom korpusu Vojske Jugoslavije tokom 1999. godine. Tužba za poništavanje Šabićevog rešenja obrazložena je time što bi „stavljanjem na uvid takvih podataka drugima imalo posledice na odbrambene sposobnosti Vojske Srbije, ugrozila bi se odbrana zemlje, nacionalna i javna bezbednost, kao i lična bezbednost oficira i podoficira“.
Iako je, u izjavi za „Danas“, Šabić upozorio da je „sasvim izvesno“ da će „mnogi i u zemlji i u inostranstvu podnošenje ovakve tužbe primiti sa ozbiljnim nerazumevanjem“, sasvim je izvesno i da bi odbacivanje tužbe, odnosno usvajanje zahteva Fonda za humanitarno pravo i Rodoljuba Šabića, moglo ozbiljno da podrije našu nacionalnu bezbednost, jer napravi li se ovakav presedan, šta će raznorazne zainteresovane strane sprečiti da slične podatke, pod raznoraznim obrazloženjima, zatraže i o drugim pripadnicima i naše vojske, i policije i drugih bezbednosnih službi. Država koja vodi računa o svojoj, i o bezbednosti svojih građana, to ne sme da dozvoli, ne obazirući se na „ozbiljno nerazumevanje“ onih koji bi od tajnih dokumentacija naših bezbednosnih organa – koje nisu bez razloga tajne, ne samo kod nas nego i svuda u svetu – želeli da naprave javne biblioteke.

Vojska na granici

VojskaOno što je u februaru bilo najavljeno kao mogućnost ako situacija dovoljno eskalira, krajem jula je počelo da se sprovodi u delo – zbog sve većeg neregularnog priliva migranata na teritoriju Srbije, na naše granice sa Bugarskom i Makedonijom upućena je i vojska. Na osnovu odluke Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, donete na hitnom sastanku održanom posle neuspelog puča u Turskoj, i potonje odluke Vlade Srbije, zajednički timovi vojske i policije počeli su da patroliraju našim granicama kako bi sprečili ulazak migranata u Srbiju.
Obrazlažući ovakvu odluku, premijer Aleksandar Vučić rekao je da ubedljivu većinu među novopristiglim migrantima, kojih je inače sve više, čine Avganistanci i Pakistanci: „Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakistana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u EU, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese… Jasno ćemo svima da pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi… Naš je posao da i dalje tražimo od Evropske unije sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome – pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća za oko 600, 700 (osoba)… To nije ni pomoć ni podrška prijatelja. Ako hoćete da nam pomognete, uradite to, ako ne, pomoći ćemo mi sebi.“

OTVARANJE EKSPOZITURA U KOLUBARSKOM OKRUGU

Banka Poštanska štedionica konstantno teži da svojim klijentima poboljša kvalitet pružanja bankarskih usluga, povećanjem dostupnosti svojih ekspozitura. U skladu sa poslovnom politikom i strategijom razvoja poslovne mreže Banke Poštanske štedionice a. d., u cilju regionalne pokrivenosti na teritoriji Republike Srbije, Banka je odlučila da u Kolubarskom okrugu otvori tri ekspoziture i to: u Lajkovcu, Mionici i Ljigu.
Simboličnim presecanjem vrpce u petak, 29. 7. 2016. godine, počeće da rade ekspoziture:
U Lajkovcu, u Ulici vojvode Mišića br. 8;
U Mionici, u Ulici dr Jove Aleskića, br. 12;
U Ljigu, u Ulici Karađorđeva br. 7.
Na teritorijama ovih opština, gde živi oko 40.000 stanovnika, potrebe za proizvodima i uslugama Banke klijenti su najčešće ostvarivali u najbližim ekspoziturama u Valjevu, Lazarevcu i Gornjem Milanovcu.
Banka svoje usluge pruža mrežom koju čine 117 ekspozitura i 5 samostalnih šaltera, sa tendencijom daljeg širenja.

Uspeh srpskih fizičara

FizicariPet medalja (zlatna, srebrna i tri bronzane) osvojili su mladi fizičari iz Srbije koji su uz podršku kompanije NIS učestvovali na 47. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 10. do 17. jula u Cirihu.
Talentovani srednjoškolci ostvarili su najveći uspeh do sada, budući da su se svi članovi tima vratili kući sa medaljama. Medalje već tradicionalno donose učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Najsjajnije odličje pripalo je Mihajlu Sporiću, dok se sa srebrnom medaljom iz Švajcarske vratio Dušan Novičić. Bronzanim odličjima okitili su se Vuk Radović i Dušan Đorđević. Bronzu je osvojio i Miloje Đukanović iz Gimnazije u Loznici.
Sjajni petočlani tim srpskih fizičara predvođen dr Božidarom Nikolićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Vladanom Pavlovićem sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu odabran je na osnovu uspeha njegovih članova ostvarenog na Srpskoj fizičkoj olimpijadi, koja je uz podršku kompanije NIS održana u maju ove godine.
Kompanija NIS već četvrtu godinu zaredom u okviru korporativnog programa „Energija znanja“ pruža podršku Društvu fizičara Srbije u organizaciji Srpske fizičke olimpijade i finansiranju odlaska najboljih đaka na međunarodna takmičenja. Na ovaj način NIS ulaže u budućnost i podržava aktivnosti usmerene na afirmaciju mladih i talentovanih učenika, a samim tim doprinosi razvoju nauke i obrazovanja u Srbiji.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *