Pečat nedelje

Rusija drži četvrtinu svetskog tržišta oružjem

Rusija oružjeSAD i Rusija i dalje su najveći trgovci oružjem u svetu, zajedno zauzimajući 58 odsto globalnog svetskog tržišta, ukazuje najnovije istraživanje Stokholmskog instituta za istraživanje mira. Ostale zemlje na listi daleko zaostaju za ove dve države. Stokholmski institut, jedan od najuvaženijih u svetu, „osvežio“ je svoju statistiku o međunarodnoj trgovini oružjem u februaru. Među prvih pet, pored SAD i Rusije nalaze se i Kina, Nemačka i Francuska. Prema ovom istraživanju, u periodu od 2011. do 2015. Rusija je držala četvrtinu ukupnog svetskog tržišta oružjem, dok SAD obuhvataju 33 posto. Ruska vojna industrija prodala je oružje u 50 zemalja, a glavni klijent joj je Indija, koja je kupila 39 odsto sveg prodatog oružja. Glavni klijenti SAD bili su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska. Sve ove tri zemlje duboko su umešane u sukob u Siriji, kao i mnoge druge sukobe na Bliskom istoku.

Gašićev naslednik

U subotu uveče, pred istek zakonskog roka, premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije da, umesto razrešenog Bratislava Gašića, za novog ministra odbrane imenuje Zorana Đorđevića, (do)sadašnjeg državnog sekretara u ovom ministarstvu a uz to i predsednika Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i nacionalnog direktora za naoružanje.
Prema najavama, poslanici Skupštine Srbije će o Gašićevom nasledniku možda glasati već do kraja tekuće sedmice.
Đorđević se smatra privremenim rešenjem za funkciju ministra odbrane, budući da se očekuje da će na ovom mestu ostati samo do saziva nove Vlade Srbije, posle izbora najavljenih za ovo proleće.

Mustafin komentar

Viši sud u Nišu doneo je prošle nedelje prvostepenu presudu kojom su – u odsustvu – na po 15 godina zatvora osuđena osmorica pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, zbog ubistva šestorice naših vojnika – Vladimira Radoičića, Ilije Pavlovića, Miladina Gobeljića, Milana Bundala, Miloša Pavlovića i Miroslava Jocića – u rejonu karaule Košare na granici s Albanijom 30. septembra 1998. godine.
Naše vojnike, kako je utvrdio niški sud, ubili su Šićer Miljoku, Džafer Gaši, Dermuš Gacaferi, Dem Maljoku, Argon Isufi, Anton Čuni, Alija Rabit i Rustem Beriša.
Posebnu pažnju, međutim, a uz to i bes, izazvala je reakcija prištinskog premijera Ise Mustafe na presudu Višeg suda u Nišu: „Došli su da ubijaju i istrebe naše ljude sa naše zemlje i iz njihovih kuća, i dobili su odgovor kakav su zaslužili.“
Isa Mustafa, inače, kao predsednik prištinske vlasti predvodi briselske pregovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Penzionisanje naprednjaka

Partija ujedinjenih penzionera Srbije, PUPS Milana Krkobabića, na predstojećim izborima nastupiće u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom umesto sa Socijalističkom partijom Srbije i Jedinstvenom Srbijom, s kojima je nastupala još od izbora 2008. godine.
Odluka o izbornom savezu SNS-a i PUPS-a javnosti je saopštena prošlog petka, posle sastanka lidera dveju partija koji je trajao manje od sata. Interesantno, samo dan ranije je Aleksandar Antić, zamenik predsednika SPS-a, izrazio očekivanje da će do kraja te nedelje PUPS saopštiti da ostaje u dosadašnjoj koaliciji, kao što je nešto ranije već učinila Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme. PUPS-ov (ne)očekivani zaokret, ipak, nije izazvao burniju (javnu) reakciju SPS-a, lider naprednjaka i aktuelni premijer Aleksandar Vučić izjavio je: „Nisam zainteresovan za zamerke… Ne interesuje me da li se neko ljuti ili se ne ljuti. Ko hoće, može da se udružuje, mogu i svi da idu protiv nas.“
Ovakav razvoj događaja sugeriše da će SNS, u predstojećoj kampanji, pokušati da smanji rejting koalicije okupljene oko SPS-a i njegovog lidera Ivice Dačića, ali i da će Dačić nastojati da intenzitet sukoba sa SNS-om svede na što manju meru, reklo bi se, zbog želje da ostane u vlasti i nakon predstojećih izbora što će, kako sada stvari izgledaju, pre svega zavisiti od (dobre) volje SNS-a.

Seul i Vašington vežbaju invaziju na Severnu Koreju

Više od 90.000 južnokorejskih vojnika i oko 15.000 američkih sprovešće vojnu vežbu „preventivnog udara“ na simulirane severnokorejske raketne silose, u znak odgovora na prošlomesečne raketne testove Pjongjanga. „Ovogodišnje operacije uključuju zauzimanje ključnih objekata koji se nalaze duboko na teritoriji Severne Koreje, u blizini njene severne granice“, rekao je jedan visoki južnokorejski vojni zvaničnik. „Scenario uključuje i upotrebu specijalnih snaga u pograničnim područjima blizu Kine i Rusije“, dodao je on precizirajući da ovo ima za cilj odvajanje Severne Koreje od svojih saveznika Moskve i Pekinga, u slučaju rata. Broj južnokorejskih trupa uključenih u vežbe koje počinju 7. marta biće jedan i po put veći od prošlogodišnjeg, a broj američkih marinaca i drugih snaga učesnika u vežbama biće veći četiri puta. Iako su do sada sprovedene brojne zajedničke vojne vežbe, ove su najveće od kako je 2008. usvojen sadašnji format vojne saradnje SAD i Južne Koreje. Obično, ove vojne vežbe za cilj imaju odgovor na severnokorejsku invaziju i kontranapad, ali sada će biti ofanzivne.

Džeb Buš odustao od kandidature

Bivši guverner Floride Džeb Buš odustao je od trke za republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata na ovogodišnjim izborima budući da je izgubio na stranačkim izborima u Južnoj Karolini od Donalda Trampa, Marka Rubija i Teda Kruza. „Večeras prekidam svoju kampanju“, rekao je Džeb Buš svojim pristalicama pošto je Donald Tramp odneo značajnu pobedu u Južnoj Karolini. „U ovoj kampanji držao sam se svojih principa odbijajući da se povinujem političkim vetrovima“, dodao je on. Buš je kampanju za republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata zvanično pokrenuo 15. juna 2015, šest meseci nakon što je najavio da će se uključiti u ovu trku. Bušov neuspeh da obezbedi značajniju podršku za svoju kandidaturu proizašao je iz negativne reputacije koju uživa njegov brat, bivši predsednik Džordž Buš, pa mnogi ne žele da vide i trećeg člana ove porodice u Beloj kući. Džeb je otvoreno rekao da je njegov brat njegov najvažniji spoljnopolitički savetnik, te da je od njega naučio „kako se štiti domovina“. U ovom smislu zalagao se za povećanje vojnih troškova i „oštriji“ pristup Rusiji. Buš je ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao „siledžijom“ i tražio raspoređivanje više NATO trupa u Poljskoj i baltičkim državama, kao i povećanje američkih vojnih vežbi u regionu. Ovakav pristup Bušu je obezbedio šesto mesto u Ajovi, a četvrto u Nju Hempširu i Južnoj Karolini – bio je daleko ispod ostalih pretendenata, Trampa, Kruza i Rubija.

SNP: Podići mere bezbednosti na migrantskoj ruti

Povodom najnovijeg žestokog okršaja grupe migranata iz Alžira i Maroka na beogradskoj autobuskoj stanici (sreda 24. februar), u kome je jedan čovek ozbiljno povređen, Srpska narodna partija (SNP) zahteva podizanje mera bezbednosti u glavnom gradu i na celoj migrantskoj ruti kroz Srbiju kako bi se naše stanovništvo zaštitilo od nekontrolisanog izliva nasilja koje preti od migranata.
SNP primećuje da i povređeni Marokanac i Alžirci koji su ga napali dolaze sa područja u kojima nije ratno stanje, i pita nadležne organe otkuda migranti iz ovih zemalja u Srbiji kada postoji odluka da se u Srbiju i, dalje, u Evropsku uniju, ne primaju migranti iz zemalja koje nisu pogođene ratom.
SNP još od prvog talasa migranata sa Bliskog istoka i severne Afrike koji su počeli da prolaze kroz Srbiju upozorava na opasnost od migranata na teritoriji Srbije. Danas međusobni obračun među tim ljudima − slede li sutra, kao pre neki dan kada je migrant iz Iraka napao prodavačicu i ranio policajca u centru Beograda, sve češći napadi na nedužne građane − pita SNP.

Incident na predavanju Majkla Devenporta

Pred početak predavanja šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta na FPN-u troje prisutnih je protestovalo zbog njegovog dolaska. Oni su počeli da zvižde i da viču „Okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisiljeni na vas“. Dve osobe koje su protestovale odmah su izvedene iz sale, a treća je naknadno naterana da izađe. Devenport je prokomentarisao da mu se čini da to postaje uobičajena praksa na ovakvim događajima i da je nedavno imao sličnu situaciju na skupu u Hotelu „Metropol“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *