Печат недеље

Србија шампион Европе

ВатерполистиНакон тешког и неизвесног меча Србија је у Комбанк арени пред 16.000 гледалаца, у финалу европског првенства, победила ватерполо екипу из Црне Горе и постала трећи пут заредом првак Европе. Ово је четврта титула првака Европe наше репрезентације од осамостаљивања Србије, а седма од 1991, када је Југославија први пут освојила прво место. Златне „делфине“ је испред Скупштине града, где је организован дочек, поздравило неколико хиљада људи.

Шах проглашен антиисламским

Највиши саудијски клерик, велики муфтија шеик Абдул Азиз бин Абдулах ел Шеик објавио је фатву према којој је шах „харам“, што значи да је забрањен муслиманима, и додао да ова игра изазива „непријатељство и мржњу“. „Игра шах је губљење времена и прилика за траћење новца. Она изазива непријатељство и мржњу међу људима“, рекао је он и упоредио је са преисламском арапском игром „маисир“, коју је Куран забранио. Његова фатва не представља законску забрану у Саудијској Арабији, јер нема законску снагу.

Избеглица убио хуманитарну радницу

Млада радница у центру за малолетне избеглице без пратње у јужном шведском граду Молндал избодена је насмрт током туче која је избила у овој установи за децу и адолесценте. Покренута је прелиминарна истрага, а догађај ће бити окарактерисан као убиство или убиство из нехата у зависности од намере осумњичене особе. Нападач, који живи у овој установи, ухапшен је и задржан у притвору. Његов идентитет није потврђен. Још је нејасно колико је лица учествовало у тучи, а шест или седам особа је задржано ради испитивања. Једна колегиница убијене, која је стигла на место трагедије недуго после инцидента, рекла је да је „шокирана“ оним што се десило и да су „сви који ту живе врло фини“, те да „никада раније није било проблема“. У овој установи отвореној септембра 2015. године живи десет адолесцената.

ПОПОВИЋ И КОСАЧОВ

Поповић и КосачовПредседник Српске народне партије Ненад Поповић срео се у Москви са председником Одбора за спољне послове у Горњем дому руског парламента Константином Косачовим. На састанку је разматрано питање предстојећих избора у Србији.
Косачов је истакао да Русија са пажњом прати догађања везана за предстојеће изборе и изразио наду да ће после избора званични Београд још више ојачати институционалне капацитете за развој ближе и интензивније сарадње са Русијом.
Поповић је посебно истакао важност развоја економске сарадње Србије и Русије, где постоји велика шанса за раст извоза српских производа на руско тржиште.

Димитриев: Нема одлагања избора у Македонији

Превремени парламентарни избори у Македонији биће одржани 24. априла и нема основа за било какво одлагање. Све обавезе које су преузете Договором из Пржина на време ће бити реализоване, изјавио је македонски премијер Емил Димитриев.
Овим договором усаглашени су ставови око превремених избора заказаних за 24. април, али је највећа опозициона странка СДСМ оценила да се договор не поштује и да нема довољно времена да се до тог датума припреме кредибилни и фер избори.

Вехабије у предграђима Београда

На ободима престонице делују појединци повезани са радикалним исламистима, а под велом хуманитарних организација врбује се махом ромско становништво у Борчи, Земуну, Батајници и на Лединама, пишу београдске Вечерње новости. Исламисти врбују махом по приватним кућама, али и у околини званичних џамија. Њихов циљ је да за свој покрет привуку локално ромско становништво, које мобилишу кријући се иза наводног хуманитарног рада и солидарности. Рубна београдска насеља, према сазнањима Новости, посећују и појединци повезани са екстремистичким круговима из њихових упоришта у Босни, али и из Новог Пазара. Радикално учење ислама шире у тишини и ван кругова исламских верника. На мети су најчешће локални Роми, који се изјашњавају као муслимани, али не живе према обичајима које налаже Куран. Агитатори се њима представљају као активисти исламских организација, којима је наводни циљ помоћ сиромашним верницима. „Пошто стекну поверење, почињу са ширењем обичаја и начина живота којих се држе вехабије“, рекао је извор Новости. „Обећавају новчану помоћ, рад у иностранству и школовање деце. Породице које им делују као погодан ’материјал’ настоје да удаље од локалних џамија и поштених имама и увере их да Исламска заједница Србије не проповеда исправно учење ислама“, додао је он.

Девет година

После готово две године суђења, дуготрајног притвора и штрајка глађу, међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици осудило је Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе СДП, на девет година затвора због наводног ратног злочина из 1999. године.
Ивановић је осуђен уз невероватно образложење судије из Румуније Роксане Комше да је „био свестан операције протеривања и убијања Албанаца 14. априла 1999. године“, а на основу изјаве сведока Исе Мустафе, који га је тог дана видео на месту злочина „униформисаног и наоружаног“.
У писаној изјави председник Србије Томислав Николић оценио је да пресуда Ивановићу представља „покушај да се Срби политички обезглаве, а начин на који је то урађено подсећа на сечу кнезова 4. фебруара 1804. године, у којој су турске дахије побиле већину истакнутих Срба, како би спречили борбу за слободу и правду“.
Ивановићева одбрана најавила је жалбу, а о овом случају разговарало се у среду и у Бриселу, где је настављен дијалог Београда и Приштине.

Договор без договора

Иако је уцењивао Европску унију и претио да ће бојкотовати бриселски дијалог Београда и Приштине, косовски премијер Иса Мустафа у среду се, у седишту Европске уније, ипак састао са српским премијером Александром Вучићем.
ЕУ шефица дипломатије Федерика Могерини је, после вишечасовног састанка, као што је већ и уобичајено, изразила задовољство његовом садржином. Остало је, међутим, нејасно какав је тачно договор постигнут око (тренутно) најважније спорне тачке, почетка процеса формирања Заједнице српских општина – Иса Мустафа тврди да ће Статут ЗСО морати да буде у складу са одлуком Уставног суда Косова по којој бриселски Споразум о ЗСО није сасвим у складу с Уставом Косова, док српска страна наводи да ће Статут ЗСО, без обзира на став Уставног суда Косова, бити сачињен на основу онога што је у Бриселу договорено. Могеринијева, шта год то тачно значило, у свом је саопштењу навела да је „дискусија била фокусирана и на посвећеност обе стране да раде на имплементацији споразума о успостављању ЗСО, а на основама до сада потписаних споразума“.није познато када ће дијалог бити настављен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *