Pečat nedelje

Srbija šampion Evrope

VaterpolistiNakon teškog i neizvesnog meča Srbija je u Kombank areni pred 16.000 gledalaca, u finalu evropskog prvenstva, pobedila vaterpolo ekipu iz Crne Gore i postala treći put zaredom prvak Evrope. Ovo je četvrta titula prvaka Evrope naše reprezentacije od osamostaljivanja Srbije, a sedma od 1991, kada je Jugoslavija prvi put osvojila prvo mesto. Zlatne „delfine“ je ispred Skupštine grada, gde je organizovan doček, pozdravilo nekoliko hiljada ljudi.

Šah proglašen antiislamskim

Najviši saudijski klerik, veliki muftija šeik Abdul Aziz bin Abdulah el Šeik objavio je fatvu prema kojoj je šah „haram“, što znači da je zabranjen muslimanima, i dodao da ova igra izaziva „neprijateljstvo i mržnju“. „Igra šah je gubljenje vremena i prilika za traćenje novca. Ona izaziva neprijateljstvo i mržnju među ljudima“, rekao je on i uporedio je sa preislamskom arapskom igrom „maisir“, koju je Kuran zabranio. Njegova fatva ne predstavlja zakonsku zabranu u Saudijskoj Arabiji, jer nema zakonsku snagu.

Izbeglica ubio humanitarnu radnicu

Mlada radnica u centru za maloletne izbeglice bez pratnje u južnom švedskom gradu Molndal izbodena je nasmrt tokom tuče koja je izbila u ovoj ustanovi za decu i adolescente. Pokrenuta je preliminarna istraga, a događaj će biti okarakterisan kao ubistvo ili ubistvo iz nehata u zavisnosti od namere osumnjičene osobe. Napadač, koji živi u ovoj ustanovi, uhapšen je i zadržan u pritvoru. Njegov identitet nije potvrđen. Još je nejasno koliko je lica učestvovalo u tuči, a šest ili sedam osoba je zadržano radi ispitivanja. Jedna koleginica ubijene, koja je stigla na mesto tragedije nedugo posle incidenta, rekla je da je „šokirana“ onim što se desilo i da su „svi koji tu žive vrlo fini“, te da „nikada ranije nije bilo problema“. U ovoj ustanovi otvorenoj septembra 2015. godine živi deset adolescenata.

POPOVIĆ I KOSAČOV

Popović i KosačovPredsednik Srpske narodne partije Nenad Popović sreo se u Moskvi sa predsednikom Odbora za spoljne poslove u Gornjem domu ruskog parlamenta Konstantinom Kosačovim. Na sastanku je razmatrano pitanje predstojećih izbora u Srbiji.
Kosačov je istakao da Rusija sa pažnjom prati događanja vezana za predstojeće izbore i izrazio nadu da će posle izbora zvanični Beograd još više ojačati institucionalne kapacitete za razvoj bliže i intenzivnije saradnje sa Rusijom.
Popović je posebno istakao važnost razvoja ekonomske saradnje Srbije i Rusije, gde postoji velika šansa za rast izvoza srpskih proizvoda na rusko tržište.

Dimitriev: Nema odlaganja izbora u Makedoniji

Prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji biće održani 24. aprila i nema osnova za bilo kakvo odlaganje. Sve obaveze koje su preuzete Dogovorom iz Pržina na vreme će biti realizovane, izjavio je makedonski premijer Emil Dimitriev.
Ovim dogovorom usaglašeni su stavovi oko prevremenih izbora zakazanih za 24. april, ali je najveća opoziciona stranka SDSM ocenila da se dogovor ne poštuje i da nema dovoljno vremena da se do tog datuma pripreme kredibilni i fer izbori.

Vehabije u predgrađima Beograda

Na obodima prestonice deluju pojedinci povezani sa radikalnim islamistima, a pod velom humanitarnih organizacija vrbuje se mahom romsko stanovništvo u Borči, Zemunu, Batajnici i na Ledinama, pišu beogradske Večernje novosti. Islamisti vrbuju mahom po privatnim kućama, ali i u okolini zvaničnih džamija. Njihov cilj je da za svoj pokret privuku lokalno romsko stanovništvo, koje mobilišu krijući se iza navodnog humanitarnog rada i solidarnosti. Rubna beogradska naselja, prema saznanjima Novosti, posećuju i pojedinci povezani sa ekstremističkim krugovima iz njihovih uporišta u Bosni, ali i iz Novog Pazara. Radikalno učenje islama šire u tišini i van krugova islamskih vernika. Na meti su najčešće lokalni Romi, koji se izjašnjavaju kao muslimani, ali ne žive prema običajima koje nalaže Kuran. Agitatori se njima predstavljaju kao aktivisti islamskih organizacija, kojima je navodni cilj pomoć siromašnim vernicima. „Pošto steknu poverenje, počinju sa širenjem običaja i načina života kojih se drže vehabije“, rekao je izvor Novosti. „Obećavaju novčanu pomoć, rad u inostranstvu i školovanje dece. Porodice koje im deluju kao pogodan ’materijal’ nastoje da udalje od lokalnih džamija i poštenih imama i uvere ih da Islamska zajednica Srbije ne propoveda ispravno učenje islama“, dodao je on.

Devet godina

Posle gotovo dve godine suđenja, dugotrajnog pritvora i štrajka glađu, međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, na devet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina iz 1999. godine.
Ivanović je osuđen uz neverovatno obrazloženje sudije iz Rumunije Roksane Komše da je „bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca 14. aprila 1999. godine“, a na osnovu izjave svedoka Ise Mustafe, koji ga je tog dana video na mestu zločina „uniformisanog i naoružanog“.
U pisanoj izjavi predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da presuda Ivanoviću predstavlja „pokušaj da se Srbi politički obezglave, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu“.
Ivanovićeva odbrana najavila je žalbu, a o ovom slučaju razgovaralo se u sredu i u Briselu, gde je nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Dogovor bez dogovora

Iako je ucenjivao Evropsku uniju i pretio da će bojkotovati briselski dijalog Beograda i Prištine, kosovski premijer Isa Mustafa u sredu se, u sedištu Evropske unije, ipak sastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.
EU šefica diplomatije Federika Mogerini je, posle višečasovnog sastanka, kao što je već i uobičajeno, izrazila zadovoljstvo njegovom sadržinom. Ostalo je, međutim, nejasno kakav je tačno dogovor postignut oko (trenutno) najvažnije sporne tačke, početka procesa formiranja Zajednice srpskih opština – Isa Mustafa tvrdi da će Statut ZSO morati da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova po kojoj briselski Sporazum o ZSO nije sasvim u skladu s Ustavom Kosova, dok srpska strana navodi da će Statut ZSO, bez obzira na stav Ustavnog suda Kosova, biti sačinjen na osnovu onoga što je u Briselu dogovoreno. Mogerinijeva, šta god to tačno značilo, u svom je saopštenju navela da je „diskusija bila fokusirana i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju ZSO, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma“.nije poznato kada će dijalog biti nastavljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *