Pečat nedelje

ISIS spalio jordanskog pilota

Islamska država objavila je video snimak pogubljenja jordanskog pilota Moata al-Kasasbeha, čiji se avion u decembru srušio na teritoriju pod kontrolom ove terorističke organizacije, koji je živ spaljen. Jordanska vlada pokušavala je da postigne sporazum sa ISIS-om o razmeni Al-Kasasbeha za teroristkinju Sajidu al-Rišavi, koja je zatočena u Iranu, ali su ti pregovori po svemu sudeći propali. Šta više, Aman veruje da Islamska država nije ni vodila iskrene pregovore, jer postoje indikacije da je pilot ubijen još pre mesec dana, 3. januara. Snimak pogubljenja vrlo je pažljivo napravljen i sniman je iz više uglova. Na njemu se vidi kako Al-Kasasbeha dovode do metalnog kaveza i zatvaraju ga, a potom ga spaljuju. Ovakvo pogubljenje predstavlja novost i dostizanje do sada neviđenog nivoa brutalnosti za ISIS, koji je do sada svojim taocima obično odsecao glavu.

Papa pozvao na prekid bratoubilačkog rata u Ukrajini

Papa Franja pozvao je sve strane uključene u građanski rat u Ukrajini da prekinu s bratoubilačkim ratom među hrišćanima i potraže kompromisni put ka miru. „Pomolimo se Gospodu da ovo užasno bratoubilačko nasilje prestane što je pre moguće“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve. Papa Franja je dodao da kada čuje reči „pobeda“ ili „poraz“ on oseća ogroman bol i tugu u svom srcu. „To nisu prave reči. Jedina prava reč je mir. To je jedina prava reč“, rekao je on. „Mislim na vas, ukrajinska braćo i sestre, ovo je rat među hrišćanima“, dodao je papa.

Šta se sprema na Kosovu?

Iz Prištine Gnjilana i Uroševca – svake noći polazi do 10 autobusa. Na hiljade porodica svoj novi dom potražilo je u nekoj od zemalja EU, samo u Mađarskoj u prvih osam meseci prošle godine, kako javlja Visoki komesarijat UN za izbeglice na stotine kosovskih građana podnelo je zahtev za azil, a taj broj je od septembra do decembra naglo porastao na 21000.
„Da li iza ovog egzodusa stoji“, kako tvrdi portparol agencije UN za izbeglice u Budimpešti, „krajnje siromaštvo i potpunog odsustva perspektive“ ili masovni odlasci sa Kosova kriju pretnju sa kojima bi preostali Srbi mogli da se suoče. Naime, na internetu se pojavilo upozorenje da Albanci sklanjaju svoje porodice od kada su na Kosovu počeli da se „okupljaju Šiptari iz Albanije, Crne Gore, s juga Srbije, Makedonije i Kosmeta, naoružani do zuba i obučavani od američkih instruktora, istih onih koji su ih obučavali 1998. i 1999. za borbu protiv Vojske Srbije i koji su tu već tri nedelje“.
„Sprema li se to pogrom sličan onom iz 2004. godine, kojim treba da se Kosmet očisti od Srba?“, pita potpisnik apela.
Mesečno sa Kosova na put ka zapadnoj Evropi krene oko 20000 ljudi, objavio je nedavno „Koha ditore“.

Maduro optužio Bajdena za državni udar

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je SAD i njihovog potpredsednika Džozefa Bajdena da stoje iza nasilnih demonstracija i pokušaja državnog udara u svojoj zemlji. Ovo je prvi put da je Maduro izneo ovako direktne i teške optužbe i to pred hiljadama pristalica, iako je ranije iznosio optužbe protiv nekoliko američkih federalnih agencija za navodno kovanje zavere protiv Venecuele. „Severna imperijalna sila je ušla u opasnu fazu očaja i vladama na kontinentu objavljuje svrgavanje moje vlade. A ja za to optužujem potpredsednika Bajdena“, rekao je Maduro na proslavi 198. godišnjice rođenja venecuelanskog heroja, generala Zamora. Maduro je javno postavio pitanje i američkom predsedniku Baraku Obami da li je „svestan planova za izazivanje nasilja i udara u Venecueli“ i „apelovao na njegovu savest“. „U Venecueli ima američkih diplomata koji potplaćuju vojne zvaničnike kako bi oni izdali svoju zemlju i koji žele da izvrše uticaj na socijalističke političke vođe, lidere javnog mnenja i preduzimače da izazovu udar“, dodao je on. Maduro je pozvao i svoje sunarodnike i „patriote među zvaničnicima“ da budu u pripravnosti jer je „u toku krvavi državni udar u Venecueli“. „Narod mora biti spreman da spasi svoju demokratiju, Ustav i svoju revoluciju“, upozorio je on.

Objavljene nove fotografije Fidela Kastra

Kubanski zvanični mediji objavili su nove fotografije svog bivšeg lidera Fidela Kastra kako bi ponovo opovrgle redovne spekulacije o tome da li je bolestan i uopšte da li je živ. Kastro, koji sada ima 88 godina, fotografisan je tokom susreta sa studentskim liderom Rendijem Perdomom 23. januara. Kastro, koji na fotografijama nosi plavu trenerku, fotografisan je u svom domu u društvu Perdoma i svoje supruge Dalije. Perdomo je rekao da je razgovor sa Kastrom bio „poput razgovora sa starim prijateljem“. Najnovije spekulacije o teškom zdravstvenom stanju lidera kubanske revolucije pojavile su se posle najave njegovog brata Raula, koji sada predvodi kubansku državu, 17. decembra da će obnoviti odnose sa SAD. Poslednje Fidelove fotografije bile su objavljene pre šest meseci.

Nepristojna ponuda

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno- demokratske partije, nastavlja da gradi svoju političku karijeru tehnikom koja ga je na poslednjim izborima i ostavila duboko ispod cenzusa od pet odsto: ulagivanjem Aleksandru Vučiću i nuđenjem svojih dobrih usluga.
Komentarišući u „Danasu“ svoj nedavni sastanak s premijerom Srbije – pri čemu ostaje nejasna i Vučićeva motivacija za ovaj susret – Jovanović je ponovio da „bi bilo bolje da u toj vladi umesto SPS-a bude LDP, odnosno neki ljudi kojima je LDP otvorio prostor da uđu u politiku… I dalje mislim da bi ta vlada, iako daleko od toga da bi bila idealna, bila bolja od ove koju imamo“.

SPS u lisicama

Ove nedelje uhapšen je, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, još jedan visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, predsednik niškog odbora ove stranke Slavoljub Vlajković.
Vlajković se sumnjiči da je, kao direktor javnog preduzeća „Nišstan“, ovu firmu oštetio za oko 283 hiljade evra.
Vlajkovićevim hapšenjem su niški socijalisti za manje od nedelju dana ostali, praktično, obezglavljeni. Krajem januara je, naime, uhapšen i Igor Novaković, predsednik Okružnog odbora SPS u Nišu, zbog sumnje da je kao direktor privrednog društva „Jugoistok“ i sam zloupotrebio službeni položaj, a dodatni kuriozitet sastoji se u tome što je sa Novakovićem uhapšen i bivši šef njegovog kabineta P. V, inače, sin sada uhapšenog Slavoljuba Vlajkovića.

Asimilacija ili ludost?

Dok ih ugrožavaju Albanci koji su im očistili skoro pola države, Bugari koji im negiraju jezik i Grci koji im negiraju ime, Makedonci su rešili da ustanu protiv Srba. U Skoplju su se, naime, pojavili bilbordi s natpisom „Stop srpskoj asimilaciji makedonske nacije“. Iza bilborda, kako se navodi, stoji VMRO Narodna partija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *