Печат недеље

Гашење Танјуга

TanjugВлада Србије донела је уредбу о гашењу Новинске агенције Танјуг, пошто Закон о јавном информисању и медијима предвиђа да Законом о Јавном предузећу новинска агенција Танјуг престаје да важи датумом потписивања купопродајног уговора, то јест најкасније 31. октобра 2015. године. Током претходних месеци Агенција за приватизацију организовала је два јавна позива за продају Танјуга, који су проглашени неуспешним, јер није било заинтересованих купаца. Уредбом владе се, између осталог, предвиђа да ће сви запослени добити отпремнине у складу са Програмом за решавање вишка запослених у процесу приватизације. Државни секретар Саша Мирковић рекао је тим поводом да су две (приватне) новинске агенције, Бета и Фонет, довољне за тржиште Србије.

Додик против Додика

DodikПредседник Републике Српске (РС) и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик поднео је надлежним тужилаштвима у РС и БиХ пријаву против самог себе, за наводно учињена кривична дела, за која га терете представници опозиције у РС.
Додик je рекао да у пријавама Милорад Додик, грађанин, тужи себе на основу изнетих оптужби против њега за наводно учињена кривична дела, истакавши да ће сведоци оптужбе бити представници опозиције Младен Босић, Драган Чавић, Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и сви други који су износили оптужбе против њега.
„Иако је ово неуобичајено, одлучио сам да тужим себе јер они нису поднели тужбе премда су износили оптужбе“, навео је Додик.

ХАПШЕЊА У ВАТИКАНУ

Бивши секретар ватиканског одбора за финансијске послове монсињор Лусијо Анхел Ваљехо Балда и члан одбора Франческа Каокви ухапшени су у истрази због одавања поверљивих информација и докумената, саопштио је портпарол Ватикана Чиро Бенедитини.
Балда и Каокви ухапшени су и саслушани током викенда. Балда је и даље запослен у Ватикану, док је Каоквијева радила као члан сада распуштеног одбора за реформу финансијског пословања – основао га је још 2013. папа Фрањо.
Балда се налази у затворској ћелији у Ватикану, док је Каоквијева пуштена на слободу зато што је сарађивала у истрази.
„У оквиру истраге, коју је пре неколико месеци започела ватиканска жандармерија због одавања поверљивих информација и докумената, два лица су позвана на саслушање током претходног викенда“, наводи се у саопштењу.

РУСИЈА „БОМБАРДОВАЛА“ НЕПОСТОЈЕЋЕ БОЛНИЦЕ

Руско министарство одбране демантовало је наводе да су авиони руских снага у Сирији бомбардовали болнице тврдећи да установе наведене у западним медијима уопште и не постоје.
Министарство одбране проверило је податке изнете у медијским извештајима који руску авијацију окривљују да је бомбардовала више болница у Сирији, рекао је портпарол Министарства генерал-мајор Игор Конашенков, додајући да су ове информације „изнете традиционално, без икаквих доказа, без икакве чињеничне потпоре“.
Према његовим речима, од шест поменутих болница само једна постоји, а ни она није бомбардована, што се потврђује фотографијама снимљеним након наводног напада у којем је, тврди се, убијено 12 људи.

БРИТАНЦИ БИ ДА НАС УЧЕ ВЕРИ

IMG_4937Британски дневник Телеграф објавио је текст где се наводи да је захваљујући донацијама из ове земље Војсци Србије подељено неколико хиљада Библија, како би се српски војници образовали и у будућности не би чинили ратне злочине, него волели своје ближње, што према листу у прошлости није био случај. Библије су српским војницима уручене преко Библијског друштва Србије, које је иначе почело са радом као испостава Британског библијског друштва. Пуковник Саша Милутиновић, начелник Верске службе Војске Србије, рекао је да се нада да ће војници научити основе међународног права.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *