Печат недеље

ОБАМИН БРАТ ГЛАСА ЗА ТРАМПА

Braca ObamaПолубрат Барака Обаме Малик Обама, дугогодишњи присталица Демократске партије, каже да је прешао у републикански табор и да ће на предстојећим председничким изборима гласати за Доналда Трампа јер „говори из срца“. Малик Обама је за Њујорк пост изјавио да је кап која је прелила чашу била објава Федералног истражног бироа да неће гонити Хилари Клинтон због злоупотребе тајних докумената, па је пришао „Линколновој странци“. „Учинимо Америку поново великом је сјајна парола. Волео бих да га упознам. Сада се осећам као републиканац јер се они не залажу за истополне бракове“, рекао је он. Трамп је задовољан Маликовим ставом оцењујући да је „вероватно и њега председник лоше третирао, као и све друге“.

[restrictedarea]

ПРВА ТУРСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ДОПУТОВАЛА У МОСКВУ

фото: Бета

Erdogan MoskvaВисока делегација турске владе допутовала је у Москву како би направила прве конкретне кораке у помирењу ове две земље чији су односи захладнели после обарања руског бомбардера изнад Сирије, те припремила предстојећу посету председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Русији. Делегација коју предводи заменик премијера Нуретин Даникли, а са њим је и министар економије Нихат Зејбечки, требало би да се током дводневне посете састане, поред осталих, и са министром енергетике Александром Новаком и министром за економски развој Алексејем Уљукајевим. Примарни циљ посете је разматрање пуне обнове привредно-трговинских односа, а претпоставља се да ће једна од главних тема бити и изградња гасовода од Русије до Турске који би ишао даље до Европе, а требало би да замени блокирани пројекат „Јужни ток“. Састанак Ердогана и Путина заказан је за 9. август у Санкт Петербургу.

Гугл „вратио“ Високе Дечане

Visoki DecaniМанастир Високи Дечани на Google Maps враћен је из Лесковца у Пећ. Интернет кориснике који су у тих неколико дана док је трајао овај „неспоразум“ покушали да пронађу споменик културе под заштитом Унеска апликација је аутоматски упућивала на наизглед празну локацију у непосредној близини Лесковца, уместо код Пећи на Косову и Метохији.
На ову грешку упозорио је игуман Високих Дечана отац Сава Јањић. „Ово је веома проблематично јер су прва референца за многе посетиоце манастира Google Maps и овом провокацијом се отежава посета овом Унесковом споменику светске културе“, написао је он на Твитеру.
Након тога Гугл је „вратио“ Дечане на праву локацију. Такође, враћене су и фотографије манастира.

СТОТИНЕ МОГУЋИХ ТЕРОРИСТА МЕЂУ ИЗБЕГЛИЦАМА

фото: Бета

IzbegliceНемачка Федерална криминалистичка полиција упозорава да су стотине избеглица које се тренутно налазе у овој земљи потенцијално повезане с терористичким организацијама. Број миграната осумњичених за везе са тероризмом, као и број отворених истрага против могућих терориста у њиховим редовима се повећава, преноси Ноје остнабрикер цајтунг. Према овом листу, полиција сумњичи најмање 400 људи, а истражује се 60 случајева. „С обзиром на имиграцију у Немачку, морамо претпоставити да међу њима има активних и бивших чланова, присталица и симпатизера терористичких организација или исламистичких ратних злочинаца“, упозорила је Федерална криминалистичка полиција. Изјава је дата у тренутку када се Немачка опоравља од серије од четири терористичка напада, међу којима су три починили избеглице, док је четврти извео немачки држављанин са снажним везама са Сиријом и Турском. У прилог немачком упозорењу иде и вест коју су објавили сиријски медији да је чувени ратни злочинац из ове земље Езул Един Алфурати добио азил у Аустрији.

Тужилаштво против повереника

Rodoljub SabicСамостални државни орган тужио је независног државног органа. Како пише дневник „Данас“, Републичко јавно тужилаштво поднело је тужбу Управном суду у Београду против Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
Тужба је, наводи лист, поднета још у мају, како би се поништило Шабићево решење из марта по коме Министарство одбране мора без одлагања да достави Фонду за хуманитарно право копије докумената о службовању (у међувремену пензионисаног) пуковника Горана Јевтовића у Приштинском корпусу Војске Југославије током 1999. године. Тужба за поништавање Шабићевог решења образложена је тиме што би „стављањем на увид таквих података другима имало последице на одбрамбене способности Војске Србије, угрозила би се одбрана земље, национална и јавна безбедност, као и лична безбедност официра и подофицира“.
Иако је, у изјави за „Данас“, Шабић упозорио да је „сасвим извесно“ да ће „многи и у земљи и у иностранству подношење овакве тужбе примити са озбиљним неразумевањем“, сасвим је извесно и да би одбацивање тужбе, односно усвајање захтева Фонда за хуманитарно право и Родољуба Шабића, могло озбиљно да подрије нашу националну безбедност, јер направи ли се овакав преседан, шта ће разноразне заинтересоване стране спречити да сличне податке, под разноразним образложењима, затраже и о другим припадницима и наше војске, и полиције и других безбедносних служби. Држава која води рачуна о својој, и о безбедности својих грађана, то не сме да дозволи, не обазирући се на „озбиљно неразумевање“ оних који би од тајних документација наших безбедносних органа – које нису без разлога тајне, не само код нас него и свуда у свету – желели да направе јавне библиотеке.

Војска на граници

VojskaОно што је у фебруару било најављено као могућност ако ситуација довољно ескалира, крајем јула је почело да се спроводи у дело – због све већег нерегуларног прилива миграната на територију Србије, на наше границе са Бугарском и Македонијом упућена је и војска. На основу одлуке Бироа за координацију служби безбедности, донете на хитном састанку одржаном после неуспелог пуча у Турској, и потоње одлуке Владе Србије, заједнички тимови војске и полиције почели су да патролирају нашим границама како би спречили улазак миграната у Србију.
Образлажући овакву одлуку, премијер Александар Вучић рекао је да убедљиву већину међу новопристиглим мигрантима, којих је иначе све више, чине Авганистанци и Пакистанци: „Имамо ситуацију у којој лица из Авганистана и Пакистана немају ниједну шансу да буду примљени у ЕУ, а преко наше територије су дошли до граница ЕУ. Србија је приморана да заштити своје националне и државне интересе… Јасно ћемо свима да покажемо да Србија не може да буде паркинг за Авганистанце и Пакистанце које нико други у Европи не жели да види, а камоли да их прими… Наш је посао да и даље тражимо од Европске уније свеобухватно решење, очекујемо да то решење постоји, али решење није у томе – помоћи ћемо вам, а сваког дана број треба да се повећа за око 600, 700 (особа)… То није ни помоћ ни подршка пријатеља. Ако хоћете да нам помогнете, урадите то, ако не, помоћи ћемо ми себи.“

ОТВАРАЊЕ ЕКСПОЗИТУРA У KOЛУБАРСКОМ ОКРУГУ

Банка Поштанска штедионица константно тежи да својим клијентима побољша квалитет пружања банкарских услуга, повећањем дoступности својих експозитура. У складу са пословном политиком и стратегијом развоја пословне мреже Банке Поштанске штедионице а. д., у циљу регионалне покривености на територији Републике Србије, Банка је одлучила да у Колубарском округу отвори три експозитуре и то: у Лајковцу, Мионици и Љигу.
Симболичним пресецањем врпце у петак, 29. 7. 2016. године, почеће да раде експозитуре:
У Лајковцу, у Улици војводе Мишића бр. 8;
У Мионици, у Улици др Јове Алескића, бр. 12;
У Љигу, у Улици Карађорђева бр. 7.
На територијама ових општина, где живи око 40.000 становника, потребе за производима и услугама Банке клијенти су најчешће остваривали у најближим експозитурама у Ваљеву, Лазаревцу и Горњем Милановцу.
Банка своје услуге пружа мрежом коју чине 117 експозитура и 5 самосталних шалтера, са тенденцијом даљег ширења.

Успех српских физичара

FizicariПет медаља (златна, сребрна и три бронзане) освојили су млади физичари из Србије који су уз подршку компаније НИС учествовали на 47. Међународној олимпијади из физике, одржаној од 10. до 17. јула у Цириху.
Талентовани средњошколци остварили су највећи успех до сада, будући да су се сви чланови тима вратили кући са медаљама. Медаље већ традиционално доносе ученици Математичке гимназије у Београду. Најсјајније одличје припало је Михајлу Спорићу, док се са сребрном медаљом из Швајцарске вратио Душан Новичић. Бронзаним одличјима окитили су се Вук Радовић и Душан Ђорђевић. Бронзу је освојио и Милоје Ђукановић из Гимназије у Лозници.
Сјајни петочлани тим српских физичара предвођен др Божидаром Николићем са Физичког факултета у Београду и Владаном Павловићем са Природно-математичког факултета у Нишу одабран је на основу успеха његових чланова оствареног на Српској физичкој олимпијади, која је уз подршку компаније НИС одржана у мају ове године.
Компанија НИС већ четврту годину заредом у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“ пружа подршку Друштву физичара Србије у организацији Српске физичке олимпијаде и финансирању одласка најбољих ђака на међународна такмичења. На овај начин НИС улаже у будућност и подржава активности усмерене на афирмацију младих и талентованих ученика, а самим тим доприноси развоју науке и образовања у Србији.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *