Pečat nedelje

Gašenje Tanjuga

TanjugVlada Srbije donela je uredbu o gašenju Novinske agencije Tanjug, pošto Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakonom o Javnom preduzeću novinska agencija Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, to jest najkasnije 31. oktobra 2015. godine. Tokom prethodnih meseci Agencija za privatizaciju organizovala je dva javna poziva za prodaju Tanjuga, koji su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Uredbom vlade se, između ostalog, predviđa da će svi zaposleni dobiti otpremnine u skladu sa Programom za rešavanje viška zaposlenih u procesu privatizacije. Državni sekretar Saša Mirković rekao je tim povodom da su dve (privatne) novinske agencije, Beta i Fonet, dovoljne za tržište Srbije.

Dodik protiv Dodika

DodikPredsednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik podneo je nadležnim tužilaštvima u RS i BiH prijavu protiv samog sebe, za navodno učinjena krivična dela, za koja ga terete predstavnici opozicije u RS.
Dodik je rekao da u prijavama Milorad Dodik, građanin, tuži sebe na osnovu iznetih optužbi protiv njega za navodno učinjena krivična dela, istakavši da će svedoci optužbe biti predstavnici opozicije Mladen Bosić, Dragan Čavić, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i svi drugi koji su iznosili optužbe protiv njega.
„Iako je ovo neuobičajeno, odlučio sam da tužim sebe jer oni nisu podneli tužbe premda su iznosili optužbe“, naveo je Dodik.

HAPŠENJA U VATIKANU

Bivši sekretar vatikanskog odbora za finansijske poslove monsinjor Lusijo Anhel Valjeho Balda i član odbora Frančeska Kaokvi uhapšeni su u istrazi zbog odavanja poverljivih informacija i dokumenata, saopštio je portparol Vatikana Čiro Beneditini.
Balda i Kaokvi uhapšeni su i saslušani tokom vikenda. Balda je i dalje zaposlen u Vatikanu, dok je Kaokvijeva radila kao član sada raspuštenog odbora za reformu finansijskog poslovanja – osnovao ga je još 2013. papa Franjo.
Balda se nalazi u zatvorskoj ćeliji u Vatikanu, dok je Kaokvijeva puštena na slobodu zato što je sarađivala u istrazi.
„U okviru istrage, koju je pre nekoliko meseci započela vatikanska žandarmerija zbog odavanja poverljivih informacija i dokumenata, dva lica su pozvana na saslušanje tokom prethodnog vikenda“, navodi se u saopštenju.

RUSIJA „BOMBARDOVALA“ NEPOSTOJEĆE BOLNICE

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je navode da su avioni ruskih snaga u Siriji bombardovali bolnice tvrdeći da ustanove navedene u zapadnim medijima uopšte i ne postoje.
Ministarstvo odbrane proverilo je podatke iznete u medijskim izveštajima koji rusku avijaciju okrivljuju da je bombardovala više bolnica u Siriji, rekao je portparol Ministarstva general-major Igor Konašenkov, dodajući da su ove informacije „iznete tradicionalno, bez ikakvih dokaza, bez ikakve činjenične potpore“.
Prema njegovim rečima, od šest pomenutih bolnica samo jedna postoji, a ni ona nije bombardovana, što se potvrđuje fotografijama snimljenim nakon navodnog napada u kojem je, tvrdi se, ubijeno 12 ljudi.

BRITANCI BI DA NAS UČE VERI

IMG_4937Britanski dnevnik Telegraf objavio je tekst gde se navodi da je zahvaljujući donacijama iz ove zemlje Vojsci Srbije podeljeno nekoliko hiljada Biblija, kako bi se srpski vojnici obrazovali i u budućnosti ne bi činili ratne zločine, nego voleli svoje bližnje, što prema listu u prošlosti nije bio slučaj. Biblije su srpskim vojnicima uručene preko Biblijskog društva Srbije, koje je inače počelo sa radom kao ispostava Britanskog biblijskog društva. Pukovnik Saša Milutinović, načelnik Verske službe Vojske Srbije, rekao je da se nada da će vojnici naučiti osnove međunarodnog prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *