Izlog knjige

Dejan Stojiljković – SRPSKI VOJNIK

„Vukotić Media“,  Beograd, 2015.

Originalna i autentična knjiga gde je, na istorijski precizan način, uz veoma čitljivo pisanje, začinjeno anegdotama, pesmama, citatima ‒ opisan put srpskog vojnika od bitke na Kosovu polju do raspada JNA.
Knjiga „Srpski vojnik“, koju je napisao Dejan Stojiljković, u izdanju „Vukotić Media“, jedan od danas najpopularnijih i najtiražnijih srpskih pisaca, kroz više poglavlja, dočarava opremu, osobine, karakter, svojstva, vrline i mane srpskog vojnika od prvih osvajanja Balkana, otkriva i pojašnjava kako je nastala legenda o srpskom vojniku, kako je to vojevanje postalo zanimanje i kako je srpski vojnik uvek, pre svega, hteo da se stara o porodici.
Obuhvaćeni su ratovi za stvaranje Nemanjine države, sukobi sa Osmanlijskom carevinom, srpski ustanci, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat… Kakav je u svim tim vremenima bio srpski vojnik, šta je nosio, s čime je ratovao, kako je gladovao, pobeđivao velike armije. U tim sudarima, rađali su se Miloš Obilić, Strahinja Banović, Marko Kraljević, Hajduk Veljko, izrastale velike vojskovođe poput Vojvode Putnika ili Stepe Stepanovića.
Nisu zaboravljene ni žene ratnici, kao Milunka Savić, Čučuk Stana, a ni stranci koji su bili u srpskom stroju, kao Arčibald Rajs, i drugi.
Stojiljković, nepretenciozno a ubedljivo i šarmantno, otkriva jedno novo lice Srbina koje je – vojnik. On zaključuje da se „srpski vojnik, uglavnom borio na pravoj strani“ i da su u temelje savremene srpske države „ugrađene kosti srpskih vojnika palih kod Velbužda, na Kosovu, Čegru i Kajmakčalanu, kod Drvara i na Košarama i mnogim drugim mestima gde se branila pravda i sloboda“. I upravo zahvaljujući tom srpskom vojniku i „drži se čvrsto naša kuća sagrađena na raskrsnici i vetrometini, na međi Istoka i Zapada“…
Knjiga ima 200 strana i bogato je ilustrovana.

Dejan Simonović- Besposličari

Književno društvo „Hiperboreja“, Beograd, 2015.

„Gle, sjatile se nepregledne mase bankotlačenog naroda. Odjekuju povici. Njišu se transparenti: „Dužnici svih banaka, ujedinite se! Nemate šta da izgubite osim svojih kamata!“ Ori se pesma iz hiljada i hiljada, desetina, stotina hiljada grla: „Ustajte, odrani na kredu, vi sužnji duga bankarskog, ne dajte jetru da vam jedu, kidajte lanca kamatnog!“
Ovo je citat iz knjige koja slovi za „prvi antibankarski roman“.
O antibankarskom impuslu, o svemoći banaka, kao i o takozvanom „konačnom rešenju besposličarskog pitanja“, piše autor ove humorom prožete interpretacije poznatih muka savremenog čoveka.

Danijela Sačerdoti – Čuvaj me

Evro-Đunti, Beograd, 2015.

U surovim predelima Škotske odvija se provokativna i uzbudljiva priča o ljubavi i porodici, koja će vas naučiti da drugačije posmatrate gubitke, da život, čak i kada zadaje jedan udarac za drugim, čuva za vas još jednu priliku, neuporedivo bolju od one koju ste propustili. Ovim rečima, knjigu preporučuje njen beogradski izdavač, a kritika kaže: „Izuzetna priča! Uverljiva, topla i majstorski ispričana. S Danijelom Sačerdoti u dobrim ste rukama.“  Autorka koja piše i za Bi-Bi-Si i za nekoliko dnevnih listova, objavljuje romane za decu i odrasle, a njene knjige, prevedene inače na dvanaest jezika, dostižu milionske tiraže.

Sesilija Ahern – Godina kada sam te upoznala

„Nova knjiga plus“, Beograd, 2015.

Roman godine u Irskoj – inspirativna i romantična priča koja je u vrhu listi najprodavanijih svetskih knjiga, knjiga je koju izdavač preporučuje neobičnom prognozom: „Nasmejaće vas i rasplakaće vas!“.
Džasmin voli dve stvari: svoju sestru i svoj posao. A kad ostane bez posla, više ne zna ko je. Odjednom njena kuća i vrt koje je jedva uočavala, te susedi, koje će upoznati, postaju njen svet, a otkaz samo novi početak za nju. Met voli dve stvari: svoju porodicu i opijanje. Bez porodice pada na dno. Za doček jedne Nove godine, putevi ovo dvoje ljudi se ukrštaju. Oboje imaju vremena napretek; oboje su na raskršću. Dalje je istorija, to jest ova proza. Za leto i odmor.
Sesilija Ahern diplomirala je novinarstvo i medije. Njen prvi roman P.S. Volim te napisala je sa 21 godinu, koji je ubrzo posle objavljivanja postao svetski bestseler.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *