Pečat nedelje

Neće biti zaborava

„Ne volim da govorim o ‚Nebeskoj Srbiji‘, ali podsećam da je 1321. godine umro kralj Milutin i da sad, sedam vekova nakon toga, treba da vidimo šta smo uradili od onoga što je on uradio i šta treba da učinimo kako bismo obezbedili budućnost naše dece“, rekao je premijer Aleksandar Vučić na otkrivanju spomenika kralju Milutinu u centru Gračanice.
Uz poruku da svako ministarstvo ima obavezu da vodi računa o svakom mestu na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da neće ostaviti niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i Metohiji i poručio da vlada Srbije čini sve kako bi „naša pozicija bila čvršća i bolja“.
Prilikom posete Kosovskom Pomoravlju, Vučić je otvorio novo porodilište u Pasjanu i najavio otvaranje Kancelarije vlade Srbije, dok je u Štrpcu apelovao na Srbe da ne prodaju svoje kuće i imanja, da ostanu na svome na Kosovu i Metohiji. Vlada i država Srbija će, kako je rekao, učiniti sve da im obezbede uslove za normalan život i bolju budućnost.

Bi-Bi-Si špijunira

Britanski javni servis Bi-Bi-Si „nadzirao je“ tokom 2013. i 2014. elektronsku poštu 148 svojih zaposlenih, što je jednog od njih navelo da korporaciju optuži da svoje radnike tretira kao „neprijatelje“. Veruje se da je nadzor uveden zbog curenja informacije u vezi sa planom Bi-Bi-Sija da zbog finansijske štednje značajno smanji broj zaposlenih. Bi-Bi-Si njuz najavio je prošle godine da će ukinuti 415 radnih mesta da bi do 2017. uštedeo oko 48 miliona funti. Od 148 slučajeva nadzora, 46 naloga je pregledano kako bi se povinovalo zahtevima izdatim u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i slobodi informacija, dok je u 102 slučaja to učinjeno iz „internih razloga“. Mejl onlajn je decembra 2013. objavio da je Bi-Bi-Si u periodu od 2009. do 2013. špijunirao elektronsku poštu svojih zaposlenih u 140 slučajeva. Jedan od zaposlenih u ovoj kompaniji, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da „Bi-Bi-Si ima pravo da nadzire njihovu poštu“ i da „svi znaju da se to dešava, ali da nije lagodno kada se pomisli koje su stvarne razmere toga“.

Isplanirana smrt?

„Stejt departman je ustanike iz Donjecke Narodne Republike optužio da su gađali i pogodili autobus kod Volnovahe. Samo, (Džen) Psaki je tu optužbu imala napisanu 24 sata pre tog događaja“, napisao je svom tviter nalogu potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Rogozin, izrazivši sumnju da je Vašington, u najmanju ruku, unapred znao da će na jugu bivše Donjecke oblasti, biti „pogođen putnički autobus“.
„Psaki je portparol američke diplomatije, a njena zamenica Meri Harf je na brifingu za novinare pročitala da su putnički autobus kod Volnovahe pogodili ‚separatisti‘. Još je – što je i bilo glavno – optužila Rusiju za pogoršavanje situacije u Donbasu“, napisao je Rogozin.
Jedanaest ljudi je poginulo na istoku Ukrajine, kada je granatama pogođen autobus blizu kontrolnog punkta ukrajinskih vojnih snaga. Tužilaštvo Donjecka navelo je da je „više od 40 raketa ‚Grad‘ ispaljeno, i da je više njih pogodilo autobus“. U jednom izveštaju stoji da je autobus prevozio civile iz Mariupolja.

Francuska i napadi na ISIS

Predsednik Francuske Fransoa Oland najavio je da je nosač aviona Šarl de Gol spreman za upotrebu u vojnim operacijama protiv Islamske Države u Iraku. Ovaj ratni brod delovaće u saradnji sa ostalim koalicionim snagama koje se bore protiv islamskih ekstremista. U govoru na brodu održanom u sredu, Oland je svojim vojnicima rekao da napad na Šarli ebdo „opravdava prisustvo našeg nosača aviona“. „Zahvaljujući Šarlu de Golu, imaćemo obaveštajne podatke, a možda ćemo sprovoditi i operacije u Iraku“, kazao je. Ovaj nosač aviona na nuklearni pogon najvažniji je brod u sastavu francuske flote i trenutno krstari vodama u blizini Azurne obale.

Opao profit Monsanta

Kompanija „Monsanto“ saopštila je da joj je u prvom fiskalnom kvartalu profit opao za 34 odsto. Firma sa sedištem u Sent Luisu prijavila je profit od 243 miliona dolara, odnosno 50 centi po deonici, što je pad sa 368 miliona dolara, ili 69 centi po deonici u istom periodu prošle godine. Iako je profit ove firme opao, pao je manje nego što je Vol Strit to predviđao, procenjujući da će iznositi 34 centa po akciji.

Odbačen zahtev Tužilaštva

Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Tužilaštva da vrati Vojislava Šešelja sa privremene slobode u sudski pritvor. U istoj odluci Raspravno veće se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtev da zbog nedozvoljenog ponašanja bude kažnjen glavni tužilac Serž Bramerc.
Prema oceni ovog veća, Tužilaštvo se u svom zahtevu služilo sa dve vrste argumenata. Prva se odnosila na kritike sudske odluke od 6. novembra 2014. da se Šešelj pusti na privremenu slobodu, a u drugoj se navode činjenice koje pokazuju, po stavu Tužilaštva, da je optuženi prekršio uslove puštanja na slobodu.
Veće se proglasilo nenadležnim za prvu kategoriju argumenata i navelo da tužilac može da kritikuje odluku sudskog veća koju smatra manjkavom samo putem žalbe.

Srpska Kolinda?

Prema anketi koju je beogradski dnevnik Alo sproveo među svojim čitaocima posle izbora Kolinde Grabar Kitanović za predsednicu Hrvatske, na čelo Srbije bi na narednim izborima mogla da dođe žena, i to sadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. U ispitivanju ona je osvojila 19 odsto glasova, ispred predsednice DSS Sande Rašković Ivić, koja je dobila 11 odsto glasova. Mihajlovićeva je rekla da nije razmišljala o kandidaturi za predsednicu Republike, ali da joj je drago kada građani vide koliki trud i energiju ulaže da popravi i učini boljim život u Srbiji. „Srbija je spremna da postane stabilna, marljiva, moderna i cenjena u svetu. Samo o tome razmišljam i na tome vredno radim. To je moj cilj“, dodala je ona. U anketi koju je dnevnik Danas sproveo među modnim delatnicima u Srbiji o tome ko ima bolji stil, Mihajlovićeva ili Grabar Kitarović, jedan od odgovora je bio da su Mihajlovićkini „dekoltei zabrinjavajući, koliko i crno-bele kombinacije na kojima insistira Kolinda Grabar Kitarović“. „Obe ukazuju jakom estradnom šminkom da su nam obe zemlje u velikim ekonomskim bedastoćama. Angela Merkel nema potrebe da se šminka i ulepšava za svoje glasače“, dodaje se u ovom komentaru.

Japan se naoružava

Vlada Japana usvojila je najveći vojni budžet u poslednjih sedamdeset godina, što odskače od pacifističkog Ustava ove zemlje. Ovaj potez predstavlja pokazivanje sile pred njihovim vrlo militarizovanim susedima. Kabinet premijera Šinzo Abea usvojio je odbrambeni budžet bez presedana u visini od 42 milijarde dolara. Tokio planira da kupi šest lovaca pete generacije tipa F-35A, zatim pet tilt-rotor aviona V22, kao i flotu američkih dronova Global houk. Do ovog povećanja vojnog budžeta dolazi usred sve većih napetosti između Japana i Kine oko teritorijalnih sporova u Istočnom kineskom moru.

2 komentara

  1. Da bi jedna država uspešno funkcionisala, osnovno je, da se poštuje i SPROVODI U DELO, najviši državni akt – Ustav te države, kao i celokupno zakonodavstvo te države, koje je proizašlo iz najvišeg državnog akta, u protivnom, ta država će biti izložena uticajima svega i svačega, što neminovno vodi njenom bezvlašću, urušavanju i dovodi u pitanje i sam opstanak, jedne takve tvorevine.

    Ovde ću da iznesem veliki problem stvarne Srbije o kome, po svemu viđenome niko ne vodi računa, niti je uzeo da ga reši.

    Neki dan kupila sam farbu za kosu pod nazivom “Beauty color – sense” i pročitala uputstva koja pišu na samoj kutiji.
    Uputstva navedenog proizvoda, na kome piše ” Made in EU “, odnosno, da je proizveden u EU, bez navođenja zemlje porekla EU-e,
    a svi osnovni podaci o proizvodu ispisani su na osam različitih jezika, sa skraćenicama za njihove nazive:
    BG, EN,HU,MK,SR, ALB,TR,AR.

    MK- tekst je pisan ćiriličnim pismom, što i jeste njihovo pismo.
    SR- odnosno tekst za RS je svuda ispisan LATINIČNIM PISMOM.

    Sledeći proizvod koji sam kupila u našoj prodavnici je sijalica pod nazivom ” PROSTO sijalica sa užarenim vlaknom”,gde za zemlju porekla-piše Kina a za uvoznika – “Elementa d.o.o. Subotica, o24/686-270”.

    Svi osnovni podaci za ovaj proizvod, ispisani su na tri različita jezika, sa skraćenicama za njihove nazive:
    SRB, HU, GB.

    “SRB” – tekst za RS, svuda je ispisan na latiničnom pismu.

    Na osnovu gore iznesenog, pitam predstavnike VLADE Srbije i NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE, koji su

    prema članu 124. Ustava RS

    (koji kaže: VLADA je odgovorna Narodnoj skupštini za politiku RS, za IZVRŠAVANJE zakona i drugih opštih akata Narodne skupštine, kao i za rad organa državne uprave),

    odgovorni za sprovođenje ustavnosti i zakonitosti naše zemlje.

    Ovde navodim član 10. Ustava RS, koji glasi:

    Jezik i pismo

    U Republici Srbiji u SLUŽBENOJ UPOTREBI SU SRPSKI JEZIK I ĆIRILIČNO PISMO!

    Na osnovu gore argumentovanih podataka, a to je samo sitnica u odnosu na mnoge slične probleme, UPOZORAVAM odgovorne predstavnike Srpskog naroda kao i odgovorne predstavnike svih naših građana, da iznesu svoje stavove o PROTIV-USTAVNIM I PROTIV ZAKONITIM DELIMA, koji se sprovode u našoj državi, na očigled nas svih!

  2. Premijer Vučić daje izjave šakom i kapom, naravno i ničim potkrepljena obećanja da će vlada učiniti sve da se suštinski poboljša i obezbedi siguran život narodu na Kosovu.O kojim konkretnim merama govori, to nam neće reći, jer nije naivan da kaže da čini samo ono što mu kažu predstavnici EU i Amerika.Priznali mi ili ne Kosovo je država priznata od većine evropskih zemalja, i zašto više otvoreno ne kaže okvirne mogućnosti za pomoć srpsom narodu na Kosovu.Toliko izjava sa toliko opštih mesta ne mogu da smisle ni estradne zvezde.NJegovi savetnici, ni zavodu ne bi zaradili da nekim slučajem rade za recimo Tonija Blera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *