Излог књиге

Дејан Стојиљковић – СРПСКИ ВОЈНИК

„Вукотић Медиа“,  Београд, 2015.

Оригинална и аутентична књига где је, на историјски прецизан начин, уз веома читљиво писање, зачињено анегдотама, песмама, цитатима ‒ описан пут српског војника од битке на Косову пољу до распада ЈНА.
Књига „Српски војник“, коју је написао Дејан Стојиљковић, у издању „Вукотић Медиа“, један од данас најпопуларнијих и најтиражнијих српских писаца, кроз више поглавља, дочарава опрему, особине, карактер, својства, врлине и мане српског војника од првих освајања Балкана, открива и појашњава како је настала легенда о српском војнику, како је то војевање постало занимање и како је српски војник увек, пре свега, хтео да се стара о породици.
Обухваћени су ратови за стварање Немањине државе, сукоби са Османлијском царевином, српски устанци, Балкански ратови, Први и Други светски рат… Какав је у свим тим временима био српски војник, шта је носио, с чиме је ратовао, како је гладовао, побеђивао велике армије. У тим сударима, рађали су се Милош Обилић, Страхиња Бановић, Марко Краљевић, Хајдук Вељко, израстале велике војсковође попут Војводе Путника или Степе Степановића.
Нису заборављене ни жене ратници, као Милунка Савић, Чучук Стана, а ни странци који су били у српском строју, као Арчибалд Рајс, и други.
Стојиљковић, непретенциозно а убедљиво и шармантно, открива једно ново лице Србина које је – војник. Он закључује да се „српски војник, углавном борио на правој страни“ и да су у темеље савремене српске државе „уграђене кости српских војника палих код Велбужда, на Косову, Чегру и Кајмакчалану, код Дрвара и на Кошарама и многим другим местима где се бранила правда и слобода“. И управо захваљујући том српском војнику и „држи се чврсто наша кућа саграђена на раскрсници и ветрометини, на међи Истока и Запада“…
Књига има 200 страна и богато је илустрована.

Дејан Симоновић- Беспосличари

Књижевно друштво „Хипербореја“, Београд, 2015.

„Гле, сјатиле се непрегледне масе банкотлаченог народа. Одјекују повици. Њишу се транспаренти: „Дужници свих банака, уједините се! Немате шта да изгубите осим својих камата!“ Ори се песма из хиљада и хиљада, десетина, стотина хиљада грла: „Устајте, одрани на креду, ви сужњи дуга банкарског, не дајте јетру да вам једу, кидајте ланца каматног!“
Ово је цитат из књиге која слови за „први антибанкарски роман“.
О антибанкарском импуслу, о свемоћи банака, као и о такозваном „коначном решењу беспосличарског питања“, пише аутор ове хумором прожете интерпретације познатих мука савременог човека.

Данијела Сачердоти – Чувај ме

Евро-Ђунти, Београд, 2015.

У суровим пределима Шкотске одвија се провокативна и узбудљива прича о љубави и породици, која ће вас научити да другачије посматрате губитке, да живот, чак и када задаје један ударац за другим, чува за вас још једну прилику, неупоредиво бољу од оне коју сте пропустили. Овим речима, књигу препоручује њен београдски издавач, а критика каже: „Изузетна прича! Уверљива, топла и мајсторски испричана. С Данијелом Сачердоти у добрим сте рукама.“  Ауторка која пише и за Би-Би-Си и за неколико дневних листова, објављује романе за децу и одрасле, а њене књиге, преведене иначе на дванаест језика, достижу милионске тираже.

Сесилија Ахерн – Година када сам те упознала

„Нова књига плус“, Београд, 2015.

Роман године у Ирској – инспиративна и романтична прича која је у врху листи најпродаванијих светских књига, књига је коју издавач препоручује необичном прогнозом: „Насмејаће вас и расплакаће вас!“.
Џасмин воли две ствари: своју сестру и свој посао. А кад остане без посла, више не зна ко је. Одједном њена кућа и врт које је једва уочавала, те суседи, које ће упознати, постају њен свет, а отказ само нови почетак за њу. Мет воли две ствари: своју породицу и опијање. Без породице пада на дно. За дочек једне Нове године, путеви ово двоје људи се укрштају. Обоје имају времена напретек; обоје су на раскршћу. Даље је историја, то јест ова проза. За лето и одмор.
Сесилија Ахерн дипломирала је новинарство и медије. Њен први роман П.С. Волим те написала је са 21 годину, који је убрзо после објављивања постао светски бестселер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *