Печат недеље

ИСИС спалио јорданског пилота

Исламска држава објавила је видео снимак погубљења јорданског пилота Моата ал-Касасбеха, чији се авион у децембру срушио на територију под контролом ове терористичке организације, који је жив спаљен. Јорданска влада покушавала је да постигне споразум са ИСИС-ом о размени Aл-Касасбеха за терористкињу Сајиду ал-Ришави, која је заточена у Ирану, али су ти преговори по свему судећи пропали. Шта више, Аман верује да Исламска држава није ни водила искрене преговоре, јер постоје индикације да је пилот убијен још пре месец дана, 3. јануара. Снимак погубљења врло је пажљиво направљен и сниман је из више углова. На њему се види како Aл-Касасбеха доводе до металног кавеза и затварају га, а потом га спаљују. Овакво погубљење представља новост и достизање до сада невиђеног нивоа бруталности за ИСИС, који је до сада својим таоцима обично одсецао главу.

Папа позвао на прекид братоубилачког рата у Украјини

Папа Фрања позвао је све стране укључене у грађански рат у Украјини да прекину с братоубилачким ратом међу хришћанима и потраже компромисни пут ка миру. „Помолимо се Господу да ово ужасно братоубилачко насиље престане што је пре могуће“, рекао је поглавар Римокатоличке цркве. Папа Фрања је додао да када чује речи „победа“ или „пораз“ он осећа огроман бол и тугу у свом срцу. „То нису праве речи. Једина права реч је мир. То је једина права реч“, рекао је он. „Мислим на вас, украјинска браћо и сестре, ово је рат међу хришћанима“, додао је папа.

Шта се спрема на Косову?

Из Приштине Гњилана и Урошевца – сваке ноћи полази до 10 аутобуса. На хиљаде породица свој нови дом потражило је у некој од земаља ЕУ, само у Мађарској у првих осам месеци прошле године, како јавља Високи комесариjат УН за избеглице на стотине косовских грађана поднело је захтев за азил, а таj броj jе од септембра до децембра нагло порастао на 21000.
„Да ли иза овог егзодуса стоји“, како тврди портпарол агенциjе УН за избеглице у Будимпешти, „краjње сиромаштво и потпуног одсуства перспективе“ или масовни одласци са Косова крију претњу са којима би преостали Срби могли да се суоче. Наиме, на интернету се појавило упозорење да Албанци склањају своје породице од када су на Косову почели да се „окупљају Шиптари из Албаније, Црне Горе, с југа Србије, Македоније и Космета, наоружани до зуба и обучавани од америчких инструктора, истих оних који су их обучавали 1998. и 1999. за борбу против Војске Србије и који су ту већ три недеље“.
„Спрема ли се то погром сличан оном из 2004. године, којим треба да се Космет очисти од Срба?“, пита потписник апела.
Mесечно са Kосова на пут ка западноj Eвропи крене око 20000 људи, обjавио jе недавно „Kоха диторе“.

Мадуро оптужио Бајдена за државни удар

Председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је САД и њиховог потпредседника Џозефа Бајдена да стоје иза насилних демонстрација и покушаја државног удара у својој земљи. Ово је први пут да је Мадуро изнео овако директне и тешке оптужбе и то пред хиљадама присталица, иако је раније износио оптужбе против неколико америчких федералних агенција за наводно ковање завере против Венецуеле. „Северна империјална сила је ушла у опасну фазу очаја и владама на континенту објављује свргавање моје владе. А ја за то оптужујем потпредседника Бајдена“, рекао је Мадуро на прослави 198. годишњице рођења венецуеланског хероја, генерала Замора. Мадуро је јавно поставио питање и америчком председнику Бараку Обами да ли је „свестан планова за изазивање насиља и удара у Венецуели“ и „апеловао на његову савест“. „У Венецуели има америчких дипломата који потплаћују војне званичнике како би они издали своју земљу и који желе да изврше утицај на социјалистичке политичке вође, лидере јавног мнења и предузимаче да изазову удар“, додао је он. Мадуро је позвао и своје сународнике и „патриоте међу званичницима“ да буду у приправности јер је „у току крвави државни удар у Венецуели“. „Народ мора бити спреман да спаси своју демократију, Устав и своју револуцију“, упозорио је он.

Објављене нове фотографије Фидела Кастра

Кубански званични медији објавили су нове фотографије свог бившег лидера Фидела Кастра како би поново оповргле редовне спекулације о томе да ли је болестан и уопште да ли је жив. Кастро, који сада има 88 година, фотографисан је током сусрета са студентским лидером Рендијем Пердомом 23. јануара. Кастро, који на фотографијама носи плаву тренерку, фотографисан је у свом дому у друштву Пердома и своје супруге Далије. Пердомо је рекао да је разговор са Кастром био „попут разговора са старим пријатељем“. Најновије спекулације о тешком здравственом стању лидера кубанске револуције појавиле су се после најаве његовог брата Раула, који сада предводи кубанску државу, 17. децембра да ће обновити односе са САД. Последње Фиделове фотографије биле су објављене пре шест месеци.

Непристојна понуда

Чедомир Јовановић, председник Либерално- демократске партије, наставља да гради своју политичку каријеру техником која га је на последњим изборима и оставила дубоко испод цензуса од пет одсто: улагивањем Александру Вучићу и нуђењем својих добрих услуга.
Коментаришући у „Данасу“ свој недавни састанак с премијером Србије – при чему остаје нејасна и Вучићева мотивација за овај сусрет – Јовановић је поновио да „би било боље да у тој влади уместо СПС-а буде ЛДП, односно неки људи којима је ЛДП отворио простор да уђу у политику… И даље мислим да би та влада, иако далеко од тога да би била идеална, била боља од ове коју имамо“.

СПС у лисицама

Ове недеље ухапшен је, због сумње у злоупотребу службеног положаја, још један високи функционер Социјалистичке партије Србије, председник нишког одбора ове странке Славољуб Влајковић.
Влајковић се сумњичи да је, као директор јавног предузећа „Нишстан“, ову фирму оштетио за око 283 хиљаде евра.
Влајковићевим хапшењем су нишки социјалисти за мање од недељу дана остали, практично, обезглављени. Крајем јануара је, наиме, ухапшен и Игор Новаковић, председник Окружног одбора СПС у Нишу, због сумње да је као директор привредног друштва „Југоисток“ и сам злоупотребио службени положај, а додатни куриозитет састоји се у томе што је са Новаковићем ухапшен и бивши шеф његовог кабинета П. В, иначе, син сада ухапшеног Славољуба Влајковића.

Асимилација или лудост?

Док их угрожавају Албанци који су им очистили скоро пола државе, Бугари који им негирају језик и Грци који им негирају име, Македонци су решили да устану против Срба. У Скопљу су се, наиме, појавили билборди с натписом „Стоп српској асимилацији македонске нације“. Иза билборда, како се наводи, стоји ВМРО Народна партија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *